avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Marturie mincinoasa

Daca in declaratia la politie cineva declara ceva iar in inregistrarile audio, care au fost admise ca proba, este o cu totul alta poveste fata de cea spusa la politie (care nici aceea nu poate fi dovedita cu documente, respectiv un contract de vanzare cumparare, deoarece spune ca "a cumparat de la x" un autoturism dar nu are niciun act doveditor) persoana poate fi acuzata de marturie mincinoasa?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:59, 22 Martie 2019
Depinde ce calitate are acel cineva in procesul penal si depinde care sunt imprejurarile de fapt, iar daca spune ca a cumparat desi nu are act doveditor asta nu inseamna ca n-a cumparat, pentru ca se poate cumpara si fara acte doveditoare, adica doar pe baza acordului partilor.
Declarația martorului reprezintă un mijloc de probă ce contribuie la stabilirea faptelor și a împrejurărilor de fapt în vederea aflării adevărului și prin aceasta la soluționarea cauzei în care sunt administrate.

Potrivit art. 273 din Noului Cod penal, mărturia mincinoasa reprezintă:

Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmații mincinoase ori nu spune tot ce știe în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care este întrebat

2. Mărturia mincinoasă săvârșită: a) de un martor cu identitate protejată ori aflat în programul de protecție a martorilor;

b) de un investigator sub acoperire;

c) de o persoană care întocmește un raport de expertiză ori de un interpret;

d) în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detențiunii pe viață ori închisoarea de 10 ani sau mai mare.

3. Autorul nu se pedepsește dacă își retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reținere, arestare sau de punere în mișcare a acțiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunțat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluție, ca urmare a mărturiei mincinoase.

Din analiza textului rezultă că, dacă retragerea mărturiei mincinoase intervine în cauzele penale după momentul reținerii, arestării sau punere în mișcare a acțiunii penale, nu va fi incidentă cauza de nepedepsire, făptuitorul fiind tras la răspundere penală.

Însă, dacă retragerea mărturiei mincinoase are loc până la pronunțarea unei hotărâri sau luarea unei alte soluții, ca urmare a acelei mărturii, atunci aceasta are drept efect exonerarea de pedeapsă.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna seara,asta este un super raspuns. De aici inteleg ca eu daca imi cumpar o masina pe baza unui acord verbal,pot circua cu ea fara a avea nevoie de acte,doar am un acord verbal. De asemeni pot circula cu ea fara ITP,deoarece am un acord verbal ca masina este in regula. EXCELENT raspuns. De acum ma simt in siguranta pe strazile ROMANIEI . si dumneavoastra va simtiti la fel !!! FELICITARI pentru abordare si pentru raspuns !!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara, da, ce am afirmat este adevarat, chiar daca dvs vi se pare ca n-ar fi, si nu trebuie sa-mi trimiteti mesaje pe privat ca sa ma atentionati. Asa este legea, nu am facut-o eu. Eu doar va traduc ceea ce nu intelegeti. In cazul bunurilor mobile, de regula, asa cum se intampla si in cazul vehiculelor, contractul este consensual, adica se formeaza prin simplul acord de vointa al partilor. Ahh ...ca exista niste obligatii pentru cumparator si ca exista niste conditii ad probationem cum se spune in limbaj juridic, adica pentru a se face dovada, este altceva, insa contractul se incheie asa cum v-am spus in primul mesaj, prin acordul partilor si nimic mai mult.
In al doilea rand intrebarea dvs este cu privire la marturia mincinoasa, si daca vreti o discutie pe contracte de vanzare o putem face, dar ma tem ca nu o sa va profite prea mult. Ce este important si trebuie dvs sa retineti este ca, asa sunt legile, uneori ele se interpreteaza si se aplica altfel decat percepe populatia (si nu este vina nimanui).
Si ca o concluzie, mergeti pe incredere ca ce v-am spus este corect.
(iar daca n-o puteti face, va inteleg perfect si nu am niciun resentiment fata de dvs. Ok?)
Buna seara,deci este EXCELENT. Ce tot atatea batai e cap cand "GIGI GHEORGHE" care mi-a vandut masina mi-a zis verbal ca totul e in regula. Tot verbal ii spun si eu politistului cu ce drept m-a mai oprit cand eu am garantia verbala…..Exact asta ii ofer,garantia verbala a lui "GIGI GHEORGHE" ca eu conduc o masina in regula….PA,sanatate si virtute,du-te invartindu-te,nu am ce acte sa-ti dau,iti dau garantiile verbale ale lui "GIGI GHEORGHE" Si daca mai comenteaza mult am dreptul sa-i si fac reclamatie pentru abuz in serviciu.
FELICITARI ROMANIA !!!! Patria SAMSARILOR CINSTITI !!!!

Alte discuții în legătură

Intrebare despre marturie mincinoasa OneQuestion OneQuestion Buna ziua, Am fost cooptat recent de catre o prietena sa ii fiu martor intr-o situatie de unde a survenit suspendarea carnetului acesteia, dupa o trecere pe ... (vezi toată discuția)
Samsari auto ionell2003 ionell2003 Buna seara, Va scriu cu o problema legata de 2 samsari auto. Am cumparat o masina de la 2 samsari auto,am convorbirile telefonice inregistrate cu ei,acte ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa pentru marturie mincinoasa ContSters75393 ContSters75393 Ce pedeapsa i se aplica unei persoane care ulterior se dovedeste ca a depus marturie mincinoasa?Va adresez aceasta intrebare pentru ca as vrea sa deschid ... (vezi toată discuția)