Situatie:
Mama deschide societate in anul 2004, asociat unic si administrator, fiind casatorita cu X.
Mama are 3 copii- 2 din prima casnicie si 1 cu d-nul x. Pe parcursul anilor, X devine asociat in societate cu 5% si administrator impreuna cu mama.
Intrebare: care sunt cotele de mostenire a copiilor din prima casnicie? Conform codului civil, partile sociale au fost constituite cat timp ea a fost casatorita cu X, din aceasta rezulta ca X mosteneste 5% + 1/2 din 95% ai mamei si 1/4 din cealalta jumatate.
Am inteles de la notar ca totul tine de acea declaratie de lichidare in care mostenitorii declara partile sociale cu care a fost constituita societatea ca bunuri proprii sau comune. Evident ca X va declara ca au fost comune, iar copii ca au fost bunurile mamei proprii. Va rog sa imi spuneti parerea dvs despre cum se interpreteaza aceasta situatie.
Daca este intradevar adevarat ca X mosteneste aproape 70% din societate si cei 3 copii cate aprox 10% fiecare, de ce nu a avut X din start 50% din societate? Daca este asa inseamna ca beneficiaza exact de statutul sotului supravietuitor. Societatile comerciale nu functioneaza dupa codul comercial? Va rog sa ma lamuriti pt ca nici notarii nu stiu cum sa interpreteze! Spun catotul ramane la intelegerea mostenitorilor.
Multumesc
Partile sociale au acelasi regim juridic ca orice alt bun detinut de defunct. Astfel, impartirea acestora conform Codului civil se face dupa cum ati mentionat dvs. in prima parte a mesajului.
Daca mostenitorii inteleg sa conteste calitatea de bun comun al celor 95% parti sociale si nu va intelegeti cu privire la acest aspect, trebuie dezbatuta succesiunea la instanta de judecata. Practic, se poate cere instantei sa constate ca partile sociale ale defunctei nu au fost bunuri comune si bunuri proprii, insa trebuie si dovedita aceasta chestiune.
Acest lucru prezinta ceva dezavantaje pentru ca este vorba despre o societate care trebuie sa functioneze si sa produca profit in perioada cat se dezbate succesiunea. La instanta, un astfel de dosar poate dura si 2-3 ani.