avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina si restructurari in firma
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina si restructurari in firma

Buna ziua,

Sunt angajata la o firma care va trece prin mai multe valuri de restructurari de personal pana in momentul in care se va inchide. (se preconizeaza luna decembrie) Eu sunt insarcinata in doua luni si as vrea sa stiu daca acest lucru ma va impacta intr-un fel la momentul solicitarii indemnizatiei de crestere copil cand eu nu voi mai fi angajata si probabil nici angajatorul nu va mai exista. Mentionez ca am vechime de peste 10 ani in munca si ca voi indeplini regula celor 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni dar nu vor fi fix cele 12 anterior nasterii si nu stiu cum se va calcula indemnizatia de crestere copil. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 22 Iunie 2017
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui c.i.m. activ in momentul nasterii copilului.

art.2 din OUG 111/2010
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de existenta unui c.i.m. activ la data nasterii copilului.
Asadar, poate beneficia de aceasta indemnizatie orice persoana care a realizat în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii , chiar daca la data nasterii copilului nu mai are c.i.m.
Ultima modificare: Joi, 22 Iunie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație creștere copil fiind neangajat la nașterea copilului Andrei Ba Andrei Ba Buna ziua, As dori sa aflu daca se poate obține indemnizația de creștere a copilului in cazul in care o persoana nu este angajată la momentul nașterii, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tata Valentina Bejinariu Valentina Bejinariu Buna ziua, Care sunt conditiile pentru ca tatal sa obtina concediu de crestere copil? Eu sunt angajata cu salariul minim pe economie si am dori sa obtina el ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil avril_dor avril_dor Buna ziua! Daca am contract de munca pe 2ore/zi pot beneficia de indemnizatia minima de 1232 lei? este vreo problema daca vor fi doar 10 luni de contract in ... (vezi toată discuția)