avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Banii pentru reparații se iau din Fondul de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Banii pentru reparații se iau din Fondul de Reparații sau se cer direct proprietarilor, pe listele de plată ?

Care este regula într-o Asociație de Proprietari, referitor la plata lucrărilor de reparații sau de Service, contractate cu diferiți prestatori de servicii ?
Din ce știm, este obligația Administratorului să se ocupe de procedurile de contractare și de așa-zise licitații de oferte (minim 3), pentru că altfel nu sunt acceptate la plată de către proprietari, conform H.G. 1588/2007, art.22, alin.9.
Dar ceea ce ne interesează este modul în care proprietarii trebuie să plătească acele lucrări. Plățile se fac direct din „buzunarul” fiecărui proprietar, sau se fac din fondul de reparații, conform legii 230/2007, art.45, alin.(3): „Comitetul Executiv va pregăti şi va prezenta Adunării Generale SUMA ANUALĂ necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond. Plățile pentru repararea şi îmbunătățirea proprietății comune se vor face din Fondul de Reparații.”
Spun asta pentru că la Asociația noastră este un haos contabil și juridic total, știind că la foarte puține scări se plătesc acele lucrări ne-urgente din Fondul de Reparații, așa cum ar fi legal, dar pentru cele mai multe scări, șefii Asociației noastre le cer proprietarilor bani în mod direct, pe listele de plată lunare.
În cazul ăsta, ce rost mai au sumele colectate de la toți proprietarii pentru acel dubios fond de reparații, care, culmea, e alimentat și de celelalte fonduri ale asociației (de penalizări, din chirii, de rotunjire, etc.) ... Deci, minciuna că bani nu există pentru reparații, nu prea ține ?!

[Daca ne mai bagati textele in ochi veti fi sanctionat din nou.]
Ultima modificare: Joi, 22 Iunie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: ionica1980 , utilizator 15:09, 24 Iulie 2017
va propun urmatorul scenariu: dumneavostra sunteti administratorul situatiei expuse mai sus?
Cum ati vedea rezolvarea profesionista a celor expuse?

Doamna, observati bine: dvs. intrebati, dvs. raspundeti, asa ca, sincer nu stiu care este scopul topicurilor postate.
Zau, are dreptate si Admin-ul forumului cat si o parte dintre useri...

Imi pare rau ca unele dintre sfaturile mele au fost sterse de catre un moderator - din cauza ca am raspuns la un mesaj al dvs. sters, adica mesajul dvs. nu raspundea la intrebarile puse.

Acum, concret care ar fi intrebarea dvs. daca tot veniti cu texte gata luate din legislatie si, iata cititi si sfatul d-lui evaluator, poate o sa intelegeti ceva.
In legatura cu haosul de la asociatia dvs., eu zic ca va meritati soarta. Adica stiti ce trebuie sa faceti, dar stati si asteptati, poate vine cineva sa va rezolve. Asadar, asteptare usoara!
Adam Grecu a scris:

În legătură cu haosul de la Asociația dvs., eu zic că vă meritați soarta. Adică știți ce trebuie sa faceți, dar stați și așteptați, poate vine cineva sa va rezolve !

Am făcut tot ce a fost posibil, dar nimeni dintre Autorități nu vrea să ia vreo măsură, cu toate că sunt și dosare penale ne-clasate împotriva acestor așa-ziși șefi ai Asociației.
Am câștigat vreo 2 procese, dar asta mai ales prin anularea Adunărilor Generale, și tot nu reușim să-i facem să se dezlipească de scaunul directorial, să-și caute alte meserii.
DAR SĂ REVIN LA SUBIECTUL TOPICULUI DESCHIS DE MINE.
Încă n-am aflat răspunsul modului de plată al lucrărilor din cadrul Asociației. Legea spune clar că „plățile pentru repararea şi îmbunătățirea proprietății comune se vor face din Fondul de Reparații.”
La noi, la aproape orice lucrare efectuată la cele 28 de scări, plățile se fac direct din „buzunarul” fiecărui proprietar, în loc să se facă din Fondul de Reparații, conform Legii 230/2007, art.45, alin.(3): „Comitetul Executiv va pregăti şi va prezenta Adunării Generale SUMA ANUALĂ necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond. Plățile pentru repararea şi îmbunătățirea proprietății comune se vor face din Fondul de Reparații.”
Vă rog, luminați-mă, că eu nu înțeleg de ce - dacă legea e clară - nu se folosesc pentru plata reparațiilor sau îmbunătățirilor pentru proprietatea comună, banii din acel Fond de Reparații, care e o sursă imensă de Delapidare, deoarece nimeni nu poate controla destinația banilor de acolo ?
Șefii noștri trec o nouă rubrică pe lista de plată, cu denumirea de „repartizarea sumelor aferente cheltuielilor făcute cu reparațiile la părțile comune.”, adăugând tot acolo și suma lunară stabilită pentru acel Fond de Reparații. Legal era ca la acea rubrică să rămână doar suma stabilită anual în Adunarea Generală pentru Fondul de Reparații, pentru fiecare apartament din Asociație, nu să se provoace un haos contabil !
Pentru a fi mai explicit, vedeți și ce hotărâre s-a luat în Adunarea Generală din 08.04.2017:
HOTĂRÂREA 5. Menținerea cotelor actuale de participare lunară la Fondul de Reparaţii al Asociației, precum și reîntregirea acestuia, prin repartizarea pe listele de plată a sumelor aferente cheltuielilor făcute cu reparațiile la părțile comune.

:oops:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari si fondul de reparatii Bv15xip Bv15xip Poate o asociatie de proprietari sa oblige proprietari de apartamente sa plateasca o anumita suma de bani pentru reparațiile spatiilor comune in afara asa ... (vezi toată discuția)
Retragere fond de reparatii george66 george66 Buna ziua As dori sa stiu daca la retragerea proprietarilor unei scari din asociatia de proprietari,acestia pot solicita returnarea (cotei parte) fondului de ... (vezi toată discuția)
Fond reparații Dorești Dorești Bună ziua, Am o problema la fondul de reparații am avut suna de 480 lei din care pentru zugrăvească interioara a blocului trebuia sa extragă doar 300 de ... (vezi toată discuția)