avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Taxe și impozite pentru asociația de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Taxe și impozite pentru asociația de proprietari

Asociația noastră de proprietari se confruntă cu următoarea situație:
În primăvara acestui an am primit din partea Direcției Finanțe Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului nostru o înștiințare de plată, pentru un debit restant la 31.12.2016 de 4926 lei si 28 de bani, reprezentând taxe folosință teren și taxe clădiri. Totodată, am primit și o decizie de impunere anuală pentru anul 2017 prin care ar trebui să plătim eșalonat suma de 7 lei sub formă de taxă de folosință teren și 815 lei, taxă clădiri. Ambele documente cu semnăturile de rigoare ale onor primarului, șefului direcției emitente, etc.
Asociația noastră de proprietari ființează de mai bine de 30 de ani într-un spațiu închiriat de la primăria municipiului nostru, în fapt o garsonieră situată la parterul unui bloc din cadrul asociației, cu o suprafață totală de 15 mp. În această garsonieră își au sediul, de fapt este folosită pentru programul de încasări de către două asociații de proprietari, care în trecut formau una singură, dar la un moment dat s-au separat. În momentul actual fiecare din cele două asociații care împart garsoniera ce aparține de spațiul locativ al primăriei, au încheiat un contract separat de închiriere, contract în care este stipulat clar că taxele și impozitele aplicate cad în sarcina locatorului, adică a primăriei. De menționat că și cealaltă asociație a primit aceleași documente din partea Direcției Finanțe Publice Locale, însă pentru o sumă mult mai mare, aproape dublă față de a noastră. Probabil pentru simplu motiv că dumnealor au încheiat contract de închiriere separat înaintea noastră cu un an, adică în 2013, până atunci existând un singur contract de închiriere pe numele asociației noastre de proprietari, iar chiria era plătită numai de noi, ceilalți achitându-și partea către noi.
În urma primii înștiințărilor de plată, ambele asociații s-au adresat în scris factorilor de răspundere din cadrul primăriei, explicând faptul că taxele în cauză nu sunt aplicabile asociațiilor ca și chiriași, întrucât pe de-o parte în contractele de închiriere este stipulat clar în sarcina cui cade plata taxelor și impozitelor generate de respectivele contracte, iar pe de altă parte, asociațiile de proprietari, conform legislației în vigoare sunt asociații non profit, care desfășoară doar activități în interesul membrilor lor. Ambele asociații în cauză nu realizează venituri proprii ce ar rezulta din închirierea părții comune, singurele venituri le reprezintă cotele de întreținere încasate de la proprietari, din care se fac plăți către furnizorii de utilități, se constituie fondurile asociației, de reparații, de rulment și de penalități, din care se achită la rândul lor, reparațiile și îmbunătățirea părții comune, plata în avans a facturilor de la furnizori și penalitățile impuse de aceștia. Menționăm că ambele asociații își achită la timp chiria față de proprietarul spațiului în care își desfășoară activitatea și de asemenea fac plăți în termen către A.N.A.F.
În urma solicitării scrise adresate primăriei de către cele două asociații, prin care acestea cereau anularea acestor taxe impuse abuziv, nu s-a primit nici un răspuns în termenul prevăzut de lege ci doar câte un titlu executoriu însoțit de către o somație de plată, pentru fiecare asociație în parte.
Au avut loc discuții cu diverși factori de răspundere din cadrul primăriei, cu unii dintre aceștia fiind practic un fel de dialog al surzilor, alții cum a fost cazul viceprimarului care se ocupă cu problemele asociațiilor de proprietari (peste serviciul specializat din cadrul primăriei), dându-ne practic dreptate, întrucât aici este vorba de o impozitare suplimentară și discriminatorie a cetățenilor și afirmând că problema va fi pusă pe ordinea de zi a primei ședințe de Consiliu Local, întrucât numai printr-o hotărâre a acestui for se pot anula impunerile fiscale primite. Până acum, nu s-a întâmplat nimic deosebit și penalitățile curg în continuare, amplificând suma restantă. Ne gândim să acționăm în instanță primăria, pentru că nu poți, așa pe nepusă masă să ceri anumite sume, care nu se justifică în cazul de față. Înțelegem că este nevoie de bani la bugetul local, dar considerăm o jecmănire din partea autorităților locale, mai ales că nu am găsit justificări nici în Codul Fiscal, pe această temă.
Dacă și alte asociații de proprietari din țara asta se confruntă cu asemenea situație, ar fi bine să încercăm un schimb de păreri, să căutăm o cale de rezolvare, de evitare pe viitor a acestor probleme. Mulțumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: sorinstanciu , utilizator 17:12, 22 Iunie 2017
cyan a scris:

