avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pentru somaj, am nevoie de adeverinta de la fostul loc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pentru somaj, am nevoie de adeverinta de la fostul loc de munca?

Buna ziua,
Am fost angajata in septembrie anul trecut la o firma, timp de o luna de zile am fost cu norma intreaga, iar incepand din octombrie, "am fost pusi sa semnam o hartie, cum ca suntem de acord sa fim cu o jumatate de norma, pentru perioada de criza". Incepand din octombrie si pana in zilele noastre, am ramas asa, dar acum, reducere de personal, si eu sunt cea propusa. Mi s-a spus ca pentru a beneficia de somaj, trebuie sa cer o adeverinta de la fostul loc de munca, (care este tocmai in celalalt colt al tarii), deoarece cu cat am lucrat la ei, nu pot beneficia. Este adevarat? Daca firma aia nu mai exista sau nu vor sa mi-o dea? Ce trebuie sa contina adeverinta? Mentionez ca am lucrat cu carte de munca si acolo. Cate luni pot beneficia de indemnizatie de somaj si cat anume este si daca pot merge pe maternitate din somaj? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 14:13, 24 Septembrie 2009
La firma la care lucrati, cand ati incheiat contractul de munca nu v-au cerut adeverinta/carte de munca? Spuneti ca ati mai lucrat la o alta firma.
Da, am cartea de munca la ei unde este trecuta perioada si locul anterior de munca.
Va trebuie adeverinta si de la fostul loc de munca.
Dvs ati muncit la actualul loc de munca 11 luni cu un program de 4 ore pe zi , ceea ce echivaleaza cu 5 luni si jumatate cu un program normal de 8 ore pe zi. Pentru a beneficia de somaj trebuie sa fi muncit minim 12 luni (luna este considerata cu un program de 8 ore pe zi) in ultimele 24 de luni. La calculul somajului, perioada lucrata la actualul angajator este de 6 luni si jumatate si nu va incadrati in cerinta pentru a putea beneficia de somaj.
marysa a scris:

Da, am cartea de munca la ei unde este trecuta perioada si locul anterior de munca.


Si care este perioada in care ati mai lucrat la firma precedenta?
Ce trebuie sa contina aceasta adeverinta?Ceva de genul " Prin prezenta se adevereste ca doamna.....a lucrat la SC....in perioada de.......cu norma intreaga........cu salariul de......" Este o adeverinta tip pentru asa ceva? Daca nu vor sa mi-o dea?

Alte discuții în legătură

Reincadrare in munca la acelasi patron stancu  georgeta stancu georgeta Buna ziua!Am si eu o intrebare , va rog: Am fost angajata la o firma incepand cu anul 2004.In anul 2009 , in aprilie am fost trecuta ... (vezi toată discuția)
Indeplinesc conditia de stagiu pentru a beneficia de somaj? andreeaeabulgar andreeaeabulgar Buna ziua, Am o mare nelamurire, eu am muncit 1 an si jumatate la o firma(mai 2010-octombrie 2011).Ultimul an l-am lucrat part-time la firma asta(sept ... (vezi toată discuția)
Indemnizație de șomaj vmarta vmarta Bună ziua! Am și eu o nelămurire, mă puteți ajuta? În perioada 14 august 2019 - 09 octombrie 2019 am lucrat la Provident cu 4 ore pe zi. Din data de ... (vezi toată discuția)