Ma numesc Danila Ramona si as dori sa stiu daca imi pot lua un avocat din oficiu pentru procesul de reducere a pensiei de intretinere pe care o i-au de la mama mea si cum pot face asta.va multmuesc
Ar trebui sa stiti ca in materie civila nu functioneaza institutia aparatorului din oficiu.
Sunt aplicabile insa disp. ORDONANŢEi DE URGENŢÃ nr. 51 din 21 aprilie 2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.
Potrivit Art. 2 (1)Prezenta ordonanţă de urgenţă este aplicabilă în toate cazurile în care se solicită ajutor public judiciar în faţa instanţelor judecătoreşti sau a altor autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale române de către orice persoană fizică având domiciliul sau reşedinţa obişnuită în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene.
Conditiile sunt cele prev. de art.4: Art. 4
Poate solicita acordarea ajutorului public judiciar, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, orice persoană fizică, în situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie, fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale.
Mama dumneavoastra justifica un interes(nu dumneavoastra) in vederea reducerii pensiei de intretinere, ea va trebui sa se adreseze instantei de judecata , daca veniturile realizate s-au diminuat.