avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adunare generala extraordinara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adunare generala extraordinara

Buna ziua. Am avut adunare generala extraordinara convocata de presedinte deoarece a uitat sa supuna la vot bugetul. (asta da presedinte !) . pe ordinea de zi : descarcare gestiune, bugetul de venituri si cheltuieli, si probleme diverse. Fiind a doua Adunare generala , prima s-a tinut in martie , numarul celor prezenti a fost destul de mic. Problema este urmatoarea: La adunarea generala din martie s-a ales cenzor si s-a stabilit si salariu. Acum presedintele caruia nu ii convine acest cenzor ca vrea prea multe explicatii asupra modului in care se incheie contracte si se cheltuie banii asociatiei, a considerat ca la aceasta adunare extraordinara sa ridice problema angajarii unei firme de cenzorat. Si binenteles ca s-a aprobat , caci acesta a venit si cu oferte , deci stia ca va face acest lucru desi nu a fost anuntat pe ordinea de zi . Intrebarea mea este : daca acest subiect , destul de important nu a fost trecut pe afisul de convocare acesta a procedat legal? Iar in cazul in care a procedat legal , daca cenzorul ales in martie nu a fost demis prin vot , inseamna ca acesta este inca in functie ?
Si daca imi este permis asa mai avea o intrebare : la adunarea generala din martie s-a decis sa se efectueze expertiza contabila administratorului care a demisionat in octombrie 2016. Presedintele taraganeaza lucrurile si refuza sa puna pe ordinea de zi a sedintelor de comitet acest subiect destul de important ( din 65000 fond rulment , nu exista nici un leu ), din prietenie fata de familia administratorului. Intrebarea este : cum putem noi propietarii sa actionam ? Multumesc .
Cel mai recent răspuns: caradis , utilizator 10:04, 26 Iunie 2017
Nu este obligatoriu ca in AG sa se discute numai ordinea de zi anuntata. Se pot discuta si alte probleme ale asociatiei, deci e legal.

Daca cenzorul a incercat sa se implice in activitatea comitetului, deoarece spuneti ca cerea explicatii de modul cum se incheiau contractele si, mai ales, de modul cum se cheltuie banii asociatiei, facand dificila colaborarea dintre presedinte si comitet pe de o parte si cenzor pe de alta parte, e normal ca a vrut sa-l schimbe.
Comitetul executiv si presedintele decid cum cheltuie banii si pe ce anume, nu cenzorul.
In Legea 230/2007 se arata ca:
Art. 33. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor;

Deci verifica, nu pune in discutie, decat doar daca aceste acte nu sunt intocmite legal.
Daca constata ca sunt probleme de legalitate in intocmirea documentelor, atunci face un raport in acest sens si il inregistreaza la asociatie, iar la AG anuala pune in discutia proprietarilor toate aspectele - si bune, si rele - ale activitatii comitetului de peste an.

Daca AG a aprobat angajarea unei firme, asta implica si demiterea cenzorului actual.

Nu stiu cati restantieri aveti la bloc, dar ar trebui sa ne spuneti si noua care este suma totala (pe lista) a restantelor.
De ce va spun asta? Pentru ca fondul de rulment in totalitate sau partial este blocat adeseori in restantele proprietarilor, ei neplatindu-si cotele curente, banii cheltuiti si pentru ei nu se reintorc acolo de unde au fost luati, adica in fondul de rulment.
Multumesc de raspuns. Restantieri mari avem 2 care depasesc 10000 ron dar si cu penalitati puse , restul toti nu fac 10000 ron. Fondul adunat este de 65000 lei , dar avem spatii inchiriate de cel putin 10 ani pentru care nu exista fond special constituit , deci nu stim ce valoare are scriptic , si mai trebuia sa avem fon penalitati , care tot asa nu stim ce valoare scriptica are ca nu exista situatie. Iar noi avem faptic suma de 11000 lei. Facturile nu se platesc in avans , avand afisat luna mai , strangem banii si platim , pe 10 iulie se afiseaza luna iunie. Este incomod cenzorul deoarece , conform actelor de cand a preluat acesta sa verifice la fond special din chirii si fond penalitati sau strans 5200 lei si le-a adus la cunostinta ca au acest fond care conform legii pot acoperi o reparative pe care tocmai a contractat-o presednitele de curatare fatada val .4500 lei . Deci daca scadem cei 5200 din soldul de 11000 lei ,acela este soldul corect al banilor si anume 5800 lei.
Este incomod cenzorul deoarece a cerut sa fie intocmite toate jurnalele cerute de lege , nu avem nimic in acest sens in asociatie, nu avem depuse catre primarie nici o situatie activ-pasiv,in afara de un dosar cu registru de casa , nici un alt document pe care acestia aveau obligatia sa il intocmeasca. S-a votat expertiza contabila la adunarea din martie ..nu se intampla nimic...
Revin insa cu a doua intrebare : daca nu s-a votat demiterea acesta este demis sau nu ?
Este greu de inteles interesul si pretentia presedintelui de asociatie pentru inlocuire cenzor in conditiile in care acesta a solicitat intocmirea si refacerea de documente justificative legal prevazute
Daca adunarea generala a votat demiterea cenzorului,atunci comitetul executiv in conformitate cu limitele de competenta are obligatia sa respecte si sa aplice hotararea adunarii generale sa intocmesca documentele pentru incetare activitate cenzor4
Referitor la actiunile dv in directia determinarii presedintelui sa demareze controlul asupra activitatii administratorului demis,de vreme ce invocati relatii de prietenie fata de familia administratorului.,este evident ca acesta va tergiversa dispunerea masurilor de verificare
Aici intervine lupta intre sef=presedinte si pleme=proprietari,fie probitatea ,respectul si buna credinta a presedintelui de asociatie,fie interesul membrilor proprietari care pentru clarificarea situatiei financiare,pot desfasura acte si actiuni,pot inclusiv contracta in nume personal executarea de expertiza financiar contabila cu expert CECCAR
adunarea nu a votat demiterea cenzorului. presedintele nu a cerut acest lucru deoarece cum este firesc trebuia sa vina cu argumente , iar acelea normal trebuiau trecute in PV , ci a cerut direct angajarea unei firme de cenzorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demis din comitetul executiv al unei asociatii absentnemotivat absentnemotivat Buna ziua, Azi am fost instiintat telefonic de catre presedinta asociatiei ca voi fi demis din Comitetul executiv pe motiv ca nu imi indeplinesc ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara Ilinca1958 Ilinca1958 Va prezint pe scurt o situatie din asociatia de locatari din care fac parte, cu rugamintea de a ma lamuri ce putem face. 1. In februarie 2014 am ales ... (vezi toată discuția)
Alegerea presedintelui ContSters303335 ContSters303335 Buna ziua, Am participat la o sedinta a asociatiei de proprietari unde pe ordinea de zi era demiterea presedintelui asociatiei si a administratorului, in ... (vezi toată discuția)