avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... E legal să fie membri ai Comitetului Executiv al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

E legal să fie membri ai Comitetului Executiv al Asociației, cenzorul, administratorul și contabila ?

Este legal ca într-o Asociație de Proprietari să facă parte din Comitetul Executiv următoarele persoane: Cenzorul, Administratorul și Contabila ?
În cazul cenzorului, este clar o absurditate să pui „lupul paznic la oi”, adică să verifice legalitatea activității contabile și juridice a acelei Asociații, știind că el face parte din conducerea acelei Asociații și nu se poate acuza singur.
Și mai grav, acesta lua decizii ca și membru al Comitetului Executiv, cu toate că nu era proprietar în Asociația noastră, acesta având Contract de Mandat ca și cenzor extern, care nu era membru al acestei Asociații.
Problema e că nu știu sigur dacă era legal ca administratorul și contabila să fi făcut parte și ei din Comitetul Executiv al Asociației noastre.
Dacă nu aveau dreptul legal de a conduce Asociația acei 3 menționați mai înainte, noi, proprietarii, mai putem contesta orice document semnat de acel Comitet Executiv ilegal constituit, care a luat decizii fără a se respecta legile și Statutul Asociației ?
E suficient ca doar Cenzorul să fi semnat vreo Decizie a Comitetului Executiv și așa demonstrăm că obligațiile acestuia au fost grav încălcate.
Art. 33. - (1) Cenzorul Asociaţiei de Proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor;
b) verifică execuția Bugetului de Venituri şi Cheltuieli;
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;

d) cel puţin o dată pe an întocmeşte şi prezintă Adunării Generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii Asociaţiei de Proprietari, propunând măsuri.
(2) Cenzorul sau cenzorii aleşi ai Asociaţiei de Proprietari pot fi remunerați pe baza unui Contract de Mandat, conform hotărârii Adunării Generale a proprietarilor, la data adoptării Bugetului Anual de Venituri şi Cheltuieli.
(3) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, cenzorii Asociaţiei de Proprietari răspund personal sau în solidar, în faţa legii şi a proprietarilor, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

:((
Cel mai recent răspuns: ionica1980 , utilizator 21:04, 26 Iunie 2017
Din precizarile dv rezulta mai multe fapte contrare dispozitiilor in vigoare
1-Cenzorul,administarorul nu pot face parte din comitetul executiv al asociatiei de proprietari
Cenzorul detine competenta speciala de verificare si vizare pentru legalitate documente ale asoaciatiei de proprietari
Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari dispuse de adunarea generala,decizii ale comitetului executiv si ale presedintelui de asociatie
Situatia in care cenzorul si administratorul pe langa atributiile legal prevazute fac parte si din comitetul executiv al asociatiei de proprietari ii introduce pe acestia in situatia de incompatibilitate
2-Cenzorul asociatiei poate fi -fie cenzor intern-respectiv proprietar din cadrul asociatiei de proprietari si poate desfasura activitate si poate fi retribuit in baza unui contract de mandat,fie cenzor extern expert CECCAR cu care se incheie raport juridic de munca
3-Cenzorul raspunde in fata legii si a proprietarilor,in conformitate cu disp L nr 230/2007 actualizata art 33
cenzorul nu poate face parte din comitetul executiv.

In opinia mea, si pe baza experientei practice, un proprietar care este membru al comitetului, poate sa fie si administrator sau contabil. Am intalnit astfel de situatii.
In lege chiar se spune ca acest comitet poate administra el, ca entitate, asociatia.
In practica se deleaga aceasta atributie unei persoane specializate (din cadrul asociatiei sau din afara ei).

Ma bazez si pe urmatoarea analogie: intr-o societate comerciala avem un consiliu de administratie (similar comitetului executiv) ales de catre actionari (aici de catre proprietari).
In consiliul de administratie poate face parte si managerul sociatatii (aici manager de condominiu, sau mai pe romaneste administrator de bloc), care este actionar al societatii (adica este proprietar al unui apartament).

Asadar, poate sa fie membru al comitetului doar acel administrator care este proprietar si a fost ales de adunarea generala.

