avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura pe numele salariatului
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura pe numele salariatului

Buna ziua!

Un salariat face cursuri de engleza si i-a fost intocmita factura pe numele lui, nu al firmei, factura nu contine tva.
Pot sa o inreg. in contabilitatea firmei daca este pe numele salariatului? Daca da, ce nota contabila se face?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:24, 5 Octombrie 2009
Exceptia prevederilor titlului III se refera la capitolul III, alineatul 4 unde sunt prezentate sumele primite de angajat dar neimpozabile acestuia si deductibile fiscal la societate.
Daca firma acorda vreo suma sau produs/serviciu asimilat salariului, iar acestea nu au fost impozitate la salariat SI NICI NU sunt exceptate de la impozitare conform Titlului III, atunci ele se constituie in cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit.
Datoria este sa inregistram corect orice situatie in contabilitate.
@Magda Staicu, ref scenariul pesimist:

Nimic nu-l impiedica pe organul fiscal sa analizeze atat cheltuielile efectuate de angajator (iar in lipsa documentelor justificative sa le considere nedeductibile) cat si veniturile realizate de angajati (iar daca sunt "in natura" sa le includa in baza impozabila ca fiind venituri salariale).
Magda Staicu a scris:

In baza art 21 alin 4 lit l), care zice :
... sint cheltuieli nedeductibile :
l) alte cheltuieli salariale şi/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu excepţia prevederilor titlului III;

eu am zis in postarea mea " sau ", adica sau e chelt. neded, sau e impozitat la angajat.
Dvs considerati "si"
Rog discutie pe aceasta tema .Multumesc .

Daca se inreg factura pe numele angajatului este chelt nedeductibila.
Daca se cumuleaza suma cu salariul si se impoziteaza este chelt deductibila pt firma, in acest caz nu mai este nevoie de factura pt justificarea sumei.
Inreg atit a facturii cit si trecerea la salarii a contravalorii acesteia nu trebuie facuta pt ca aceeasi suma se trece de 2 ori pe cheltuieli, plata contravalorii acestei facturii fiind facuta numai o singura data (fie prin decont de chelt fie prin salariul net).
Pe cheltuieli se trece o singura data (dupa natura = prestari servicii); este vorba de contrapartida in clasa 4, de marire a totalului impozabil al veniturilor salariale (cont 421). Practica mi-a aratat ca si Scenariul pesimist este abordat de organul fiscal venit in control si nu este lipsit de logica!

:offtopic: Desi teoria spune ca "economicul prevaleaza juridicului", am vazut de multe ori in contabilitate ca "forma imbraca fondul". De multe ori ne cramponam in "documentul justificativ", de aceea scapa multe fenomene economice nereflectate in contabilitate.
Intervin si eu in discutie, chiar daca nu sunt de specialitate.
fplopeanu are dreptate in ceea ce priveste facturarea fara TVA
OG 129/2000:
Art. 43. - Furnizorii de formare profesională autorizaţi sunt scutiţi de plata T.V.A. pentru operaţiunile de formare profesională.

Alte discuții în legătură

Contabilitate carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu inregistrarea contabila in urmatorul caz?: Am o factura de reparatie masina, emisa pe firma, dar masina nu este ... (vezi toată discuția)
Tva 50% 1 iul karmem karmem buna ziua, am citit noile prevederi din codul fiscal de la 1 iul 2012 si am o nelamurire. Am citit ca la cheltuielile cu intretinere, reparatii, combustibil, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de protocol luciapap luciapap In anul 2009 in ct 623.01 Ch de protocol am facut cateva greseli pe care le-am descoperit acuma,inca nu am depus decl 101: 1-in 04.02.10 am avut o chelt de ... (vezi toată discuția)