avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită tert poprit in baza art 149 Cod pr. fiscala
Discuție deschisă în Executare silită

tert poprit in baza art 149 Cod pr. fiscala

Buna ziua. Societatea la care lucrez a primit de la Administratia Finantelor Publice o adresa de infiintare a popririi , prin care, in baza art.149 din OG93/2003 s-a infiintat poprire asupra sumelor de bani datorate de noi , cu orice titlu, debitorului urmarit X , conform unor titluri executorii pe care doar le enumera si nu le atasaza in copie certificata asa cum prevede art 145 din aceeasi ordonanta.
mentionez ca firma respectiva, X,a prestat servicii de reparatii la firmea noastra, dar pe care nu le-a terminat. Nu a existat nici un contract incheiat intre cele doua firme, nici un deviz de lucrari antecalcul sau postcalcul, nici o receptie a lucrarii .
Firma X a emis factura in val de 300 mil lei, in data de 16.10., factura din care noi am achitat suma de 200 mil ca avans pentru lucrari. Aramas neachitata suma de 100 mil lei, pt ca nu au terminat lucrarile.
De asemenea, fac mentiunea ca in adresa de infiintare a popririi este precizata o suma de 600 mil lei, pe care noi nu o datoram debitorului X .
Am facut contestatie la executare, solicitand desfiintarea popririi, invederand instantei toate aspectele mai sus mentionate.
Ce pot sa fac? Care ar fi probele pe care le/as putea folosi ?Ce sanse de castig as avea? Pot sa solicit si citarea debitorului X pentru ca el este in masura sa elucizeze situatia?
va multumesc anticipat si orice opinie mi-ar fi de folos. Rodica
Cel mai recent răspuns: cristi.statescu , utilizator 15:39, 14 Ianuarie 2011
Art. 150 prevede ca "(1) Daca tertul poprit instiinteaza organul de executare ca nu datoreaza vreo suma de bani debitorului urmarit, precum si in cazul in care se invoca alte neregularitati privind infiintarea popririi, instanta judecatoreasca in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau sediul tertului poprit, la cererea organului de executare ori a altei parti interesate, pe baza probelor administrate, va pronunta mentinerea sau desfiintarea popririi.
(2) Judecata se face de urgenta si cu precadere. "
Inteleg de aici ca puteti invoca toate aspectele pe care le-ati prezent atanterior pe calea acestei contestatii solicitand desfiintarea popririi asupra dvs. ca tert.
De asemenea cred ca ar fi fost normal sa instiintati organul fiscal despre aceasta situatie de fapt, anume ca nu datorati debitorului nicio suma.
Stimata doamna, puteti preciza mai clar despre ce contestatie este vorba?
Pe scurt, cred ca ar trebui sa retineti ca orice plata facuta de dvs. cu orice titlu, catre firma X, dupa data primirii notificarii in cauza, va atrage asupra firmei dvs. consecinte negative intrucat exista in dreptul romanesc institutia numita "validarea popririi". Aceasta este de fapt o actiune la care se poate recurge in mod legal atunci cand tertul poprit nu-si indeplineste obligatia care-i incumba, in cazul dvs. dupa primirea notificarii, redirijarea platii, catre Finante si nu catre firma X.
Daca plata in cauza s-a efectuat anterior primirii notificarii nu este nicio problema, insa aveti totusi obligatia de a comunica organului fiscal un raspuns in sensul ca nu aveti datorii catre Firma X.
Atentie foarte mare insa pentru ca, din actele contabile ale Firmei X, depuse la finante, rezulta existenta facturii fiscale intocmita de aceasta, din care dvs. ati achitat doar o parte, diferenta ramasa neachitata (indiferent de motiv) fiind practic un sold creditor pe care firma X il mai are de incasat de la dvs.
Acesta cred ca este si motivul pentru care cei de la Finante v-au comunicat notificarea in cauza.
In ceea ce priveste debitul mentionat in adresa de infiintare poprire, va rog sa retineti ca aceasta este datoria firmei X catre Finante si nu ceea ce datorati dvs. catre firma X.
Cat despre comunicarea titlurilor executorii ca anexa a notificarii subliniez ca aceasta este o obligatie legala care trebuie respectata.


Va multumesc pt raspunsuri. Mentionez ca plata catre firma X s-a facut cu mult timp inaintea primirii adresei de infiintare a popririi .Motivul pt care nu s-a achitat restul sumei, adica 100 mil il reprezinta faptul ca nu s-au terminat lucrarile, recunosc, chestii marunte, insa nu s-a facut nici o receptie a lucrarii. Creanta nu este exigibila. In ceea ce priveste suma cuprinsa in adresa de infiintare a popririi, nu erau obligati sa-mi comunice suma ce reprezinta datoria mea catre firma X si nu intreg debitul firmei X datorat finantelor? Am invocat motivele aratate mai sus in contestatie, nu stiu insa ce sanse as avea de castig si ce probatorii as putea administra. Mai am o intrebare: pot sa solicit citarea debitorului, firma X? Consider ca este cea mai in masura sa clarifice situatia.
Va multumesc ,Rodica
Eu inca nu inteleg de ce nu v-ati limitat doar la un raspuns catre Finante in sensul ca, la momentul comunicarii popririi nu aveti datorii exigibile fata de firma X deci nu datorati nimic acesteia.
Cat despre suma comunicata in act de catre Finante, este normal sa fie indicata datoria firmai X catre acestia pentru ca pana la concurenta acelei sume se poate infiinta poprirea. Daca insistati in comunicarea titlului executoriu, care clar era o obligatie a creditorului bugetar, o sa observati ca valoarea din adresa primita de dvs.este aceeasi cu valoare titlului in baza caruia s-a si solicitat poprirea.

Buna seara. Am priceput.Trebuia sa ma limitez doar la comunicarea catre Finante. Insa, am facut o astfel de comunicare Finantelor, dar mi-au raspuns ceva de genul:ai datorii catre X, achita suma in conturile trezoreriei si transmite copia dovezii ca ai achitat. Daca mi-ar fi raspuns ca achit datoria in momentul in care ea devine exigibila, m-as fi potolit. Ori in situatia respectiva, m-am vazut obligata sa apelez la instanta. Am priceput insa ideea cu suma prevazuta in instiintare. Va multumesc mult .Rodica

Alte discuții în legătură

Adresa de infiintare a popririi adriannn adriannn Buna ziua. Intre societatea X si Y a existat o relatie comerciala. Societatea X a primit de la Finante ,,o adresa de infiintare a popririi asupra sumelor ... (vezi toată discuția)
Poprirea tertilor de catre finante cristi.statescu cristi.statescu In cazul in care s-a primit de la finante o poprire pentru creantele datorate ale unui colaborator, dar in momentul respectiv nu exista nici-o suma. S-a facut ... (vezi toată discuția)
Adresa infiintarea a propririi ispasdina ispasdina Buna ziua, Am primit o adresa de infiintare a propririi de la Administratia Finantelor Publice, pentru un angajat de-al nostru, care nu si-a platit impozitul ... (vezi toată discuția)