avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... este oare posibil asa ceva?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

este oare posibil asa ceva?

cum este posibil ca dupa ce vaca bunicului a murit in urma unui accident rutier,tocmai bunicul sa fie vinovatul.accidentul s-a produs in jurul orei 20 pe soseaua ce traverseaza comuna,aceasta fiind luminata iar viteza cu care circula soferul era una mare atata timp cat vaca nu apare pe sosea pe neasteptate, fiind si un animal destul de mare.Totusi,proprietarul masinii are casco,nu au luat in calcul in ce stare se afla soferul si nici cu ce viteza circula ci s-au pus pe capul bunicului ca este vinovat pentru ca la ora 20, animalul trebuia sa fie in grija lui si nu pe sosea.Acum va intreb pe d-voastra ce este de facut?a venit la bunicu o doamna de la asigurari si la pus sa semneze ceva ce nici el nu stie.Va rog frumos ajutati-ne, mi-a spus cineva ca cei de la casco au avocati buni de poate sa-ti ia si casa.oare asa sa fie?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:28, 25 Septembrie 2009
casa nu o pot lua asigurarile. adevarul este ca animalul trebuia sa fie supravegheat. pentru mai multe lamuriri ce documente a semnat bunicul dv? consultati un avocat din zona in care s-a intimplat incidentul, poate ca o cercetare mai amanuntita va poate scoate din culpa.
Stiu ca nu are sa va convina dar ... din pacate bunicul dvs. este de vina.
Dansul are obligatia de a asigura paza animalului si sa raspunda pentru prejudiciile provocate de acesta in temeiul art. 1000 c.civ.

Art. 1000
(1)Suntem asemenea responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care suntem obligaţi a răspunde sau de lucrurile ce sunt sub paza noastră.

Pe de alta parte stiu ca la tara animalele sunt lasate seara sa vina acasa singure de la pasune. Si bunicul la fel procedeaza.
Este insa cazul sa intelegem ca nu putem sa lasam oi, capre, vaci pe drumurile publice .. ele sa opreasca traficul ... sa blocheze circulatia .. sa produca accidente si apoi sa ne indignam ca suntem pusi sa platim pagubele.
In Germania pentru asa ceva platiti amenzi de ramaneti fara izmene si dvs. si toata familia.
Sa ma iertati ca spun asta .. stiu ca nu voi fi agreat .. si cu atat mai putin aplaudat ... sau doamen feri .. recomandat pentru acest raspuns .. dar .. imi asum riscul.:)
Dupa cum constatati, privind juridic lucrurile si nu subiectiv, chiar daca bunicul a ramas fara vaca (eventual cateva sute kg. carne), proprietarul de animale raspunde pentru pagubele pricinuite altora(gard rupt, raniri-vatamari si inclusiv producerea de accidente rutiere)Asiguratorul a platit dauna pentru autovehicul si are dreptul sa se indrepte impotriva vinovatului pentru a-si recupera banii prin regres.
In asemenea situatii, cand vinovatul are putine mijloace de subzistenta, facand dovada de venituri de la primarie, este posibila o negociere cu asiguratorul, plecand de la plata esalonata in rate a intregii sume, reducerea acesteia sau chiar absolvirea de plata(de unde nu-i, nici D-zeu nu cere).
Angajata asiguratorului, a venit sa constate starea materiala a bunicului, proprietati etc., precum si pentru a lua semnatura pentru recunoasterea vinei (ca proprietar al animalului nesupravegheat).
Ar mai fi un element de ajutor: daca in zona exista semnalizarea "atentie animale".Ar fi singura posibilitate de circumstantiere.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
nucu$, utilizator
Persoana pagubita va fi despagubita in baza contractului de asigurare.
Asiguratorul se intoarce impotriva persoanei responsabile pentru a-si recupera suma platita cu titlu de despagubire.
Puteti incerca sa ajungeti la un acord cu acel asigurator in sensul ca bunicul dv. sa isi onoreze obligatia de plata in rate lunare.
Ar mai exista o varianta,aceea de a invoca faptul ca acel sofer circula cu viteza mare,fapt care a fost de natura sa faca imposibila evitarea acelei vaci.Nu stiu in ce masura se poate sustine o culpa comuna.
Este alegerea dumneavoastra.
Pe de alta parte,in Romania acestea sunt conditiile.
Nu este normal ca animalele sa circule pe marginea soselelor dar nu exista alternativa.
Ganditi-va ca acel sofer putea sa isi piarda viata.
Cu totii trebuie sa fim responsabili.



Eu ma gandesc ca daca nu cumva a semnat vreo recunoastere la asigurare s-ar mai putea incerca o aparare...

Depinde de mai multi factori... de ex. importanta soselei (drum european, national, judetean) daca in mod obisnuit sunt animale pe sosea acolo, daca soferul era localnic sau o persoana care stie ca in general la ora aia mai sunt animale pe sosea, viteza masini... etc!

Insa din pacate cauza este suficient de complicata incat sa nu se poata face nimic fara un avocat...
Alternativa e doar cea aratata: intelegerea cu asigurare...

Insa... si bunicul poate solicita de la asigurare pretul vacii! Pentru ca si soferul raspunde mai ales daca circula cu o viteza peste limita legala (de ex!)... aici s-ar putea incerca ceva cu asigurarea!
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
ContSters56778, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident fara rca valabil xboy xboy Am avut un accident cu masina firmei (taxi) la o intersectia cu cedeaza trecerea ma lasat masina de pe banda 2 sa ies iar o masina pe banda 1 care circula cu ... (vezi toată discuția)
Despagubire accident auto din culpa victimei d.flory d.flory Am rugamintea sa ma ajutati nin urmat.speta:am fost implicat intr-un accident auto cauzat din culpa victimei(pers.fizica care traversa neregulamentar)si masina ... (vezi toată discuția)
Accident cu vatamare corporala-victima sunt eu clara84 clara84 acum 3 zile am fost pasager in dreapta intr-un accident rutier.pe scurt,prietenul meu a virat stanga printr-un loc cu linie continua si sina de tramvai si in ... (vezi toată discuția)