Stiti jocul ala din copilarie "Spanzuratoarea" cand trebuia sa completezi cu litere un cuvant?
Acum a ajuns si emisiune la un post tv KD, va las sa deslusiti singur despre ce post tv este vorba! ;)

Una din regulile acestui forum, din câte cunosc, nu permite postarea numelor de persoane, localități și instituții, de aceea am preferat să o fac cât mai cu ”perdea”. Nu urmăresc postul tv respectiv, deși mi-am dat seama despre ce este vorba. Interesant (cel puțin) off-topicul postat de dumneavoastră!
În privința activității C.L.M.-ului nostru și a serviciilor din Primărie, am constatat de multe ori că e valabilă zicala: ”Nu prea știe stânga ceea ce face dreapta”.
Ultima modificare: Joi, 22 Iunie 2017
sorinstanciu, utilizator
Nici eu nu il urmaresc, analogia a fost facuta doar in privinta jocului. Se vede ca ati citit regulamentul forumulu, luand in considerare si vechimea pe forumi!=D>
Zicala se aplica in toate primariile.
Am o mare nelămurire, legată de documentele primite de la primărie. Cine emite, în definitiv, un titlu executoriu, asupra unei sume de bani datorate? Părerea mea este că un astfel de document poate fi emis doar de un executor judecătoresc, în urma încuviințării unei instanţe judecătoreşti. În cazul de faţă serviciul care se ocupă de stabilirea şi colectarea taxelor locale a emis așa ceva, însoţit de o somaţie de plată şi mai nou, deşi nu ne-a informat nimeni oficial, se pare că avem şi contul blocat. Urmează să verificăm urgent treaba ceasta, şi dacă se adevereşte, situaţia devine gravă, întrucât va afecta plăţile către furnizorii de utilităţi, faţă de care şi-aşa înregistrăm unele restanţe, generatoare de penalităţi.
Art. 1798
Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Contractul de inchiriere constituie titlu executoriu dar numai in privinta continutului acestuia iar cum in contractul pe care il aveti in vigoare nu se specifica nimic despre plata taxei pe cladiri solicitate in prezent nu au ce sa execute.

Titlurile executorii se executa de catre executorii judecatoresti dupa învestire cu formulă executorie, formalitate procedurală care constă în aplicarea formulei executorii pe copia legalizată a contractului de locatiune pentru ca aceasta să devină executorie.

[ link extern ]

Un topic cu privire la investirea executorie gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/for...
Mulțumesc foarte mult pentru materiale. Extrem de utile!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe cladiri ContSters45935 ContSters45935 Buna ziua! Va cer ajutorul in urmatoarea problema: O Asociatie crestina (nu suntem Asociatie religioasa, neavand numarul de membrii necesar pt. aceasta forma ... (vezi toată discuția)
Valoare impozit cladire 7clau 7clau Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca am firma de taxi si sediul firmei este acasa cu cat se mareste impozitul pe cladire ? (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire ContSters48647 ContSters48647 Daca o societate si-a marit valoarea contabila a unei cladiri ca urmare a existentei unui raport de evaluare intocmit de banca pentru un credit, raport in care ... (vezi toată discuția)