avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute teren neconstruibil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute teren neconstruibil

Doresc sa cumpar o proprietate intr-o comuna, cu o casa de vacanta pe ea. Problema este ca terenul proprietatii in adancime de la apx. 40 m de la strada ingradeste un alt teren cu o latime de 10,80 metri pe laturile sale stanga si dreapta cu o lungime de apx. 150 metri. In spatele terenului este un rau. Proprietarul terenului inconjurat de terenul proprietatii care ma intereseaza sa o achizitionez poate cere legal sa ii dau acces pe un drum de servitute din terenul meu catre terenul sau si daca da, este valabil accesul si pe o latime de 1 m? El spune ca nu are de gand sa construiasca acolo desii ar avea apx. 350 mp intravilan, ci sa-l foloseasca doar ca livada. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:07, 12 Iunie 2017
Proprietarul fondului dominant poate cere sa i se permita trecerea spre fondul său pentru exploatarea acestuia, însă se pune întrebarea - pana la acest moment pe unde a avut acces?
Tot terenul, cel cu proprietatea pe care doresc sa o achizitionez si cel dominant, a apartinut candva prin mostenire unor familii cu diferite grade de rudenie intre ele. O familie, vecinul cel dominant din spate nu a vrut sa vanda, ceilalti trei au vandut celui care detine acum proprietatea. S-a facut cadastru, iar terenul dominant are acces pe la rau(pe albia raului). Proprietarul terenului dominant nu are cadastru ci doar un act de mostenire(testament) al terenului si spune ca in acesta se specifica faptul ca terenul sau are acces dinspre drumul comunal.
Ultima modificare: Luni, 12 Iunie 2017
avoovi, utilizator
In primul rand, calitatea procesuala de a solicita recunoasterea dreptului de trecere apartine numai proprietarului fondului dominant si nu altcuiva, adica cu alte cuvinte daca vecinul introduce o actiune in instanta pentru recunoasterea unui drept de trecere pe terenul dvs, trebuie sa aiba calitatea de proprietar si nu este suficient doar sa fluture un testament.

In alt rand, daca pana acum a trecut peste rau, si daca nu utilizeaza terenul in alt mod decat cel de gradina sau faneata sau ce este, probabil ca la fel o sa o faca si de acum inainte.

Nu in ultimul rand, daca se ajunge la o cerere de judecata, dupa caz, dvs puteti solicita juste despagubiri pentru paguba cauzata daca este vorba despre asa ceva. Insa, in ultima instanta, daca vecinul nu are pe unde sa intre acolo, atunci va trebui sa-i permiteti accesul pe la dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare a drumului de acces HATI HATI Am un vecin care intra pe proprietatea sa folosindu-se de un drum de acces care imi strabate de circa 20 de ani proprietatea pe o portinue de 20-25m cu o ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute vasile1969 vasile1969 Suntem trei proprietari a unui lot de servitute cu latimea de 4m. afert terenurilor cumparate. De comun acord am hotarat sa inchidem drumul de servitute ... (vezi toată discuția)
Drept de trecere valentinth valentinth Buna ziua, Cu aproximativ un an in urma am achizitionat un teren in bucuresti . Terenul are strada si numar de la primarie . Terenul facea parte din o ... (vezi toată discuția)