avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizare de aproape 20 de ori mai mare decât ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizare de aproape 20 de ori mai mare decât restanța

Eu și soțul meu, după ce inițial am fost dați abuziv în judecată în Iunie 2014 de către șefii Asociației noastre pentru o falsă restanță de 1.889 lei, ne-am trezit după 11 termene și aproape doi ani de proces, cu două sentințe uluitoare date de două Instanțe total incompetente, ale căror judecători chiar merită să fie dați în judecată pentru sumele aberante pe care ni le-au cerut, după o Expertiză Contabilă jenantă şi absurdă. Unde în lume s-a auzit ca o Instanță de Judecată să admită că pot exista penalizări de 846 lei, pentru restanțe de ... 46 lei (de aproape 20 de ori mai mari !), și acelea ilegal calculate de Experta Contabilă Judiciară, care a încălcat extrem de multe articole de legi din domeniul Asociațiilor de Proprietari, cu toate că a scris în lucrarea de expertiză că a studiat tot dosarul de câteva sute de pagini, dar și legile din domeniu și cele conexe ?
CITEZ DIN ABERAȚIA ACELEI SENTINȚE DEFINITIVE DATE CHIAR ȘI DE INSTANȚA DE APEL: „Tribunalul, deliberând asupra Apelului civil înregistrat sub nr. 12.../196/2014, constată: Prin sentința civilă nr. 3... din ...06.2016 pronunțată de Judecătoria ... în dosarul nr. 12.../196/2014, s-a admis în parte cererea modificată a reclamantei Asociația de Proprietari nr. XX, în contradictoriu cu pârâții soți R.M. și C.M. Au fost obligați pârâții să plătească reclamantei suma de 46 lei reprezentând Cheltuieli de Întreținere pentru perioada Mai 2011 - Ianuarie 2015 și suma de 846 lei (?!) reprezentând penalități de întârziere calculate pentru perioada Februarie 2012 - Octombrie 2014. S-a respins cererea pentru restul perioadei și pentru restul sumelor. AU FOST OBLIGAȚI PÂRÂȚII SĂ PLĂTEASCĂ RECLAMANTEI SUMA DE 1.200 LEI CU TITLU DE CHELTUIELI DE JUDECATĂ (?!).” :O
Acum am ajuns la Contestaţie în Anulare, pusă de Tribunal din oficiu, după ce inițial am cerut Revizuirea procesului a cărui sentință este de un penibil ne-mai-întâlnit în orice Instanţă din toată lumea ! Și pentru aberația asta, tot noi să plătim Cheltuieli de Judecată ?
După calculele noastre, în loc de falsa şi aberanta datorie „cerșită” nouă în Instanţă, şefii Asociaţiei vor trebui ca ei să ne returneze sume de peste 2.000 de lei, dacă s-ar aplica legile 325/2006 şi 230/2007 şi dacă s-ar scădea şi penalizările, conform Legii 230/2007, art. 49, care spune că penalizările puse pe listele de plată nu pot fi mai mari ca restanţele ! Spun despre stornarea penalizărilor deoarece cei de la C.E.T. ne-au stornat retro-activ facturile pentru căldură (începând din Decembrie 2012), cu 912 lei, fapt care a dus la scăderea lunară a restanțelor cu suma de 912 lei, dar șefii Asociației și Experta Contabilă s-au făcut că uită să storneze și penalizările care au ajuns la un moment dat mai mari decât restanța - am făcut un calcul și aceștia au obligația să ne returneze aproape 1.100 lei numai din anularea penalizărilor lunare care depășeau restanțele, mai ales în anul 2014 (de exemplu, prin stornarea sumei de 912 lei făcute de C.E.T., s-a ajuns ca în Ianuarie 2014 să avem penalizări mai mari ca restanțele, și cum penalizarea din acea lună era de 100 lei, legea îi obliga pe șefi s-o anuleze, inclusiv pe următoarele luni sau ani, dar au refuzat) !
Ştiind care sunt legile pe care nu le-au aplicat, judecătorii care au judecat pe Fond şi în Apel ar trebui să-şi dea demisia de onoare, pentru că au dat dovadă de gravă neglijenţă şi de ne-profesionalism, comițând o mare eroare judiciară, o aberaţie nu doar juridică sau contabilă, atunci când au acceptat ca într-un proces care ţine de aproape 3 ani, să dea o sentință în care penalizarea unei restanţe să fie de aproape ... 20 de ori mai mare, calculată de o aşa-zisă expertă contabilă judiciară !!! Poate dacă erau inversate sumele, era ceva mai plauzibil, mai realist. Aceasta este o greșeală imensă, copilărească, pe care un magistrat nu avea voie s-o comită, dacă nu cumva au dat sentinţa în mod intenţionat, favorizându-i pe aceşti infractori care ne conduc Asociaţiile şi care ne dau în judecată „cerşind” sume total aberante, imposibil să existe în realitate !
