avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere permis auto, recuperare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere permis auto, recuperare

Buna ziua, ieri mi-a fost retinut permisul auto pe termen de 60 de zile si am fost sanctionat cu o amenda groasa ( pe care ar trebui sa o platesc in 48 de ore pe jumatate adica pana Marti orele 14) pentru neacordare de prioritate pe DN 4 in localitatea Popesti-Leordeni :( :(. Sunt sofer angajat si este foarte urat faptul ca am ramas fara permis auto si pot sa imi pierd locul de munca si vreau ajutor de la cineva care ma poate invata cum sa fac sa depun o contestatie.
Sa va dau cateva detalii in legatura cu accidentul provocat: circulam pe DN 4 din directia Bucuresti catre Frumusani si dorind sa virez la stanga m-am incadrat langa axul drumului acordand prioritate celor din sens opus. Pe sensul opus se circula greu masinile mergand bara la bara, un sofer mai bun a oprit si mi-a facut semn sa trec. Am virat stanga si in dreptul masinii lui am oprit din nou sa ma asigur ca pe partea lui dreapta nu vine cumva vre`un alt autovehicul, moment in care m-am si trezit izbit de un autoturism care venea pe "acea banda" de mers cu circa 40-50km/ora (orice DN are o singura banda de circulatie), neavand timp sa dau inapoi sa evit impactul. Masinile au fost avariate si iar domnul sofer "vitezoman" a dorit sa mergem la Politie unde mi-a fost retinut permisul auto pentru neacordare de prioritate.
Din cate stiu eu si din cate mi-a spus si un domn agent de circulatie pe Drumurile Nationale din Romania exista O SINGURA banda de mers, unele DN`uri sunt mai late si incap 2 masini pe acelasi sens de mers dar nu exista 2 benzi, deci ce cauta autoturismul in speta pe "banda 1" sau de ce depasea pe partea dreapta o coloana de masini ??? :O:O
Poate conform legii sunt vinovat sau poate domnii agenti de circulatie au avut de facut planul de retinere permise si nu au dorit sa i-a in calcul faptul ca autoturismul "nevinovatului" circula neregulamentar pe un DN si dupa cum v-am spus eu depind de permisul auto pentru ca din asta imi castig existenta. Am permis auto din anul 2004 si acesta este primul incident si prima data cand mi se retine permisul auto avand in vedere ca din anul 2013 lucrez ca sofer si am peste 1mil de km rulati. #-o #-o
Cum si ce pot sa fac sau cum se depune acea contestatie sa imi pot recupera permisul ???
Va multumesc anticipat si va doresc o zi superba :)
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 01:21, 25 Iunie 2017
Banuiesc ca accidentul s-a produs in intersectie la intrarea pe centura spre Frumusani.
Aveati obligatia sa acordati prioritate, nu are importanta ca un sofer "mai bun" care avea prioritate v-a lasat sa treceti cu toate ca nu aveati prioritate.
Nu prea aveti ce motive sa invocati indiferent ca era o banda sau doua, singurul lucru pe care il puteti face este sa contestati pv in termen de 15 zile la judecatoria pe a carei raza de competenta s-a savarsit fapta si sa lungiti boala pana in iarna sau cand va luati concediu. Testul 13/15 este obligatoriu in cazul dvs. si trebuie sa il sustineti in perioada de suspendare, trebuie sa faceti cerere de reducere la 30 zile in baza art. 104 din OG 195.
Nu s-a produs la centura accidentul ci chiar in Popesti-Leordeni in apropierea primariei Popesti. Deci ar trebui sa merg sa depun contestatie spre ex luni si apoi tot in sapt ce vine sa merg sa fac testul 13/15?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca depuneti contestatie nu veti sustine testul pana la o hotarare definitiva a instantei.
Dupa ce depuneti contestatia depuneti si cerere ptr certificat de grefa prin care se confirma existenta unui dosar pe rolul instantei. Cu certificatul de grefa ca prezentati la politie si va recuperati permisul, apoi va prezentati la proces cand veti primi citatia. Acum incepe vacanta judecatoreasca, sunteti "asigurat" pana la inceperea iernii.

[tehnoredactare]
Ultima modificare: Duminică, 25 Iunie 2017
Admin, administrator
Si daca nu o sa am castig de cauza si voi pierde procesul care va fi atunci sanctiunea si cat timp voi ramane atunci fara permisul auto ? Adica acum daca merg sa sustin testul 13/15 mi se injumatateste pedeapsa la 1 luna dar din cate am citit pe internet daca pierzi procesul permisul ti se retine pentru 60 de zile + inca 30 de zile iar daca nu sustii sau nu promovezi testul 13/15 se mai adauga inca 30 zile ?!?
Perioada de suspendare se prelungeste cu 30 de zile in cazul in care testul nu se sustine sau nu se promoveaza in perioada de suspendare.

Articolul 106-OUG195
(1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) cand fapta a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renuntarea la urmarirea penala sau instanta a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea aplicarii pedepsei;
c) cand a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) , sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.

Daca pierdeti procesul veti ramane cu suspendarea de 60 de zile si veti fi obligat sa sustineti testul. Dupa promovarea testului faceti cerere pentru reducerea perioadei la 30 de zile in baza art. 104.

Politia va spune ca nu se cumuleaza obligatia sustinerii testului cu cererea de reducere la 30 de zile, atunci dvs sa ii intrebati verbal si apoi in scris unde se precizeaza asta in OUG 195.
Se poate cumula cererea de reducere cu obligativitatea testului.

Alte discuții în legătură

Schimbarea suspendarii initiale a permisului de conducere pe 60 zile, in 90 zile Mike67 Mike67 Buna ziua tuturor! As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat. Evenimentul s-a ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere suspendat 90 de zile pentru viteza dumi1981 dumi1981 Bună ziua, Am depășit viteza legala cu 53 km în sector de 50km/ora și mi s a suspendat permis. Am contestat.. Am luat permisul inapoi.. Între timp ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis 3 luni Logan2 Logan2 Pe data 13 sep 2019 mi s a suspendat permisul pentru 90 zile,cu alcoolemie 0,29 in aer expirat,fiind implicat si intr un accident usor,o tamponare usoara ... (vezi toată discuția)