avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Plata contributie CAS
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Plata contributie CAS

Buna ziua,
In anul 2012 am avut un PFA, iar pe acest PFA un contract de agent de colaborare cu o firma din Romania. Incepand cu luna iulie 2012 cei de la aceasta firma au inceput sa-mi retina la sursa contributiile pentru casa de pensii in procent de 10.5%, casa de sanatate in procent de 5.5% si impozit in procent de 10%. Diferenta de impozit pana la 16% am achitat-o la inceputul anului 2013 si a fost totul bine, insa acum am primit de la finate o somatie si un titlu executoriu prin care m-i se spune ca trebuie sa platesc contributiile la pensii pe trimestrele 3 si 4 aferente anului 2012.
Intrebarea mea este, daca s-a retinut la sursa si virat catre finante de catre firma cu care aveam contract de colaborare, eu mai trebuie sa mai platesc ceva la finante?
Specific faptul ca le-am dus la finante adeverinta in original din care reiese ca aceste sume s-au retinut la sursa si platit in conturile finantelor publice, iar explicatia lor a fost ca aceste contributii reprezinta cota datorata de angajat, iar cea datorata de angajator nu a fost achitata. Nu stiu daca in calitate de PFA trebuie sa achit ambele procente (10.5% - cat plateste angajatul si cred 19.5% pt. angajator).
Va rog sa ma lamuriti in aceasta problema, daca mai am de dat la stat vreun ban sau nu.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:25, 17 Februarie 2014
Nu stiu cum ati incheiat contractul cu partenerul dvs., dar, avand in vedere ca sunteti PFA, nu trebuia sa retina nimic ci trebuia sa va trateze ca si pe partenerii lor societati comerciale, pentru ca asa e legea.

Deci, gresala este a celor ce au retinut si raportat la fisc impozit si contributii sociale pentru un partener care era PFA. Ca urmare, acestia trebuie sa faca corectiile corespunzatoare.
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2014
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri contract drepturi autor bebelusa01 bebelusa01 Cer scuze daca s-a mai vorbit despre asta, dar imi cam prind urechile in problemele legale. Urmeaza sa semnez un contract de cesiune e adrepturilor de ... (vezi toată discuția)
Impozitarea pfa prin retinere la sursa Herra_ Herra_ Anunt ANAF: impozit contracte civile [quot] Avand in vedere modificarile aduse la Codul fiscal, incepand cu anul 2012, se admite deducerea din venitul ... (vezi toată discuția)
Contributii colaboratori bibiutza bibiutza buna ziua eu nu reusesc sa ma lamuresc cum sta treaba cu contributiile care trebuiesc retinute celor angajati cu conventie civila...codul civil si cel fiscal ... (vezi toată discuția)