Este evident că eroarea gravă de calcul aparţine mai ales Expertei Contabile Judiciare, dar acei judecători care au judecat speţa noastră şi care au studii şi o mare experienţă, s-au făcut că nu observă această evidentă Înşelăciune, care este considerată faptă penală pedepsită de Codul Penal ?
Şi un copil ar fi sesizat imediat că o penalizare a unei sume datorate nu poate fi niciodată mai mare chiar şi cu 0,01 bani, ceea ce ne duce cu gândul că în acest proces totul a fost intenționat, pentru a le da dreptate cu orice preț șefilor de Asociaţii care s-au transformat în mici dictatori sau chiar în cămătari !
Este suficient să facem o comparație, dar în sens invers, al câștigului. Dacă am avea bani depuși la bancă, am fi extrem de plăcut surprinși să vedem cum la o sumă în cont de 46 de lei, banca să ne dea ca şi dobândă, o sumă de ... 846 lei !!! Să tot depui bani la bancă dacă ai avea un asemenea profit la banii depuși, dar care este absurd să existe în realitate.
* ÎNTREBARE * Dacă, prin absurd, nici ultima Instanţă posibilă nu va casa sau re-judeca acest proces, ce căi de atac mai putem avea, în afară de C.E.D.O., pentru că această sentință e dincolo de limita absurdului ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:32, 14 Iulie 2017
Buna seara. Dupa cum ati vazut, mai sunt si altii confruntati cu astfel de probleme. Ceea ce insa mi-a atras atentia si e un lucru pe care l-am patit si noi: ati amintit de un avocat angajat al asociatiei. Asa am aflat si noi mai deunazi ca avem unul.... pt ca noi nici nu stiam asta. Eu am de gand sa cer contractul dintre asociatie si acel domn avocat, in baza dreptului fiecarui proprietar membru de a avea acces la orice document al asociatiei din care face parte. Va sugerez sa faceti la fel. Iar daca deja ati facut-o, sunt aproape convins ca in clauzele contractului respectiv ati regasit consilierea membrilor organizatiei, pe probleme juridice. Astfel aveti posibilitatea sa-i cereti (in scris !) sa va raspunda la aceasta problema si anume cum pot penalizarile sa depaseasca sumele datorate...si poate are domnia sa un raspuns la aceasta ciudatenie. Si mai ales o rezolvare, o iesire...
Ma gandesc ca dl avocat impreuna cu presedintele pot promova in interiorul asociatiei o hotarare de comitet si/sau chiar pot supune discutiei in AG si pot vota renuntarea de buna voie si cu bunacredinta la acele penalizari, avand in vedere prevederea din lege ca penalizarile nu pot depasi suma datorata. Sigur ca in principiu, o hotarare judecatoreasca definitiva se aplica, nu se (mai) discuta si nici nu se supune le vot, dar totusi, nu am auzit vreun organ de control care sa sanctioneze pe cineva pt ca a renuntat la niste sume care probabil s-ar incadra mai degraba la venituri necuvenite.
In alta ordine de idei, nu doar presedintele este cel obligat prin lege sa se asigure de legalitatea operatiunilor, ci si administratorul. Si nu in ultimul rand ati putea trimite aceasta istorie spre stiinta compartimentului din primarie care se ocupa de asociatiile de proprietari si chiar sa le sugerati sa vina sa faca un control tematic in care sa vada exact ce sume datorati, cum se calculeaza penalizarile in cadrul asociatiei, samd. In ceea ce ne priveste, orice sesizare trimisa lor de proprietari, s-a concretizat intr-o adresa catre asociatie si petent, cu recomandari, articole de lege care se aplica, samd. Succes !
Sentinta judecatoreasca nu este o aberatie deoarece ea s-a facut in baza unei expertize contabile judiciare. Judecatorul nu face calcule.

