As aprecia daca m-ati putea ajuta cu o opinie in privinta unei spete:
O companie din Romania, proprietara a unui teren de mari dimensiuni, intentioneaza sa doneze (cu dezmembrare si mutare a gardului) o parte din lungimea terenului pentru o cauza de utilitate publica ce ar avea ca scop largirea unei strazi, intrate de curand in domeniul public, pe care se face accesul catre terenul mai sus mentionat. Scopul este acela de a obtine o cale de rulare facila a autovehiculelor.
Un prim demers facut de compania proprietara catre primarie prin care s-a solicitat comunicarea procedurii de conturare a acestei idei si care sunt caracteristicile obligatorii ale zonei, s-a soldat cu un raspuns scurt de acceptare a donatiei noastre, precum si precizarea unor dimensiuni minime ale latimii drumului, care nu sunt sustinute de catre nici un act emis de catre autoritatea competenta sau vreun act normativ.
Conditia noastra ca si companie este ca Primaria sa isi asume asfaltarea strazii, precum si mutarea unor stalpi de electricitate.
Imi puteti spune care este actul normativ care sa reglementeze regimul tehnic al drumurilor/strazilor?
Este evident ca nu se poate accepta donarea unui teren, fara a avea certitudinea ca acel drum va beneficia de toate caracteristicile firesti, asfaltare, etc. intr-un termen determinat.
Neoficial, mi s-a comunicat faptul ca asflatarea si oricare alt demers ce ar presupune o chletuiala a primariei, trebuie, cum este si firesc, sa fie bugetata si aprobata, dar asta nu inseamna ca se va putea materializa.
S-a confruntat cineva cu o astfel de situatie?
In cazul in care autoritatile publice nu isi respecta obligatia, se poate revoca donatia?
Care ar fi pasii procedurali si ce acte ar trebui sa intocmim pentru a ne asigura ca donatia terenului nu va fi in dezavantajul nostru?
Multumesc frumos!
Autoritatile locale nu pot accepta donatia cu sarcina, altfel as dona si eu un metru patrat pentru canalizare, apa, electricitate si gaz. Donatia se accepta pur si simplu. In opinia mea, alta sansa ar fi sa faceti dv. respectivele lucrari, cu avizale si autorizatiile legale.
In privinta drumurilor, depinde de ce drum e, in subordinea cui, ce tip de trafic e, cat trafic e etc. Pentru asta vedeti un urbanism.