avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nulitatea absoluta a actului autentic pentru cauza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nulitatea absoluta a actului autentic pentru cauza imorala

Bună ziua!

Vă solicit sfatul în următoarea speță:
În anul 1994, după 8 ani de relație cu fosta soție (la acel moment nu eram căsătoriți), aceasta a achiziționat un apartament. După 4 luni, respectiv începutul anului 1995, aceasta mi-a vândut în condițiile legii (prin act notarial) o cotă de jumătate din apartament. După aproape 1 an ne-am căsătorit, căsătorie ce a durat 12 ani (2007), moment în care am părăsit domiciliul conjugal, lasându-i soției (fostei) posesia exclusivă a imobilului. În anul 2017, am introdus acțiunea de partaj a acestui imobil, acțiune a cărei suspendare a fost solicitată de avocatul fostei soții în baza art. 413 C.pr.civ., alin. 1, punct 1, în baza introducerii unei cereri de nulitate absolută a actului de vânzare cumpărare pentru cauză imorală. Motivul invocat de fosta soție este că aș fi condiționat încheierea căsătoriei de încheierea prealabilă a actului de vanzare cumpărare al imobilului și că niciodată nu mi-ar fi vândut cota de 1/2 dacă nu aș fi condiționat-o. Ca probe a solicitat proba cu martori și cu interogatoriul.
Solicitarea mea constă în obținerea unui răspuns la întrebarea: cât de mult stau în picioare alegațiile fostei cu privire la o presupusă condiționare (descrisă anterior) în fața instanței după 22 de ani de la încheierea unui act autentic și cum aș putea combate această acuzație? Mulțumesc anticipat pentru deranj!
Cel mai recent răspuns: alexe cristian , utilizator 09:39, 18 Iunie 2017
Un act autentic nu poate fi inlaturat sau anulat in baza unor declaratii date de martori, asa ca puteti sta linistit , nu are sanse sa anuleze contractul.
Multumesc frumos !
Ma asteptam la câteva considerații cu privire la prescribilitatea acțiunii în anulare, mai exact încadrarea cauzei in categoria celor anulabile (prescriptie relativa si nu absoluta) ceea ce ar atrage prescripția dreptului de a solicita anularea actului dupa maxim 3 ani plus 18 luni ( art.9 din decretul 167/1958).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj In anul 2001 dec. tatal meu a vandut o mostenire,pe care a luat 100.000.000 lei. Acei bani,mi a dat mie, din care in ian.2002 am cumparat o casa.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Inselaciune - cumparare imobil cu chitanta de mana, vandut ulterior de fostul proprietar cu contract notarial mikloscsaba mikloscsaba BUNA ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra parinti mei au cumparat o casa acum 20 de ani atunci cu persoana respectiva au facut un contracat de mana din ... (vezi toată discuția)
Am făcut un act de partaj voluntar cu soția mea care, după ce s-a văzut cu toate bunurile pe numele ei, a schimbat yala locuinței. cum pot ataca acel act? sonny2080 sonny2080 buna ziua. am semnat un act de partaj voluntar în timpul casniciei, adică am trecut toate bunurile pe numele fostei sotii iar ea, cand s a văzut cu toate pe ... (vezi toată discuția)