avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis

Buna seara !

A scris acum cateva zile si nu am inteles nimic va rog daca ma poate ajuta cineva.
Locuiesc intrun bloc la ultimul etaj blocul are acoperis ,din cauza ca este vechi a inceput sa ploua si mi sa udat tavanul,acoperis reparat de mine cu 2 ani in urma care ma costat aproape 100 mil din bani mei .In urma cu 1 saptamina am solicitat presedintelui de bloc sa faca sedinta cu locatari si mi sa raspuns sa chem eu locatarii daca vreau sa repar acoprisul .In situatia in care eu il repar si nu primesc bani pot sa solicit in instanta folosirea podului sa-l masardez.Ce pot face in situati de fata sa ii dau in judecata
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:20, 24 Septembrie 2009
Acoperisul reprezinta o parte a blocului care este comuna tuturor locatarilor, astfel incat, fiecare dintre locatari ( proprietari) ar trebui sa contribuie la repararea si intretinerea lui. Eventual, efectuati dvs. reparatiile, urmand ca ulterior sa le fie retinuti si celorlalti suma corespunzatoare, pentru ca dvs. sa va recuperati cheltuielile facute , in fond, in folosul tuturor. Eu asa stiu ca se procedeaza .
Obligatiile coproprietarilor fata de partile comune dintr-un imobil deriva atat din Codul Civil cat si din dispozitiile Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propietari (a se vedea dispozitiile art. 16 din lege). Cu alte cuvinte, reparatiile asupra zonelor comune (acoperisul reprezinta zona comuna) ar trebui efectuate de catre asociatie. Spun ar trebui, pentru ca, din pacate, in practica nu se prea intampla asa! Oamenii isi fac reparatiile pe propria cheltuiala urmand apoi un sir interminabil de petitii catre asociatie, cum de altfel s-a intamplat si in acest caz.
Lucrurile sunt foarte simple! In cazul in care asociatia refuza sa plateasca de buna voie contravaloarea reparatiilor, se va inainta actiune in instanta urmand a se executa obligatia pe cale judecatoreasca. Cat despre folosirea podului in scopul mansardarii.... mai greu de crezut ca se poate realiza acest lucru.
marianburcea a scris:

In situatia in care eu il repar si nu primesc bani pot sa solicit in instanta folosirea podului sa-l masardez.Ce pot face in situati de fata sa ii dau in judecata

Daca dv aveti posibilitatea sa-l reparati cred ca ar fi normal sa vorbiti cu vecinii intr-o sedinta sau cu fiecare individual. Propuneti-le, explicati-le ca dv reparati acoperisul si suportati singur cheltuiala iar ei sa fie deacord sa va folositi de acel spatiu sau sa faceti o mansarda. Daca au cazut deacord sa aveti pregatit un tabel cu numele fiecaruia pe care sa semneze si consemnati acolo si ceea ce ati convenit.
Asa puteti obtine acordul vecinilor si nu mai ajungeti in instanta.
@marianburcea
E de inteles ca vi se refuza initiativa daca Dv. ati reparat acum 2 ani acoperisul, v-a costat 100 milioane si acum va ploua din nou. O asemenea reparatie trebuie sa dureze cel putin 10 ani. Vecinii Dv. probabil nu sunt dispusi sa plateasca milioane si milioane de lei din 2 in 2 ani de zile.
.........................
Reparatia acoperisului trebuie facuta de catre asociatie, cu o firma, care sa foloseasca materiale de buna calitate, nu sa va ocupati Dv. de o asemenea lucrare, ca nu aveti calitatea si autoritatea sa impuneti vecinilor plata reparatiei.
..........................
Acum este toamna, vor incepe ploile si e destul de tarziu pentru o asemenea intreprindere pe care vreti s-o faceti, cu mansardare si cu tot ce presupune ea.
Nu inteleg daca la blocul Dv. exista deja mansarda sau nu, ce este acel pod de care vorbiti?
..........................
Calea normala este:
- sa solicitati in scris presedintelui inceperea reparatiilor de urgenta, intrucat va ploua deja in casa
- in cazul in care va trateaza cu indiferenta sau va trimite pe Dv. sa tratati personal cu locatarii actionati asociatia in judecata pentru lipsa de interes in administrarea proprietatii comune. Si cereti si despagubiri pentru daunele suferite in apartamentul Dv. din cauza acoperisului nereparat.
- pana la rezolvarea de catre asociatie, in mod temeinic a acestei probleme, reparati-va ce e de reparat pe banii Dv. pastrati-va facturile si chitantele ca sa puteti dovedi cheltuiele facute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)
Acoperiș mansarda Asociația3 Asociația3 Bună ziua. Intr-Un bloc cu mansarda, proprietarii de la mansarda spun ca le ploua în casa ( acoperișul este stricat). În acest caz cine plătește ... (vezi toată discuția)
Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)