avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imputernicire vs. Fisa postului - Marturie mincinoasa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imputernicire vs. Fisa postului - Marturie mincinoasa?

Buna ziua,

In situatia in care, in instanta am declarat sub juramant faptul ca "nu detin imputernicire pentru a semna contracte/acte aditionale incheiate intre firma la care lucrez si terti" (ceea ce este adevarat), insa ulterior s-a solicitat fisa postului, unde dupa marturie am vazut faptul ca este mentionat la "responsbilitati si sarcini aferente", printre altele, faptul ca pot "stabili contacte si incheia contracte de colaborare cu furnizori", se poate considera marturie mincinoasa?

Din ce am inteles de la HR, stabilirea de contacte si incheierea contractelor (ce este mentionat in fisa postului) se refera la negocierea si intermedierea finalizarii contractelor, insa din cauza formularii neclare, pot avea probleme, avand in vedere si marturia din Instanta?

Dreptul de a semna contracte de colaborare cu furnizorii este dat obligatoriu prin intermediul unei Imputerniciri, indifferent de ce este mentionat in Fisa Postului?

Am facut acea marturie in contextul unui process pentru recuperarea unor penalitati calculate in baza unor documente semnate de mine fara Imputernicire, fara sa imi amintesc de ceea ce scrie in fisa postului cu privire la acest subiect.

Mentionez ca nu semnez contracte sau acte aditionale in practica, iar Fisa Postului este din 2012.
Din cate am inteles anul trecut a fost modificata si procedura de semnare a contractelor, fiind necesare 2 semnaturi (reprezentanti legali plus administrator; nu sunt nici unul, nici altul).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Miuu13 , utilizator 17:49, 26 Iunie 2017
Nu putem sa ne pronuntam asupra detaliilor din fisa postului dvs si din actele incheiate cu sau fara imputernicire sau alte chestiuni concrete de acest gen (din motive lesne de inteles), insa pot sa va spun cu titlu general ca infractiunea de marturie mincinoasa se savarseste cu intentie directa sau indirecta si nu intereseaza sub aspectul existentei infractiunii mobilul sau scopul cu care ori pentru care a fost savarsita fapta (aceste aspecte urmand a fi avute in vedere la individualizarea pedepsei). In alta ordine de idei, infractiunea de marturie mincinoasa nu se poate savarsi din culpa (asta este in favoarea dvs). Si nu in ultimul rand, in cazul acestei infractiuni aveti o cauza speciala de nepedepsire, respectiv "Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase." Ca atare, inainte de a lua o decizie ar fi bine sa va sfatuiti cu un jurist (de data asta in concreto) asupra situatiei de fapt si asupra ce ati declarat sau nu ati declarat acolo.

P.S.
Mie nu imi pare a fi vorba despre marturia mincinoasa, insa este doar o parere de care va rog sa nu tineti cont pentru ca este bazata pe expunerea dvs subiectiva si nu pe o realitate obiectiva.
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns si va rog sa imi mai spuneti daca, in cazul interpretarii mentiunilor din fisa postului ca avand dreptul de a incheia/semna contracte, aceasta poate fi considerata ca fiind "imputernicire".

Pentru semnarea unui contract de catre o persoana care nu este administrator sau imputernicit legal, este de ajuns fisa postului, sau trebuie imputernicire oligatoriu?

Va multumesc pentru amabilitatea de a raspunde.
Depinde de actele juridice incheiate, depinde de importanta pe care legea le-o da acestora (ca fiind de dispozitie, administrare sau conservare) si depinde de cerintele de forma impuse de lege. In anumite cazuri este necesara procura autentica notariala, in alte cazuri este suficienta o imputernicire fie scrisa, fie verbala din partea conducerii firmei dvs bazata tocmai pe prevederile fisei postului, contractului individual de munca, actului aditional la contractul individual de munca sau regulamentului intern. Noi nu stim clar in ce situatie va aflati (de asta v-am si spus ca este bine sa va sfatuiti cu un jurist in mod concret). Si nu in ultimul rand sunt foarte importante uzantele in cadrul firmei dvs si in relatia cu tertii, pentru ca daca ati mai facut treaba respectiva de 10 ori, atunci a 11-a oara nu puteti spune ca nu stiati ce contine fisa postului.
Este vorba de doua anexe la un contract de servicii, pe care eu le-am considerat confirmări de comanda, cu valoare de maxim 3500 eur total. Nu au ca titlu "act aditional" ci "anexe la contract", conținand și câteva clauze contractuale printre care termen de plata si penalități.
Nu am beneficiat de împuternicire notariala, nici scrisa sau verbala de la administrator.
Voi încerca să aflu care este procedura prin care pot obține o copie a mărturiei pe care am facut-o, urmând a discuta cu un avocat specializat pe drept penal, pentru a vedea dacă este nevoie sa retrag/modific mărturia.
Credeți ca este ok acest demers?
Va multumesc.

Aceste 2 documente sunt singurele de acest gen semnate, exceptand o perioada de câteva luni, în urma cu aprox 3-4 ani când un fost administrator cerea tuturor departamentelor implicate (juridic, manager de proiect, achizitii), doar în baza unei comunicări verbale, sa semneze împreună cu el și imputernicitul legal, pentru responsabilizare.. În practica nu semnez contracte sau acte adiționale.


[ mesaje conexate ]
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iunie 2017
trandafir2, moderator
Pana la urma daca dvs sunteti un martor care a declarat adevarul cu buna credinta, asta este. Altora le revine sarcina sa va dovedeasca, la o adica, vinovatia.
Dvs., daca este cazul, va aparati.
Ce sa va zic? Contracte / acte aditionale / confirmari de comanda ...etc. Nu pot decat sa repet.
Ca atare, inainte de a lua o decizie ar fi bine sa va sfatuiti cu un jurist (de data asta in concreto) asupra situatiei de fapt si asupra ce ati declarat sau nu ati declarat acolo.

P.S.
Mie nu imi pare a fi vorba despre marturia mincinoasa, insa este doar o parere de care va rog sa nu tineti cont pentru ca este bazata pe expunerea dvs subiectiva si nu pe o realitate obiectiva.

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa Diamandi Diamandi Daca in declaratia la politie cineva declara ceva iar in inregistrarile audio, care au fost admise ca proba, este o cu totul alta poveste fata de cea spusa la ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa - martor in eroare uwritetherules uwritetherules Am fost reclamant intr-un proces civil, iar sentinta mi-a fost nefavorabila. Aceasta s-a bazat pe inscrisuri si pe declaratiile a trei martori. Ca atare, eu ... (vezi toată discuția)
Pot face plangere impotriva organelor de cercetare penala? Vasilepaul Vasilepaul Intrucat in dosarul de urmarire penala intocmit de organele de cercetare penala , politie si parchet , exista numeroase neconformitati : incalcare flagranta a ... (vezi toată discuția)