avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Comercianți online - comenzi neonorate, reduse
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Comercianți online - comenzi neonorate, reduse

Bună ziua,

Mă confrunt cu două probleme legate de anumite comenzi făcute prin intermediul comercianților online:

Cazul 1.
Comunicare ținută pe e-mail cu o persoană de la departamentul de vânzări care mi-a comunicat disponibilitate în materie de stoc de 12 bucăți pe care le-am confirmat ca fiind agreabile și mi-am exprimat dispoziția de a le achiziționa și plăti cât mai rapid.

Comanda în așteptare (12 bucăți) a rămas valabilă timp de 24 ore, după care a fost modificată în 6 bucăți. Am încercat să obțin explicații, dar tot ce am putut obține a fost ”Nu putem livra 12 bucăți, putem doar 6.”

La scurt timp după, aceleași produse au devenit disponibile pe site-ul comerciantului la un preț unitar cu 50RON mai scumpe pe care am încercat să le achiziționez prin intermediul site-ului cu 4 comenzi de 1, 2, 4 și respectiv 6 bucăți.

După efectuarea comenzilor prin intermediul site-ului, produsul încă era disponibil pe site și simțeam siguranța faptului că am reușit să-mi completez comanda. Din cele 4 comenzi, mi-au fost anulate cele de 2, 4 și 6 bucăți, pe motiv că ”stocul nu este disponibil nici în depozitul magazinului și nici la furnizor”. Singurele comenzi rămase au fost cele de 6 bucăți (făcută prin persoana de vânzări) și bucata luată prin intermediul site-ului.

După anularea comenzilor de 2,4 și 6 bucăți, produsul a revenit din nou pe site-ul comerciantului, moment în care am încercat să reproduc încă o comandă de 6 bucăți care, bineînțeles, a fost anulată încă o dată.

Consider practica comerciantului ca fiind abuzivă.
În încercarea de a limita numărul de produse vândute per cumpărător, mie mi-au fost anulate comenzi care puteau fi onorate. Nu a existat nicio eroare de sistem/eroare umană invocată care ar fi putut justifica această abordare comercială.

Nu am cunoștințe în materie legală, dar am dovezi ce constau în comunicarea pe e-mail cu persoana de vânzări și sistemul automatizat de confirmări comenzi al site-ului, capturi de ecran ale comenzilor în așteptare și disponibilitatea produselor pe website după ce anularea comenzilor mele (nu știu dacă au valoare cele din urmă).

Cazul 2.
2 Comenzi de 3 și respectiv 6 bucăți produse efectuate la un comerciant diferit de Cazul 1. Comenzi plasate exclusiv prin intermediul site-ului.

Pagina produsului stipula disponibilitatea stocului ca fiind ”În depozit - showroom C------i - poți ridica produsul chiar acum!”.

Țin să menționez că după efectuarea comenzilor, disponibilitatea produselor a sugerat pentru încă o oră posibilitatea imediată a ridicării produselor din depozitul specificat anterior.

La câteva ore după plasarea comenzilor sunt apelat de către un reprezentant al companiei din divizia Customer Care care mi-a comunicat faptul că a avut loc o ”eroare de sistem” iar comanda mea nu este ”legată” la niciun produs fizic disponibil din depozitul respectiv. Am primit totuși asigurări verbale, telefonic, cum că problema se va remedia și eu ”să stau fără grijă” întrucât voi reuși să primesc produsele comandate.

A doua zi sunt sunat de către un alt reprezentant al divizie de Customer Care, care îmi spune că nu mai pot onora comanda, nu mai au stoc disponibil nici în depozitul lor și nici la furnizori.

Am fost un om înțelegător, și am acceptat varianta ”erorii de sistem”, dar am tot fost contactat de către acest reprezentanții acestui comerciant pentru a-mi anula comenzile întrucât ”stocul nu mai ajunge în curând, timp estimat de livrare de 2-3 luni”.

Eu am stipulat în toate cazurile repetate de încercare a anulării comenzilor din partea comerciantului de a nu-mi anula comenzile întrucât ele au fost făcute pentru un anumit număr de bucăți, la un anumit preț deja stabilit. Când stocul va fi disponibil din nou, corect ar fi să-și urmeze politica comercială distributivă de a onora comenzile în așteptare (care au o oarecare prioritate) întrucât acestea n-au putut fi onorate în trecut.



Apreciez foarte mult orice formă de ajutor legal, îndrumare în cele două situații enunțate mai sus întrucât acestea mi-au produs și prejudicii cuantificabile.

Vă mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Pret derizoriu pe magazin online - trebuie onorat? bolenici bolenici Un cumparator a comandat un produs de valoare reala 2000 RON, la pretul de 1 RON afisat din greseala pe un magazin online. A comandat 40 de produse x 1 RON, ... (vezi toată discuția)
Eroare sistem informatic magazin online imihai76 imihai76 Buna seara, Va aduc in atentie o speta cu rugamintea de a ma consilia. In data de 10.01.2015, am intrat pe site-ul unui mare magazin online din Romania si ... (vezi toată discuția)
Anulare comanda online slro slro Am comandat in data de 06.11.2011 de pe un magazin online 3 laptop-uri. Motivul pentru care am comandat este unul simplu, am comandat la un pret, iar ei spre ... (vezi toată discuția)