Sentinta nu este aberanta pentru ca din textul ei se vede clar ca datoria de baza este un rest dintr-un debit (46 lei din suma X mai mare) care a fost platit deja la asociatie, pentru care aveti chitante, si se refera la perioada Mai 2011 - Ianuarie 2015, iar penalizarile se refera la perioada Febr.2012 - Oct 2014, penalizari calculate la sumele respectivelor luni, dar neachitate.
Cu alte cuvinte pentru perioada Febr 2012 - Oct 2014 s-a platit la asociatie cota de baza, dar nu s-au platit penalizarile aferente.
Daca ati platit cu intarziere restantele de baza, penalizarile nu se anuleaza, ele raman calculate, dar neincasate.
Aceste penalizari vi se cer.

La CEDO nu se judeca fondul, ci incalcari ale procedurilor judiciare.

Cu cat insistati in acest proces, pe aceasta speta, cu atat veti cheltui mai mult fara a se intoarce sentinta in favoarea dv.

Speta este foarte simpla, usor de verificat, dar greu de explicat cuiva care nu vrea sa inteleaga.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iulie 2017
elga50, moderator
@ ionica1980

1-Am marea rugaminte sa respectati regulamentul forumului si daca intelegeti sa nu va respectati,macar respectati partenerii de dialog
2-In toate postarile ma exprim decent,nu jignesc
Va rog respectati participantii la discutie si exprimati-va civilizat
3-Inclusiv moderatoarea sectiunii a subliniat ca este inutila discutia -atat timp cat dv o tineti una si buna si nu doriti sa intelegeti ceea ce mai multi va expun



@elga50,
La un moment dat am avut intentia de a scrie , exact ce ati punctat dvs., insa , chiar nu am mai vrut sa intru in aceasta discutie la care nu se vede "luminita de la capatul tunelului"

Daca doamna doreste poate sa-mi trimita elementele de baza din proces (pe mp sau mai bine pe adresa noastra de mail), adica copii dupa:
- tabel centalizator ale valorii debitelor de pe listele de plata, PV al AG prin care se aproba valoarea procentului de penalizare si nr. de zile dupa care se aplica penalizarea (perioada solicitata de catre as. prop.), - asta ca sa nu cer copii dupa toate listele de plata;
- data afisarii listelor de plata;
- data termenului de plata;
- data scadentei;
- o situatie a fisei de cont a apartamentului pus in discutie;
Mentionez ca cele trei date de mai sus, le poate pune pe tabelul centralizator.

Cu aceste date as putea sa calculez cu destul de buna precizie valoarea penalizarilor.
Asemenea calcule pot fi facute de orice contabil sau administrator care are acces la un calculator de birou, ce sa mai vorbesc de cineva care are acces la un computer.
Doamna, dvs aveti niste probleme dupa cum se vede in numeroasele si stufoasele ziceri. Probabil nu se vor gasi solutii sa va ajute, nici aici pe acest forum si nici la mult hulita asociatie de proprietari din care faceti parte, ci in alta parte.

Alte discuții în legătură

Expertiză judiciară aberantă - penalizări de 846 lei pentru o restanță de ... 46 lei ! ionica1980 ionica1980 Sunt nevoită să discut următoarea speță detaliată mai jos, deschizând un Topic în secțiunea în care pot răspunde cei care au experiență în ... (vezi toată discuția)
Am cerut revizuirea apelului, dar ne-am trezit cu un nou dosar, cu ... contestație în anulare, pentru care suntem obligați să plătim iarăși taxa de timbru de 100 de lei ! ionica1980 ionica1980 EU ȘI SOȚUL MEU AM FOST DAȚI ÎN JUDECATĂ ÎN MOD ABUZIV ÎN IUNIE 2014 DE CĂTRE ȘEFII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI DE CARE APARȚINEM, PENTRU O AȘA-ZISĂ ... (vezi toată discuția)