avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vreau sa divortez si sa renunt la toate bunurile ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vreau sa divortez si sa renunt la toate bunurile dobandite in timpul casatoriei, si sa platesc pensie alimentara celor 3 copii ai nostrii

sint in proces penal ca invinuit, in urma unui accident de circulatie.
familiile victimelor sau constituit in parte civila si cer 300000 euro despagubiri materiale.
pentru a nu afecta viitorul familiei intentionez sa divortez,sa renunt la tot ce am dobindit in timpul casatoriei si sa platesc pensie alimentara.
apartamentul este ipotecat in urma unui imprumut bancar pe o perioada de 8 ani.
salariul meu este de 1500 lei iar imprumutul la banca este de 700 lei.
ce sfaturi imi da-ti?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 05:09, 25 Septembrie 2009
De divortat mu e o problema... dar asta nu incumba si imposibilitatea platii despagubirilor civile solicitate..nu chiar 300 mii euro..Imprumutul e pe numele amandurora(dv si sotia)?La divort va fi stabilita o pensie pentru copii..dar nu are rost sa divortati..apartamentul nu o sa -l pierdeti pt ca e al bancii momentan si apoi e si al sotie dumneavoastra... probabil veti fi obligat la plata unoir daune civile..pe care le veti plati din salariu...o anumita cota din salariu..cota care nu poate depasi 50% niciodata..asa ca nu vad de ce sa divortati..
Va propun sa mergeti la un avocat, impreuna cu sotia Dvs. El va gasi o cale de a divorta cat mai repede, incat copii sa fie incredintati sotiei si ca Dvs. sa fiti obligati la plata intretinerii. Dupa divort puteti sa faceti partajul bunurilor comune pe cale amiablia, adica in fata unui notar Dvs. declarati, ca nu aveti pretentii.

Ceea ce privete creditul ipotecar puteti sa ramaneti codebitori cu sotia Dvs., insa pentru ca sotia sa devina unica proprietara (o schimbare in Cartea Funciara) va trebuie si acordul bancii, deci trebuie sa discutati si cu banca despre acest lucur (dar nu cred ca va fi greu sa-o convingeti).

Daca totul merge, cum trebuie, veti fi divortat, fara posesii materiale si cu o obligatie de plata a intretinerii si cu datorii fata de banca. Chiar daca instanta considera suma ceruta una justa, se poate dispune probabil doar poprirea salarului.

Insa trebuie sa aveti grija (avocatul o sa va dea detalii), pentru ca in cazul in care veti fi condamnat la plata unei sume cu titlu de despagubire, partile civile vor deveni creditorii Dvs. si poate (teoretic) sa atace partajul.
apartamentul este bun comun dobandit in perioada casatoriei sau este al dvs /al sotiei detinut inainte de oficierea casatoriei ?
creditul l-ati contractat dvs sau impreuna cu sotia , in calitate de codebitor ?

in principiu ati putea divorta de comun acord cu sotia , pt ca procesul sa nu dureze mult .
de asemenea , ati putea incheia o tranzactie prin care renuntati la toate bunurile ce constituie comunitatea matrimoniala , in favoarea sotiei .
Va ofera aceasta solutie certitudine ?Nu , din punct de vedere juridic , sigur nu.

In vederea indeplinirii obligatiei de a plati daune materiale si morale , sunt urmarite bunurile proprii , intrucat raspunderea penala e personala.

Ulterior , in cazul in care aceasta obligatie nu e pe deplin indeplinita, se poate proceda la urmarirea bunurilor comune ale celor doi soti .

Asa incat , daca veti divort , si , ulterior desfacerii casatoriei prin divort , veti renunta , cu titlu gratuit , la cota parte din bunuri ce va apartine(spre ,printr-un act de donatie) , un asemenea act poate fi desfiintat (a fost facut in vederea fraudarii intereselor partilor civile-creditori).
Iar apartamentul asupra caruia s-a constituit sarcina ipotecii nu poate fi instrainat decat cu acordul institutiei creditoare- in speta banca.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Sigur ca din punct de vedere juridic nimic nu este absolut .. Insa solutiile propuse de colegi pot incurca itele suficient de tare astfel incat eforturile -timps si bani- sa nu merite in raport de rezultatul obtinut. -din perspectiva creditorilor dvs.-

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar Tedesco Tedesco Buna ziua! [b][b]Inainte de casatorie[/b] am contractat 3 credite[/b] (imobiliar, auto si nevoi personale), la care mai am de platit inca 5 ani, iar acum ... (vezi toată discuția)
Divort anii anii sotul meu,inainte de a ne casatori, a facut un credit ipotecar pe 25 ani in ron pt. apartamentul in care locuim.acum suntem casatoriti si am facut o ... (vezi toată discuția)
Credite in caz de divort orzi orzi buna,am o intrebare sunt in proces de divort,sotul meu este titularul a mai multor credite unde este titular iar eu din pacate codebitor ,cum se impart ratele ... (vezi toată discuția)