Buna ziua! Scoala profesionala se pune ca vechime in munca legea 18/2015 mentionez am fost selectat de Intreprinderea Valorificarea Cerealelor si a Plantelor Tehnice ( IVCPT) Arges si trimis in scoala profesioanala la Constanta 1976- 1978 pe termen de 2 ani. Aceasta intreprindere platea scolarizarea mea. Dupa terminarea scolii fiind obligat dupa contract ca 5 ani sa nu pararesc aceasta intreprindere. As dori sa stiu daca se considera vechime cotizata in munca la pensionare. Va multumesc!
Decizia nr. 18/2015 in dosarul nr. 7/ 2015 pronuntata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie :
"In interpretarea si aplicarea art. 3 alin. (1) lit. p) si art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu completarile si modificarile ulterioare, stabileste ca:
Perioada in care o persoana a fost ucenic cu plata si a urmat cursurile unei scoli profesionale:
1. Anterior datei de 1 ianuarie 1949, va fi considerata stagiu de cotizare daca ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurari sociale;
2. Intre 1 ianuarie 1949 si 1 ianuarie 1954 va fi considerata vechime in munca, indiferent daca in privinta ucenicilor a existat obligatia virarii contributiilor la fostele case de asigurari sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai in masura in care s-a cotizat la fostele case de asigurari sociale;
3. Dupa 1 ianuarie 1954 si pana la 1 aprilie 2001 va fi considerata stagiu de cotizare si vechime in munca perioada practicii in productie."