avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termenul de introducere actiune in contencios ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termenul de introducere actiune in contencios administrativ.

Buna ziua,

In urma cu un an de zile am depus la o institutie publica o petitie la care mi s-a raspuns, dar prin care mi s-a refuzat un drept. Institutia respectiva era obligata de lege sa imi elibereze actul solicitat.
Pentru ca sefa institutiei nu mi-a eliberat actul solicitat, i-am facut plangere penala, insa cercetarile dureaza, simt ca organele judiciare de urmarire penala tegivirseaza cu cercetarile.

O prietena afland de cazul meu, mi-a spus ca pot introduce o actiune in contencios administrativ impotriva institutiei care mi-a refuzat actul solicitat prin petitie.
Faptul ca a trecut un an de zile de cand sefa institutiei mi-a refuzat eliberarea actului, mai pot face ceva in contencios administrativ? Exista un termen legal in care aveam dreptul de a introduce actiunea in contencios administrativ?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:00, 19 Iunie 2017
.... Faptul ca a trecut un an de zile de cand sefa institutiei mi-a refuzat eliberarea actului, mai pot face ceva in contencios administrativ? ....


Legea 554/2004
art.11 Termenul de introducere a acţiunii
(1) Cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoaşterea dreptului pretins şi repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la:
a) data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă;
b) data comunicării refuzului nejustificat de soluţionare a cererii;
c) data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii;
d) data expirării termenului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), calculat de la comunicarea actului administrativ emis în soluţionarea favorabilă a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile;
e) data încheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, în cazul contractelor administrative.

(2) Pentru motive temeinice, în cazul actului administrativ individual, cererea poate fi introdusă şi peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de un an de la data comunicării actului, data luării la cunoştinţă, data introducerii cererii sau data încheierii procesului-verbal de conciliere, după caz.
.....

Prin urmare, actiunea va fi respinsa ca fiind prescrisa.
freeelis a scris:

dar nu mai târziu de un an de la data comunicării actului,
.....

Prin urmare, actiunea va fi respinsa ca fiind prescrisa.


As dori sa stiu daca mai am o sansa deoarece:
1) In luna martie 2016 am depus petitia solicitand comunicarea actelor solicitate.
2) In luna Mai 2016 am primit raspunsul la petitie printr-un refuz neintemeiat si nelegal.
3) Nemultumita de raspuns, in luna iunie 2016 am reformulat cererea prin care am atacat raspunsul primit, iar in cerere am argumentat cu argumente doveditoare ca am dreptul de a primi actele de la institutia care mi-a respins actele solicitate in cerere.
4) In luna iulie 2016, conducatoarea institutiei mi-a raspuns printr-o noua comunicare ca mai mi s-a raspuns odata, ca nu imi va comunica actele solicitate, iar o noua solicitare care va avea acelasi continut, se va clasa conform art. 10 (2) din OG 27/2002.


As mai avea o sansa de a ma adresa instantei de contencios administrativ, fiindca la ultimul raspuns l-am primit in luna iulie 2016, tot cu un refuz cu care nu sunt de acord, si, in prezent nu s-a depasit termenul de 1 an caci d-stra ati spus


dar nu mai târziu de un an de la data comunicării actului,
.....


Acest ,,dar nu mai tarziu de un an de la data comunicarii actului'', se poate lua in considerare data comunicarii a ultimului act (raspunsul prin refuzul celui de-al doilea raspuns primit in luna iulie 2016) ?
Ultima modificare: Duminică, 18 Iunie 2017
Narcisa_, utilizator
Legea prevede ca trebuie sa existe si "Motive temeinice" pentru ca, cererea sa fie introdusă şi peste termenul de 6 luni, dar nu mai târziu de un an de la data comunicării actului, iar din ce ati postat nu vad sa existe asa ceva.
Termenul de un an prevazut de art.11(2) din Legea nr.554/2004 este termen de decadere conf.art.11(5) din Legea nr.554/2004 Legea contenciosului adminstrativ,fiind un termen de decadere ,nu este susceptibil de repunere in termen,ca atare, nu mai aveti nimic de facut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Petitie primarie ndan57 ndan57 Buna ziua, am depus o petitie la primaria de sector si nu am primit nici un raspuns. Cum ii pot actiona in judecata, in contencios administrative sau ... (vezi toată discuția)
Refuz primarie akkad akkad daca o primarie refuza sa asigure cofinantarea unor proiecte asumate prin hcl, ma pot adresa instantei de contencios adm? de la ce moment curge termenul de 6 ... (vezi toată discuția)
Primariile trebuie sa raspunda la petitii ? BescheaGeorgeta BescheaGeorgeta Buna ziua Am facut o sesizare prin email in legatura cu un titlu de proprietate la o primarie comunala din jud. Bacau. Am primit numar de inregistrare, dar au ... (vezi toată discuția)