Asociația noastră de proprietari se confruntă cu următoarea situație:
În primăvara acestui an am primit din partea Direcției Finanțe Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului nostru o înștiințare de plată, pentru un debit restant la 31.12.2016 de 4926 lei si 28 de bani, reprezentând taxe folosință teren și taxe clădiri. Totodată, am primit și o decizie de impunere anuală pentru anul 2017 prin care ar trebui să plătim eșalonat suma de 7 lei sub formă de taxă de folosință teren și 815 lei, taxă clădiri. Ambele documente cu semnăturile de rigoare ale onor primarului, șefului direcției emitente, etc.
Asociația noastră de proprietari ființează de mai bine de 30 de ani într-un spațiu închiriat de la primăria municipiului nostru, în fapt o garsonieră situată la parterul unui bloc din cadrul asociației, cu o suprafață totală de 15 mp. În această garsonieră își au sediul, de fapt este folosită pentru programul de încasări de către două asociații de proprietari, care în trecut formau una singură, dar la un moment dat s-au separat. În momentul actual fiecare din cele două asociații care împart garsoniera ce aparține de spațiul locativ al primăriei, au încheiat un contract separat de închiriere, contract în care este stipulat clar că taxele și impozitele aplicate cad în sarcina locatorului, adică a primăriei. De menționat că și cealaltă asociație a primit aceleași documente din partea Direcției Finanțe Publice Locale, însă pentru o sumă mult mai mare, aproape dublă față de a noastră. Probabil pentru simplu motiv că dumnealor au încheiat contract de închiriere separat înaintea noastră cu un an, adică în 2013, până atunci existând un singur contract de închiriere pe numele asociației noastre de proprietari, iar chiria era plătită numai de noi, ceilalți achitându-și partea către noi.
În urma primii înștiințărilor de plată, ambele asociații s-au adresat în scris factorilor de răspundere din cadrul primăriei, explicând faptul că taxele în cauză nu sunt aplicabile asociațiilor ca și chiriași, întrucât pe de-o parte în contractele de închiriere este stipulat clar în sarcina cui cade plata taxelor și impozitelor generate de respectivele contracte, iar pe de altă parte, asociațiile de proprietari, conform legislației în vigoare sunt asociații non profit, care desfășoară doar activități în interesul membrilor lor. Ambele asociații în cauză nu realizează venituri proprii ce ar rezulta din închirierea părții comune, singurele venituri le reprezintă cotele de întreținere încasate de la proprietari, din care se fac plăți către furnizorii de utilități, se constituie fondurile asociației, de reparații, de rulment și de penalități, din care se achită la rândul lor, reparațiile și îmbunătățirea părții comune, plata în avans a facturilor de la furnizori și penalitățile impuse de aceștia. Menționăm că ambele asociații își achită la timp chiria față de proprietarul spațiului în care își desfășoară activitatea și de asemenea fac plăți în termen către A.N.A.F.
În urma solicitării scrise adresate primăriei de către cele două asociații, prin care acestea cereau anularea acestor taxe impuse abuziv, nu s-a primit nici un răspuns în termenul prevăzut de lege ci doar câte un titlu executoriu însoțit de către o somație de plată, pentru fiecare asociație în parte.
Au avut loc discuții cu diverși factori de răspundere din cadrul primăriei, cu unii dintre aceștia fiind practic un fel de dialog al surzilor, alții cum a fost cazul viceprimarului care se ocupă cu problemele asociațiilor de proprietari (peste serviciul specializat din cadrul primăriei), dându-ne practic dreptate, întrucât aici este vorba de o impozitare suplimentară și discriminatorie a cetățenilor și afirmând că problema va fi pusă pe ordinea de zi a primei ședințe de Consiliu Local, întrucât numai printr-o hotărâre a acestui for se pot anula impunerile fiscale primite. Până acum, nu s-a întâmplat nimic deosebit și penalitățile curg în continuare, amplificând suma restantă. Ne gândim să acționăm în instanță primăria, pentru că nu poți, așa pe nepusă masă să ceri anumite sume, care nu se justifică în cazul de față. Înțelegem că este nevoie de bani la bugetul local, dar considerăm o jecmănire din partea autorităților locale, mai ales că nu am găsit justificări nici în Codul Fiscal, pe această temă.
Dacă și alte asociații de proprietari din țara asta se confruntă cu asemenea situație, ar fi bine să încercăm un schimb de păreri, să căutăm o cale de rezolvare, de evitare pe viitor a acestor probleme. Mulțumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns:
sorinstanciu , utilizator
17:12, 22 Iunie 2017