avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce demersuri trebuiesc facute pentru a obtine actul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce demersuri trebuiesc facute pentru a obtine actul de proprietate?

Buna ziua!Revin si eu cu o problema de data ceva mai serioasa...este vorba despre o mostenire.Exista o familie formata din bunic A,bunica B,tata C (copilul lui A si B),mama D (nora lui A si B) si copilul E (nepotul lui A si B).Toate proprietatile familiei erau ale lui A,care a decedat in urma cu 3 luni.In mod normal ar fi trebuit sa se faca succesiunea pentru C,insa si B si C au decedat in ultimele saptamani.Au mai ramas decat D si E.Intrebarea mea este ce demersuri ar trebui sa faca acestia pentru a obtine actele de proprietate,pe care inca figureaza numele lui A.O alta intrebare ar fi daca actele de succesiune sunt gratuite in cazul acesta.Stiam ca succesiunea in cazul tata-fiu nu costa nimic daca este facuta in primele 6 luni de la decesul tatalui.Dar in cazul acesta, bunic-nepot?Si de asemenea,cum se face impartirea mostenirii intre D si E?E cam complicata situatia,sper ca am explicat cat de cat clar ...Multumesc anticipat!

Multumesc pentru raspunsuri!Revin cu cateva date suplimentare:Bunicul A a decedat primul acum 3 luni,fiind urmat de sotia lui B,acum cateva saptamani decedand si C. Mentionez ca C a dorit sa faca succesiunea dar s-a imbolnavit subit,moartea survenind la cateva zile,astfel toate actele de proprietate au ramas in stare initiala,adica pe numele lui A. E este major si este unicul fiu al lui C,cum de altfel si C a fost unicul copil al lui A. Multumesc inca o data!
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
misselly, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 14:58, 24 Septembrie 2009
in aceasta speta singurul mostenitor a defuntului "A" este nepotul de fiu, "E " cum il numiti dv. succesiunea se deschide la locul in care exista bunul principal al mostenirii la un notar public. in acest caz se aplica regula celor 6 luni.
catalin ciobanu a scris:

in aceasta speta singurul mostenitor a defuntului "A" este nepotul de fiu, "E " cum il numiti dv. succesiunea se deschide la locul in care exista bunul principal al mostenirii la un notar public. in acest caz se aplica regula celor 6 luni.

Dar pe sotia supravietuitoare a lui C unde ati lasat-o? Ea mosteneste sotul decedat in cota de 1/4 , iar copilul lor E in cota de 3/4.
Am inteles ca A a decedat primul. Interesant este cine a decedat apoi B sau C. Si in functie de acest raspuns se poate da o rezolvare corecta a spetei.
Copilul E este minor? Doar atunci beneficiati de o scutire de taxe, dar altfel, chiar daca succesiunea se face de la tata la fiu tot trebuie sa platiti in functie de valoarea bunurilor care compun masa succesorala.
Nu veti obtine titluri de proprietate pe numele dvs pentru aceste bunuri, ci un Certificat de mostenitor, care le va cuprinde pe toate.
Termenul de 6 luni de care pomeniti se refera doar la acceptarea succesiunii, nu va ofera nici o reducere de taxe. Si trebuie facute succesiuni dupa fiecare ruda decedata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare act de proprietate Aleku Aleku Buna Ziua, Sunt intr-o mare dilema deoarece la aceasta intrebare am primit foarte multe raspunsuri diferite. Bunicilor mei (ambii decedati, bunica in ... (vezi toată discuția)
Problema mostenire DrThrax2010 DrThrax2010 am si eu o intrebare legata de o mostenire, bunica mea are mostenire un teren de 4166, care ea a avut 2 copii adica tata si unchiu, care ei au murit inaintea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - succesiune dupa 8 ani, drepturi copil nerecunoscut ContSters334938 ContSters334938 Ma numesc Dorin si as dori sa stiu daca exista vreo limita de cerere a succesiunii,a unor potentiali mostenitori .Adica,daca nu a cerut vreo ruda a sotului ... (vezi toată discuția)