avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retinere permis și întocmire dosar penal!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retinere permis și întocmire dosar penal!

Buna ziua! În data de 08-04-2017 pe strada care locuiesc in orașul Buzău se efectuau săpături in privirea asfaltarii, in fata porții de afla autoturismul meu ce era în curs de înmatriculare cu rar efectuat și toate cele..urmă doar sa mai iau numerele negre. Mașina a fost cu numere de Suedia în momentul respectiv și nu erau valabile..domnii ce de ocupau de asfaltare m-au rugat sa mut mașina în capătul străzii sa se poată executa lucrările în continuare..intr-un final am mutat-o la capătul străzii..acolo am întâlnit un MCV ce m-au sancționat direct fara sa stea la discuții..am i cercat sa le explic că doar am mutat mașina la cererea domnilor de la drumuri..nu au vrut sa înțeleagă și mi-au reținut plăcuțele de înmatriculare și m-au sancționat cu 1400 de lei, cam asta sa întâmplat la acel moment. După aproape 3 luni de atunci m-am trezit că mă căuta la poarta acel polițist care mă sancționase, să mă informeze că trebuie să mă prezint la secția de poliție să predau permisul și că mi sa întocmit dosar penal. Am putut să fac o cerere la directorul de la drumuri prin care sa ateste că la cererea lor am mutat mașina și nu de bunăvoie​. Apreciez orice ajutor din partea dumneavoastră. Va mulțumesc!
Au trecut cele 15 zile de la data cind vi s-a inminat procesul verbal de contraventie ?
Procesul verbal îl am inca din data de 08-04-2017...permisul mi sa reținut pe 21-06-2017 și dosarul penal a fost întocmit în aceeași zi cu reținerea permisului
Procesul verbal nu-l mai poti ataca in justitie deoarece ai depasit termenul de 15 zile si se va respinge contestatia ca fiind tardiva.Pe dovada de retinere a permisului de conducere trebuie sa scrie si numarul dosarului penal.Permisul se retine de regula cam 3 luni.Dar puteti da examen cu 15 intrebari pentru reducerea termenului la 30 de zile.Nu neglijati momentul cind va veti prezenta la procuror cu adeverinta celor de la drumuri, e bine sa aveti un memoriu pregatit in care sa explicati in amanunt situatia si sa aveti si o copie dupa adeverinta.Daca procurorul va intelege ca n-ati avut intentia sa circulati cu masina neinmatriculata ci doar sa o mutati citeva sute de metri atunci solutionarea dosarului penal va fi rapida.In mod normal ar fi trebuit sa se retina permisul cu drept de circulatie de 15 zile.In acest caz ati fi putut cere procurorului de caz prelungirea dovezi de circulatie cu 30 de zile.Si ulterior sa o tot prelungiti.
" ART. 85
(1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

ART. 111
(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5);
c) la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi în situaţia prevăzută la art. 115 alin. (1);
d) când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) când prezintă modificări, ştersături sau adăugări ori este deteriorat;
f) când se află în mod nejustificat asupra altei persoane;
g) când perioada de valabilitate a expirat.
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau de tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă acesta a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, în situaţia în care regula de circulaţie încălcată este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.
(5) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. e) şi g), art. 85 alin. (1) şi (3), art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3) şi art. 102 alin. (3) lit. b) şi e), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile.
(6) La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.
(7) Alineatele (3) - (5) se aplică în mod corespunzător şi în situaţia în care se reţine dovada înlocuitoare a permisului reţinut pentru o faptă săvârşită anterior, aflată în termenul de valabilitate. Termenul de valabilitate al noii dovezi nu îl poate depăşi pe cel al primei dovezi." ideea este sa aflati cit mai repede nr. de dosar penal sa mergeti in audienta la procurorulu de caz si eventual sa vedeti cum puteti rezolva cit mai repede posibil problema suspendarii permisului de conducere.
Ultima modificare: Duminică, 25 Iunie 2017
Florin Cornea , Consilier juridic
Pai nu o sa astept, mâine dimineață o să mă duc la poliție să aflu numărul dosarului și după direct la procuror și o să explic cat mai amănunțit ce sa întâmplat și că nu am făcut de bunăvoie ceea ce am făcut. O să vorbesc cat mai calm posibil și cu cât mai umil posibil.
Ce acte suedeze aveati in momentul in care v-au oprit?

Alte discuții în legătură

Conducerea unui autovehicul cu numere provizorii expirate visan_veve visan_veve In ziua de 13 am condus autoturismul personal neverificad termenul la care autorizatia de circulatie expira,iar in momentul opririi de catre agentul de politie ... (vezi toată discuția)
Mi s-au retinut permisul si placutele Ionutlivezeanu1 Ionutlivezeanu1 Am fost oprit de un radar mi sa facut un proces verbal de contravenție iar dupa aceea fără să scrie nimic in procesul verbal mi sa u retinut certificatul ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis conducere Monica@yahoo Monica@yahoo Ia fost suspendat permisul de conducere fiului meu pentru condus mașina cu nr roșii expirate este posibil? (vezi toată discuția)