avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechime pt calculul sporului de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechime pt calculul sporului de vechime

Va rog sa ma lamuriti daca la calculul vechimii in munca necesar modificarii sporului de vechime in munca se iau in calcul urmatoarele perioade trecute in carnetul de munca:
1. perioada cat persoana a fost asigurata la casa de pensii in baza unui contrat de asigurare
2. perioada cat a primit indemizatie de somaj cf. legii nr.76/2002
Lucrez intr-o institutie bugetara si va rog sa indicati si temeiul legal in cazul in care aceste perioade nu trebuie luate in calcul.
La somaj am inteles de la alti colegi ca nu se ia perioada respectiva in calcul dar se trece in carnetul de munca. Nu stiu pentru care motiv.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 15:20, 29 Octombrie 2009
Daca cititi toate raspunsurile din acest topic aveti si raspunsul la intrebarea dvs.
Sper ca acest articol sa va fie de folos:
Prin vechime în muncă se înţelege totalitatea perioadelor în care o persoană a desfăşurat activităţi în temeiul unui raport de muncă, în sens larg, tipic sau chiar atipic, deoarece, potrivit alin. (3) al art.16 din Codul muncii, „munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă”.
Pentru acordarea sporului de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare toate perioadele lucrate efectiv – inclusiv cele anterioare.
Sporul de vechime se acordă, deci, pentru întreaga perioadă lucrată, în funcţie de tranşele de vechime stabilite prin lege – în cazul „bugetarilor” – sau prin contractele colective ori individuale – în cazul salariaţilor din sectorul privat. Se poate deroga în favoarea celor din urmă prin „normele negociate”, de la minimul prevăzut la art. 41 alin. (3) lit. d) din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 nr. 2895/29.12.2006: minimum 5% din salariul de bază pentru 3 ani vechime şi maximum 25% din salariul de bază la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază.
Sporul corespunzător vechimii în muncă se plăteşte cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncă prevăzută la tranşa respectivă.
Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu
[ link extern ] >

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca gluten gluten am tot cautat prin actele normative si n-am gasit ceva clar :( Concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani intra la calculul sporului de vechime ,daca ... (vezi toată discuția)
Somajul si sporul de vechime divele divele 1. Somajul se ia in calcul ptr. acordarea sporului de vechime? 2. Contributia ptr. asig.sociale, pensii, consemnata in carnetul de munca, este luata in calcul ... (vezi toată discuția)
Vechime in campul muncii fanady fanady Buna ziua. Din 1988 pana in 1995 am fost angajat la o intreprindere de stat, apoi am deschis o firma la care am fost asociat unic si la care am avut contract ... (vezi toată discuția)