avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pre/postnatal ca PFA. Impozitele si taxele ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pre/postnatal ca PFA. Impozitele si taxele platite nu au ajuns la CASMB

Sunt PFA si sunt insarcinata in 5 luni. In acelasi timp sunt si angajata la o firma. PFA-ul este cu retinere la sursa adica firma la care sunt angajata se ocupa de plata taxelor si impozitelor pt PFA.
Am inteles ca pentru intrarea in prenatal trebuie sa ma duc la CASMB sa imi depun actele pentru primirea banilor pt veniturile ca PFA. Cei de la CASMB spun ca ei pana acum nu au primit banii pt taxele si impozitele platite pana acum de mine. cei de la firma unde lucrez spun ca au platit catre trezorerie. Cei de la CASMB spun ca trebuia sa viram banii in contul lor , nu stiu care si ca daca s-a platit catre trezorerie sunt bani platiti statului degeaba.

Ce se va intampla cu indemnizatia mea in cazul acesta?
Problema de mai sus (faptul ca banii pe impozite si taxe au ajuns in alt cont decat trebuia) influenteaza si CIC de 2 ani?

va rog sa ma ajutati pentu ca nu stiu pe cine sa mai intreb.
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 12:26, 24 Septembrie 2009
In primul rind PFA cu retinere la sursa nu exista. Dvoastra emiteti factura, ei va platesc factura iar dvoastra faceti toate platile catre stat (16%) si Casa de sanatate (5.5%).
Platile trebuie facute din contul dvoastra bancar sau in numerar dar la platitor trebuie sa fie mentionat PFA cu CUI al pfa. Intradevar pfa achita contrib de sanatate direct la casa de sanatate.
Firma trebuie sa faca decl rectificative si-si recupereaza banii de la finante, dar dvoastra ca pfa trebuie sa platiti majorari casei de sanatate. Vedeti si cum s-a facut plata impozitului, posibil sa fie facut in acelasi mod ca si CASS si nu este corect.
Daca plata a fost facuta din contul firmei cu care aveti contract, probabil ca acestea s-au inregistrat ca fiind facute in numele ei pt ca platitorul a fost SC pe codul ei unic de inreg.
Poate faceti o confuzie si nu sunteti PFA.
De CIC pina la 2 ani ar trebui sa beneficiati in calitatea de angajat cu CIM.
CIC pina la 2 ani nu are legatura cu plata oblig catre casa de sanatate in calitatae de pfa, ci numai indemnizatia pt concediul de sarcina si lauzie de 126 de zile (posibil nici cu acesta pt ca este platit de catre SC pt calitatea de angajat pe care o aveti acolo).
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
t.simona, utilizator
Cand am zis PFA ca retinere la sursa (asa denumeste firma cu care am contract PFA-ul meu) m-am referit la faptul ca ei imi tin contabilitatea.
Ceea ce nu stiu e din ce cont s-au facut platile catre stat daca din contul meu sau din contul firmei. Sa inteleg ca daca nu s-a facut din contul meu de PFA atunci inseamna ca am o problema cu primirea indemnizatiei pt cele 126 de zile?

Dar este adevarat ca nu mai pot muta banii din trezorerie in contul casei de asig de sanatate, asa cum mi-a zis o doamna angajata acolo? Mie nu prea imi vine sa cred asta.
Banii nu se pot muta, pfa are oblig platii directe catre casa de sanatate, SC le platesc la finante prin cumularea mai multor contributii salariale.
Daca SC a inclus in platile ei si plata contrib dvoastra, atunci ea isi recupereaza banii prin depunerea decl rectificative. Dvoastra in calitate de pfa trebuie sa faceti plata catre casa de sanatate cu majorarile aferente.
Daca SC a facut plata din contul dvoastra dar catre finante trebuie vazut cum au facut-o. In sensul ca daca au depus o declaratie trebuie sa o rectifice cu 0 si banii ii recuperati printr-o cerere de restituire a sumei sau de compensare cu impozitul pe venit. Daca au facut plata fara nici o decl se face numai cererea.
Eu zic ca beneficiati de indemnizatia de sarcina si lauzie in calitate de salariat. Depuneti concediul medical la SC si ei va calculeaza si platesc 85% dar numai din salariu. In aceste conditii nu aveti problema cu indemnizatia pt ca nu ati platit-o ca PFA, aveti problema numai ca nu ati facut-o si trebuie sa rezolvati situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributie cas Emil_Filip Emil_Filip Buna ziua, In anul 2012 am avut un PFA, iar pe acest PFA un contract de agent de colaborare cu o firma din Romania. Incepand cu luna iulie 2012 cei de la ... (vezi toată discuția)
Contributii contract de management / administrare bibi2085 bibi2085 buna ziua! am si eu o intrebare. la un contract de management ce contributii catre stat se opresc?? si cum se inregistreaza in contabilitate, in ce ... (vezi toată discuția)
Venit suplimentar gab. gab. va salut! imi puteti spune daca un contract de prestari servicii trebuie obligatoriu inregistrat la finante? trebuie sa solicit eliberarea unei decizii de ... (vezi toată discuția)