Tot opinie personala, administratorul poate sa fie membru al comitetului, nu si presedinte.
In societatile comerciale se intalnesc insa cazuri in care presedintele consiliului de administratie este si manager general.
Ultima modificare: Duminică, 25 Iunie 2017
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Până în 2012, la Asociația noastră era angajat un cenzor bătrân, bolnav de Alzheimer, vecin pe scara mea. Șefii noștri l-au ținut acolo ca și cenzor, doar de formă, să nu zică nimeni că nu există niciunul. Chiar dânsul mi-a confirmat cu 2 luni înainte de a muri că el renunțase la funcție de 2-3 ani. Vă dați seama ce abuzuri au comis foștii șefi care timp de 3 ani n-au convocat nici măcar o Adunare Generală, cel puțin pentru a alege conducerea Asociației (s-au auto-numit).
Ei nu vroiau un alt cenzor pentru că pe bătrânul amintit îl manevrau cum vroiau (chiar nepoata sa ne-a zis că nu recunoaște semnătura lui de pe un act al Comitetului Executiv ... din care făcea parte) !?
Deci, un bătrân de 85 de ani, bolnav de Alzheimer, vota (fictiv) ca membru al Comitetului Executiv, dar figura ca și Cenzor ?! Nu știu dacă ați mai auzit de o situație mai ilegală ca asta.
Din 2012 până în 2013 falșii șefi ai Asociației au angajat o Cenzoră externă care era și Expertă Contabilă membră C.E.C.C.A.R., dar care, în loc să verifice legalitatea activității acelor șefi, era membră a Comitetului Executiv ! REPET: acea Cenzoră nu era proprietară în Asociația noastră, dar era ... membră a Comitetului Executiv ! :help:
Eu zic că nici administratorul nu avea dreptul legal să ia decizii și să voteze în numele Comitetului Executiv, deoarece se știe că aceasta are Contract de Muncă aprobat și semnat chiar de ... Comitetul Executiv și de șeful acestuia, președintele ! În acest caz, e imposibil ca o aceeași persoană să fie concomitent și șef (angajator) și angajat !
Întrebarea mea este: Contabila Asociației avea dreptul să fie membră a Comitetului Executiv ? Dacă nu avea dreptul, care era motivul - exista cumva în cazul ei, un mic Conflict de Interese ?
Dacă minim 3 membri ai Comitetului Executiv nu erau numiți sau aleși legal, am putea noi, proprietarii, să contestăm legalitatea deciziilor luate ilegal de acești falși membri ai Comitetului Executiv, care astfel au compromis orice hotărâre (decizie) luată fără a se convoca măcar o Adunare Generală timp de 3-4 ani, cel puțin pentru ... alegerea conducerii executive a Asociației, care s-a auto-numit fără rușine, fără a fi aleasă vreodată de proprietari !
Ne-fiind convocată nicio Adunare Generală timp de 3-4 ani, este evident că nici președintele nici acei ... 15 membri ai Comitetului Executiv (?!) nu au fost aleși vreodată de proprietarii Asociației noastre și astfel nu aveau niciun drept să ne reprezinte sau să semneze acte în numele Asociației noastre.
Mai avem vreo șansă să le anulăm în Instanțele civile sau penale toate deciziile luate, dar și actele semnate de acești infractori care, chipurile, au condus Asociația timp de 3 ani, cu toate că noi am făcut destule reclamații către Autoritățile de toate felurile, că n-avem o conducere legală, ci una care s-a auto-numit, cu știrea Primăriei ?

Pentru a nu crede că mint, vă arăt o pagină dintr-un proces-verbal al unei așa-zise ședințe de Comitet Executiv, în care printre cei 15 falși membri ai acelui Comitet erau trecuți și cenzorul, administratorul și contabila, care, din câte am auzit, niciunul nu avea voie să ia decizii în numele proprietarilor membri ai Asociației de Proprietari: [ link extern ]
Se vede chiar din prima pagină a procesului-verbal că ședința din 24.02.2011 nu era statutară (legală), deoarece șefii au trecut acolo că au fost prezenți 15 membri, dar se vede clar că nu erau toate semnăturile acestora, ci numai 12 !
Este exclusa orice analogie cu societatile comerciale.
Asociatiile de proprietari se conduc dupa Legea 230/2007 unde fiecare isi are atributiile clar definite, precum si exceptiile.

