Mama a decedat in Iulie 2013. Suntem doua fete. Singura mostenire este o casa intr-o zona de tara pe o bucata de pamant de 900mp. Casa este din beton [sau cum se zice], nu este izolata, nu termopane, nimic modern. In curte se afla si o fantana. Ma rog.
Ideea este ca mama a avut ceva datorii la banci care nu au mai fost achitate si nu stim inca daca s-au prescris de aceea nici nu am deschis succesiunea.
Sora mea cica ar fi scos un document care atesta ca suntem mostenitori legali insa eu nu l-am vazut.
Se mai poate scoate inca o data dupa atata timp? Cum se scoate acesta?
Se mai poate face succesiune dupa atata timp?
Poate ca sora mea sa deschida succesiunea fara acordul meu?
Sigur ca se poate.
Puteti dezbate succesiunea si dupa 20 de ani.
Ceea ce a obținut sora dvs este un certificat de calitate de mostenitor. E un document care atesta doar calitatea de mostenitor. Nicidecum un act de proprietate.
Certificatul de calitate nu are legătură cu certificatul de mostenitor, care se obtine numai in urma dezbaterii succesiunii.
Sora dvs a obținut certificatul de calitate de moștenitor doar pt dansa, nu avea cum sa-l obțină și pt dvs! Cu alte cuvinte este posibil ca dvs sa fiți decăzuta din dreptul de a succede pe mama dvs, dacă nu ați dat declarație notariala de acceptare a succesiunii în termen de 1 an de la decesul defunctei. Sa nu va treziți înlăturată de la moștenire, poate ca sora dvs a si dezbătut succesiunea. TB sa întrebați un notar , aveți nevoie însă de certificatul de deces al mamei dvs.