avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Adeverinta cu veniturile in acord global
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Adeverinta cu veniturile in acord global

Buna ziua,
Lucrez in cadrul unei firme de constructii, unde salariul realizat a fost intotdeauna mai mare decat salariul din contract (cartea de munca). De curand mi-a fost solicitata de catre o fosta salariata, o adeverinta cu veniturile realizate in perioada 1996-2003, cand a lucrat in acord global (dar nu se face referire nicaieri despre plata drepturilor salariale pentru lucrul in acord global, ci asa a platit societatea, iar contributiile CAS au fost raportate tot la salariul realizat). Salariata a fost inginer in cadrul Serviciului Tehnic. As vrea sa stiu daca este corect sa-i eliberez adeverinta in baza articolului 12 (1) litera a, aliniat 2 din legea 57/1974:
,,acord global, cînd o formaţie de lucru, un colectiv dintre subunitate sau întregul colectiv al subunităţii încheie cu unitatea un contract cuprinzînd angajamente reciproce, în vederea realizării tuturor sarcinilor ce-i revin pentru executarea unor obiecte ori lucrări, sau pentru obţinerea unei anumite producţii. În contract se prevăd lucrările care urmează a fi executate, condiţiile în care acestea vor trebui realizate, sumele cuvenite drept retribuţie. În acord global pot lucra toate categoriile de personal ale subunităţii, inclusiv cadrele de conducere ale acesteia. Sumele corespunzătoare valorii lucrărilor executate lunar se plătesc - sub formă de avans - din care se reţine o garanţie de 10-20% . Plata sumelor reţinute se face la terminarea lucrărilor, în raport de îndeplinirea condiţiilor şi la termenele convenite în contract".
In anul 2000 a fost data legea 120 care a abrogat legea 57/1974. Pentru perioada iulie 2000 - aprilie 2001 cand au intrat in vigoare prevederile legii 19/2000, in baza carui temei legal ii eliberez adeverinta?
Imi cer scuze daca solicit prea multe informatii, dar salariata mi-a venit cu o adeverinta eliberata de catre o alta societate pentru o alta perioada, iar articolele in temeiul caruia a fost eliberata adeverinta, faceau referire la lucrul in acord global pentru activitate in proiectare, ori in societatea mea nu s-a lucrat proiectare. Va rog din suflet sa ma ajutati, pentru a putea sa-i eliberez o adeverinta corecta si care sa-i foloseasca (pentru pensionare).
Va multumesc,
Camelia
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:27, 25 Septembrie 2009
cameliaborangic a scris:

Lucrez in cadrul unei firme de constructii, unde salariul realizat a fost intotdeauna mai mare decat salariul din contract (cartea de munca). De curand mi-a fost solicitata de catre o fosta salariata, o adeverinta cu veniturile realizate in perioada 1996-2003, cand a lucrat in acord global.

Doamna, eu va rog sa va ganditi la cateva aspecte:
1. In general, dupa 1989 nu prea a mai existat salarizarea in acord.
2. Pentru perioadele ulterioare datei de 01.04.2001, firma a depus, obligatoriu, declaratiile nominale la casa teritoriala de pensii, declaratii in care este trecut venitul realizat si pentru care s-a achitat CAS.
Ce adeverinta sa-i eliberati pentru perioada ulterioara datei de 01.04.2001? Baza contributiva ce va fi avuta in vedere la calculul pensiei este venitul pentru care firma a retinut si virat CAS.

3. Pentru perioade anterioare datei de 01.04.2001, potrivit mentiunii de la pct. VI al anexei OUG nr. 4/2005, veniturile realizate in acord nu sunt avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual:
"Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
-formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
-participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
-premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
-drepturile de autor;
-drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
-al 13-lea salariu;
-alte sporuri care nu au avut caracter permanent."

4. Cititi si pct. V din anexa O.U.G. nr. 4/2005, acolo gasiti reglementate sporurile cu caracter permanent. Un spor specific firmelor de constructii este sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal. Am citit topicul, dvs. vorbiti despre salariul realizat dar realizatul inseamna si sporuri.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii Liuba Alexandru Liuba Alexandru Buna ziua!Spuneti-mi va rog daca acordul global retinut lunar si apoi acordat la sfarsitul anului in functie de realizarile de plan in perioadele anterioare ... (vezi toată discuția)
Calcularea punctului de pensie ioana bertescu ioana bertescu 1.calcularea punctului de pensie anual: am lucrat pana la 01.04.2008, deci trei luni cu castiguri, punctajul anual se face : media a punctajului lunar impartit ... (vezi toată discuția)
Lucru in acord global PD PD Buna seara! Am lucrat in cercetare proiectare si eram platita in acord global+ore suplimentare, dar pentru dosarul de pensie nu se da adeverinta pentru ... (vezi toată discuția)