Persoanele angajate nu pot face parte din comitetul executiv.

Daca, din diferite motive, nu pot fi angajate persoane, atunci o perioada de timp nespecificata, membrii comitetului preiau atributiile specifice. Si nu invers (persoanele angajate sa decida prin vot pentru proprietari).
Ultima modificare: Luni, 26 Iunie 2017
elga50, moderator
Deci, am clarificat problema că administratorul și cenzorul nu au dreptul de a fi membri ai Comitetului Executiv și de a lua decizii în numele proprietarilor. Mai rămâne de stabilit dacă și contabila (șefa reală a Asociației încă din 2004, care făcea toate șmecheriile pe acolo) avea dreptul legal să fie membră „de vază” a Comitetului Executiv, pe lângă cei 14 care nu respectau nicio lege din domeniu, știind că n-au fost aleși vreodată de proprietari, în solidar cu falsul președinte, de Adunările Generale anuale.
Pentru a arăta gravitatea situației din Asociația noastră e nevoie să vă relatez un fapt și mai grav - fostul fals președinte (ne-ales niciodată timp de 3 ani cât a „domnit” ilegal în Asociația noastră, acum având dosar penal) avea, la angajarea sa în 2010, un dubios Contract de ... Prestări Servicii (știam că e legal doar Contractul de Mandat) cu obiectul ... președinte de Asociație (chiar așa scrie acolo, cu toate că el nu fusese ales vreodată în Adunările Generale timp de 3 ani !), așa-zisul contract fiind semnat de așa-zisul reprezentant al Asociației (așa scrie acolo), în persoana ... Administratorului Asociației, care nici măcar nu avea atestatul dat de Primărie ! Cum poate semna un Administrator contracte de muncă în numele proprietarilor, știind că el este angajatul acelei Asociații, fiind în subordinea președintelui și a Comitetului Executiv ... al cărui membru era ?!
Ca să fie tacâmul complet, acel ilegal Contract de Prestări Servicii a fost făcut în aceeași zi cu un Contract de Mandat tot pe numele acelui fals președinte, dar cu valabilitate ... exact după un an !!! Nu cred că există așa ceva, să faci un contract azi, dar să intre în vigoare peste un an ! În acel contract era la început rubrica în care trebuia să treacă data procesului-verbal al alegerii sale de către proprietarii Asociației în cadrul unei Adunări Generale, care ar fi dovedit faptul că fusese ales legal și că avea drept de reprezentare. Stupoare ... N-A TRECUT NIMIC ÎN CONTRACT SĂ DOVEDEASCĂ LEGALITATEA ALEGERII SALE ! E logic să nu fi fost ales dacă el sau Comitetul Executiv nu convocase Adunarea Generală nici măcar un an din cei 3 care au condus, cu buna știință a Primăriei, care n-a făcut nimic în urma plângerilor proprietarilor !
Sper că acum vă dați seama că în Asociația noastră toată activitatea este chiar și acum total ilegală, cu un fals președinte care nu este proprietar în condominiu (nu a semnat nici Acordul de Asociere, să fi fost membru al Asociației) și nu avea dreptul să candideze sau să fie ales de proprietari într-o funcție de conducere.
Toți acești falși șefi ai Asociației noastre trebuie să răspundă odată în fața legilor fiind pasibili de închisoare din cauza cumulului de fapte penale „colectat” de aceștia din 2009 până azi !

Alte discuții în legătură

Demisie presedinte asociatie proprietari/numar minim membri conducere sorindoru sorindoru a) Sunt presedintele asociatiei de proprietari si doresc sa imi depun demisia. Am convocat sedinta generala cu acest subiect. Care sunt pasii pe care ... (vezi toată discuția)
Cenzori asociatie proprietari ROMEO112111 ROMEO112111 Buna ziua, Am urmatoarea problema: ca presedinte al asociatiei de proprietari, pot convoca o sedinta de comitet executiv pentru a schimba comisia(membri sau ... (vezi toată discuția)
Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)