Buna dimineata.Locuiesc intr un bloc cu 4 etaje,la etajul 4.Ne am hotarat sa facem izolatia acoperisului,impreuna cu vecinii de la etajul 4,strangand o suma fixa de bani timp de 4luni de la restul proprietarilor.Cu totii au ft de acord sa izolam.Dupa ce s au strans o parte din bani,am ft la Asociatia de Proprietari,s au taiat chitante pt fiecare locatar cat a platit la momentul actual urmand ca diferenta de bani sa fie data in 3-4 luni,la Asociatie.Ieri,dna de la asociatie a venit cu un tabel cu cat are fiecare de plata si un singur proprietar nu a fost de acord sa se faca izolatia prin Asociatie.Ce este de facut in acest caz?Ni s a spus ca fara toate semnaturile proprietarilor nu putem face izolatia prin Asociatie.Va multumesc
Aveți posibilitatea să-l chemați în judecată, pentru ca instanța să-l oblige să-și dea acordul în contextul interesului asociației, și nu al lui personal, iar în situația în care nu-și va da acordul expres, instanța să pronunțe o hotărâre care să țină loc de acord.
Cererea trebuie promovată de către asociație, iar dumneavoastră puteți să faceți cerere de intervenție în proces în interes propriu, pentru a sprijini asociația, fiind justificat acest interes.
Ce spune d-na avocat este f. bine, insa nu trebuie sa se ajunga aici, apoi - daca tot ati ajuns la concluzia ca trebuie reparata, trebuia notificata as. prop., acestia verificau necesitatea efectuarii reparatiei terasei si aveau obligatia sa caute oferte de la firme specializate.
Ofertantii verificaa terasa, fac masuratori si in final intocmesc un deviz estimativ privind costurile.
Conform legislatiei in vigoare trebuie sa aveti 1-2-3 oferte, iar com. ex. aleg una dintre oferte pe care o afiseaza la avizier. As. prop. - functie de ofera aleasta introduc la plata fondul de reparatii, repartizand fiecarui proprietar, functie de suprafata utila suma calculata.
Odata introdusa pe lista de plata, aceasta devine obligatie de plata pentru fiecare proprietar si trebuie incasata cat se poate de repede si nu se sta la dispozitia fiecarui proprietar ca vrea sau nu vrea sa-si achite partea de contributie la fd. de reparatii a terasei.
Ei bne, daca omu' refuza sa-si achite suma repartizata, incepeti lucrarea, va orientati cum achitati si partea ''potrivnicului" si abia atunci urmati sfatul doanei avocat - dar ma gandesc ca pana la urma cetateanul isi va achita cota sa de contributie.
In linii mari, cam asa trebuie sa procedati. Nu este nevoie de niciun acord din partea proprietarilor, insa ar fi fost bine ca aceasta chestiune sa se fi discutat in AG a proprietarilor, sa fie votata/hotarata, introduse sumele in bugetul de venituri si cheltuieli.
Terasa imobilului de locuit reprezinta parte comuna ,a carei intretinere si reparatie intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Executia reparatiei se realizeaza prin contract prestari servicii incheiat intre beneficiar=asociatia de proprietari si executanr=operator economic autorizat
Asociatia de proprietari urmeaza sa constituie sursa de achitare reparatie parte comuna prin impunere tuturor proprietarilor functie de cota indiviza