avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... bani achitati cu chitanta de mana pentru lucrari ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

bani achitati cu chitanta de mana pentru lucrari neexecutate

Va rog sa ma sfatuiti in ce mod de pot recupera niste bani platiti pentru lucrari de amenajare unei persoane care nu si-a onorat promisiunea si nici banii nu i-a mai restituit ?
Banii s-au platit cu chitanta de mana in 15.09.2006, pe incredere . Dat fiind faptul ca partile se cunosteau de foarte multi ani nu s-a incheiat nici contract de lucrari, in chitanta specificandu-se ca suma reprezinta avans pentru lucrari de amenajare interioara, instalatii sanitare si instalatie de gaz.
Multe luni la rand persoana care a incasat banii a dus cu vorba platitorul, promitand ca vine sa restituie suma. De curand, aceasta nu mai poate fi gasita, nu mai raspunde la telefon , nu mai are acelasi domiciliu si din diferite surse am aflat ca a intrat in multe asemenea situatii.
Avand in vedere ca aceasta persoana este avocat ( lucrarile urmand sa le faca prin intermediul firmei sale) , poate fi citata la barou ?
Cum se poate proceda pentru recuperarea banilor ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:30, 17 Iunie 2008

Problema prezentata are vicii de procedura contractuala majore.

In conditiile in care chitanta de mana are evidenta unui aranjament ilegal privind prestarea de servicii e posibil sa cheltuiti mai multi bani pentru recuperare decat suma de recuperat dupa un timp nedefinit ca durata.

Argumentul major utilizat in majoritatea inselaciunilor reusite este avantajul direct al viitorului pagubit ( la care acesta adera), daca prin intelegere comuna cu inselatorul incalca legea.
nu are rost sa formulati o plangere penala pentru inselaciune, vi se va spune ca tine de domeniul civilului. Insa banii trebuie recuperati. Si acea chitanta de mana reprezinta o dovada pe care o puteti utiliza, vedeti si vreun martor care a fost de fata la predarea sumei.

Il dati in judecata si solicitati restituirea sumei. Va trebui sa timbrati la valoare, e o actiune in daune, dar dupa aceea, veti detine un titlu executoriu si veti putea urmari debitorul prin executor judecatoresc pana ce veti recupera tot.
Singura soluţie este calea civilă: o acţiune în pretenţii introdusă până la expirarea termenului de prescripţie, respectiv 15.09.2009. Este foarte bine să aveţi cel puţin un martor cu privire nu la încasarea banilor ci, la scopul încasării acestora, deoarece pentru încasarea banilor aveţi chitanţa de mână semnată de "avocat" - debitor. Astfel, instanţei trebuie să-i dovediţi scopul pentru care s-au achitat banii şi faptul că lucrările nu au fost executate. Vedeţi ce scrie exact în chitanţă pentru a nu avea surprize dacă debitorul s-a angajat în numele unei firme, în ce calitate a semnat actul şi dacă avea calitatea de a semna actul în calitate de reprezentant al acelei firme de construţcii, presupun... deoarece un avocat nu poate fi administrator la o firmă ce săvârşeşte acte de comerţ, este o activitate incompatibilă, sau poate atunci, în 2006 nu era avocat... Vă recomand să mergeţi la un avocat cu ce aveţi, să-i explicaţi pe larg toată situaţia, cu ce puteţi dovedi prejudiciul şi împrejurările comiterii faptei pentrui a vă da un sfat competent...;)
Nicolaie Ciobotaru a scris:


Problema prezentata are vicii de procedura contractuala majore.

In conditiile in care chitanta de mana are evidenta unui aranjament ilegal privind prestarea de servicii e posibil sa cheltuiti mai multi bani pentru recuperare decat suma de recuperat dupa un timp nedefinit ca durata.

Argumentul major utilizat in majoritatea inselaciunilor reusite este avantajul direct al viitorului pagubit ( la care acesta adera), daca prin intelegere comuna cu inselatorul incalca legea.


Avansul a fost achitat inainte de efectuarea oricaror lucrari si de incheierea contractului de lucrari, asa este, iar plata avansului a fost facuta cu buna credinta, fara intentia platitorului de a incalca legea, mizand mai cu seama pe profilul moral pe care trebuie sa il aiba o persoana care este avocat ( fara ghilimele ). Nu stiu ce calitate avea in acel moment in cadrul firmei de constructii. Cert este ca apartamentul este si astazi in starea aceea fara nimic executat in el.
Profilul moral nu are legatura directa cu profesia ( ocupatia ) unui individ. Nu numai avocatii trebuie sa aibe profil moral.
Intre buna credinta si nepricepere e o granita greu detectabila. Cazul prezentat presupune in opinie dvs. personala ca nu e bine sa ai buna credinta ceea ce nu e adevarat. Sunt de parere ca e mai mult vorba de nepricepre legata de rea credinta din partea avocatului in cauza. O fi luat ceva lectii de la vreun client si si-a uitat menirea.:) Se mai intampla uneori .

Cand vrei sa faci o lucrare de constructii chemi un constructor nu un avocat. Nu s-a procedat asa si avocatul cunoscand legislatia si-a vazut de meseria lui in obtinerea de venituri nedemne si sigur ca nu a avut nici o treaba cu apartamentul.

Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Inselaciune demir_crina demir_crina buna ziua! am inceput constructia unei case si am facut contract cu o firma de constructii carora le-am dat un avans de 4000 euro, dar care nici in ziua de ... (vezi toată discuția)
Avans dat fara chitanta si fuga muncitori = inselaciune sau litigiu civil Lyvyoo Lyvyoo Buna ziua, Am inteles ca nu suntem singurii in situatia asta, dar prostia se plateste. Vreau sa va intreb daca poate fi considerata infractiune de ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii dati cu imprumut? silvia_cristi silvia_cristi am imprumutat pe cineva de multi bani si acum zice ca nu are de unde sa mi dea. chitanta la mana nu am facut ca am avut incredere. toata familia lor stie cati ... (vezi toată discuția)