avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cine acorda ajutorul de deces in cazul de mai jos.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cine acorda ajutorul de deces in cazul de mai jos.

am si eu o speta.

un medic de familie are ca angajat un asistent medical. asistentul medical moare intr-un accident de circulatie aceasta fiind in concediu de odihna(nu este incadrat in accidente de munca)
intrebare cine acorda ajutorul de deces? este obligat medicul de familie sa acorde acest ajutor de deces? casa de pensii zice ca medicul de familie este obligat sa acorde ajutorul de deces. care sunt actele normative care obliga angajatorul (medicul ) sa i acorde sotiei sale ajutorul.
multumesc mult.unde trebuie sa se areseze sotia decedatuluii si care este procedura
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 12:48, 24 Septembrie 2009
Ajutorul de deces este acordat de catre angajatorul salariatului.

Asistentul medical al cui salariat era? Cine ii platea salariul si toate contributiile? Presupun ca medicul de familie.

Asa ca sotia salariatului decedat va inainta medicului de familie, in calitatea sa de angajator, o cerere ptr acordarea ajutorului de deces avand anexata o copie a certificatului de deces.
in baza carui act normativ?in contractul colectiv la nivel pe ramura la art 137 prevede ca are dreptul,dar nu specifica ca angajatorul. medicul nu are nici un act semnat ca i acorda asa ceva
glo a scris:

in baza carui act normativ?in contractul colectiv la nivel pe ramura la art 137 prevede ca are dreptul,dar nu specifica ca angajatorul. medicul nu are nici un act semnat ca i acorda asa ceva


Daca CCM la nivel de ramura specifica, atunci exact el reprezinta actul normativ in baza caruia sa acordati ajutorul de deces.
Nu am inteles ultima fraza referitoare la medic.
Ce act nu are semnat? Si cu cine?
1. daca va referiti la faptul ca medicul nu a semnat cu salariatukl nici un act care sa prevada si aceasta situatie, atunci va pot supne ca nici nu era nevoie. Drepturile salariatului sunt reglementate de CCM la nivel de ramura.
2. daca va referiti la situatia ca medicul de familie nu primeste si el un astfel de ajutor, dar trebuie sa le acorde, vreau sa va aduc aminte ca medicul de familie face parte din categoria "profesii liberale". El nu este angajatul nimanui, doar are contracte cu casa de sanatate careia ii presteaza servicii si care il plateste functie de numarul de pacienti si alte criterii, la nivelurile stabilite prin negociere nationala cu ministerul sanatatii.
Medicul de familie are calitatea de angajator fata de asistentul cu care lucreaza ptr ca el il plateste, el ii trimite contributiile, intre ei exista raporturi de munca.
multumesc. pt raspuns .intre timp am aflat ca si legea 19/2000 reglementeaza ajutorul de deces. eu stiam ca prin casa de pensii se acorda aceste ajutoare.nu mi este totusi clar, medicul isi recupereaza aceasta suma. in legea 19 scrie ca se suporta din bugetul de asigurari sociale.
In primul rand e vorba de 2 ajutoare : cel de deces si cel de inmormantare.
Unul se suporta de angajator, altul de stat. Ambele se achita de catre angajator.

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de ramura vs ccm la nivel national miruna.c miruna.c in cazul in care exista CCM la nivel de ramura se aplica prevederile acestuia fata de cele ale CCM la niv national? este vorba de cuantumul unor ajutoare. (vezi toată discuția)
Ajutor de deces vornicu lumi vornicu lumi va rog sa ma ajutati cu niste informatii.Un coleg salariat a decedat. Sora acestuia doreste sa primesca ajutorul de deces (de inmormintare am dat atunci,pe ... (vezi toată discuția)
Salariat-familia primeste ajutor de inmormantare ganca ganca va rog sa imi spune-ti daca exista in lege (si unde pot citi) ca la decesul unei persoane salariate (la privat sau la stat) familia are dreptul sa primeasca ... (vezi toată discuția)