Buna ziua,
Am inteles ca nu suntem singurii in situatia asta, dar prostia se plateste.
Vreau sa va intreb daca poate fi considerata infractiune de inselaciune situatia in care mai multi locatari ai unui bloc, in cursul lucrarilor de reabilitare, au dat avans firmei de termopane pentru anumite lucrari suplimentare la cerere (geamuri, plase etc.) , iar muncitorii nu au mai aparut nici cu chitanta solicitata si nici cu materialele sau lucrarile?
Deci nu exista acte doveditoare ca s-a dat respectivul avans, iar cel mai probabil firma respectiva ii avea pe angajati la negru, caci la RC figureaza doar cu 2 angajati. Numele firmei, al administratorului si al muncitorului respectiv ne sunt cunoscute.
Sectia de politie si-a declinat competenta spunand ca nu au pentru ce inregistra reclamatie si ca trebuie apelat la un avocat, pe civil.
Asadar, prostia de a nu cere chitanta la un avans pentru lucrari, atrage dupa sine exonerarea de raspundere penala pentru orice fapta de inselaciune?
Multumesc, cu alte cuvinte exista posibilitatea de a recupera prejudiciul doar prin angajarea unui avocat si chemarea firmei in instanta civila (firma care in acte nu cred ca are nico legatura cu muncitorul respectiv angajat la negru), politia sau alte institutii ale statului neavand ce sa faca deoarece nu s-a savarsit o infractiune sau o atingere a legislatiei. Corect?
Daca e asa, practic se va renunta la orice demers, pentru ca in total cred ca vorbim de un prejudiciu de 200-300 euro, e drept, pentru locatarii pensionari fiind important fiecare leut.
Sectia de politie are obligatia sa inregistreze orice reclamatie si nu sa isi decline competenta verbal.
Daca nu au eliberat chitante se poate avea in vedere infractiunea de inselaciune, au incasat niste bani fara intentia de a presta lucrarile.
Depuneti sesizarea la parchet si va incadra procurorul fapta.
Inregistrati plingerea la politie la ofiterul de serviciu.Politia este obligata sa va inregistreze plingerea.Fiind vorba de mai multe persoane inselate sint mai multe sanse sa se stabileasca ca este vorba de o infractiune.Cel putin sint luate declaratiile faptasilor si pot fi folosite in procesul civil pentru dovedirea faptei.In procesul civil n-aveti probe decit declaratiile de martori iar potrivit codului civil nu se poate dovedi existenta unui contract sau plata unei sume de bani fara o dovada scrisa.Potrivit art. 309 cod civil niciun act juridic nu poate fi dovedit cu martori in lipsa unui inscris daca suma lui depaseste 250 de lei." Art. 309 din Codul civil prevede:
Admisibilitatea probei
(1) Proba cu martori este admisibilă în toate cazurile în care legea nu dispune altfel.
(2) Niciun act juridic nu poate fi dovedit cu martori, dacă valoarea obiectului său este mai mare de 250 lei. Cu toate acestea, se poate face dovada cu martori, contra unui profesionist, a oricărui act juridic, indiferent de valoarea lui, dacă a fost făcut de acesta în exerciţiul activităţii sale profesionale, în afară de cazul în care legea specială cere probă scrisă. "Prin urmare in civil veti pierde pentru ca nu puteti face proba actului juridic.Adica a conventiei intre locatari si muncitori.Daca erati o singura persoana contra muncitorilor sigur politia dadea solutia neinceperii urmaririi penale.
Inselaciune
demir_crina
buna ziua!
am inceput constructia unei case si am facut contract cu o firma de constructii carora le-am dat un avans de 4000 euro, dar care nici in ziua de ... (vezi toată discuția)