avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Anulare proces verbal de adunare generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Anulare proces verbal de adunare generala

Care sunt va rog motivele pentru care pot solicita in instanta anularea unui proces verbal de adunare generala a unei asociatii de proprietari?
Daca acel PV se anuleaza, trebuie sa cer in aceeasi actiune catre judecatorie si anularea tuturor actelor subsecvente sau e de ajuns sa cer anularea PV?

Multumesc

Va rog lasati acest topic exact unde am postat. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 26 Iunie 2017
StefaniaEmerson, utilizator
Cel mai recent răspuns: StefaniaEmerson , utilizator 13:47, 27 Iunie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt mai multe motive pentru care se poate formula actiune in instanta,pentru ca aceasta in final sa dispuna anularea PV adunare generala
Pot fi invocate aspecte de netemeinicie sau de nelegalitate
Avand in vedere lipsa datelor relevante,este hazardat a emite raspuns care sa pice pe speta dv
Reveniti cu detalii asupra aspectelor pe care le apreciati ca va genereaza prejudicii,sau ca hotararile dispuse sunt netemeinice
Se poate invoca inexistenta cvorumului,lipsa calitatii celor prezenti ,hotarare contrara dispozitiilor in vigoare sau multe alte elemente ,este imposibil de dat raspund concret fara detalii relevante
Noi am câștigat în maxim 3 termene de judecată procesul împotriva șefilor Asociației, care au avut 4 avocați și noi niciunul, invocând doar art.14, alin. 5 din H.G. nr.1588/2007, care e cel mai clar articol pe baza căruia poți anula orice Adunare Generală a oricărei Asociații.
Pare dur acel articol 14, dar e bine-venit, deoarece astfel nu se mai încalcă dreptul de a vota al proprietarilor, care n-au fost convocați (anunțați) pentru a participa orice Adunare Generală anuală, din acest motiv ne-fiind prezenți la acea Adunare Generală ilegală, nici 10% din câteva sute de proprietari.
★ CITEZ DIN SENTINȚA DE NULITATE ABSOLUTĂ DATĂ DE DOUĂ INSTANȚE:
Din probatoriul administrat de Instanţă nu a rezultat că pentru şedinţa din 16.05.2015 şi pentru cea din 30.05.2015 ar fi fost convocaţi toţi membrii Asociaţiei de Proprietari, convocatorul nefiind semnat de toţi membrii Asociaţiei, şi nici că la şedinţa din 30.05.2015 ar fi fost prezentă majoritatea membrilor Asociaţiei. Astfel, la data de 30.05.2015 proprietarii au fost prezenţi în număr de mai puţin de 1/2 plus unu - aproximativ 48 membri (filele 62-65), fiind convocaţi doar o parte dintre aceştia - 130 de membri (filele 68-95). În raport cu această situaţie de fapt, Instanţa reține că n-au fost respectate exigențele legale la adoptarea hotărârii Adunării Generale a A.P. XX din data de 30.05.2015 şi reține drept cauză de Nulitate Absolută lipsa consimţământului membrilor Asociaţiei de Proprietari de a vota vreo hotărâre, urmând a dispune anularea acesteia.

Acum e o mare problemă - nu știm cum să „executăm silit” și cele 11 hotărâri luate în acea ședință declarată de două Instanțe ca ilegală, nulă din punct de vedere juridic. Cred că trebuie să facem o altă acțiune în Justiție, cu Obligația de a Face sau orice altceva care să poată anula (juridic și contabil) toate cele 11 hotărâri luate într-o Adunare ilegal convocată, care e nulă ca și cum n-ar fi existat în 2015 !
Ultima modificare: Luni, 26 Iunie 2017
ionica1980, utilizator
Un proces verbal nu se anuleaza in instanta, ci doar hotararile care depasesc cadrul legii luate in respectiva sedinta.
In ceea ce priveste convocarea la sedinta aceasta se face cf, art.14 (4) din HG 1588/2007
(4)Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra datei adunării generale a asociaţiei de proprietari cu cel puţin 7 zile înainte ca aceasta să aibă loc, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Asa stiam si eu ca trebuie. Tabel convocator. La noi nu exista asa ceva, tabel convocator, nici gand, doar niste afise la avizier nesemnate de nimeni. Proprietarii care nu locuiesc aici sau cei din afara tarii, nu au se pare nici un drept. Voteaza cine trece prin holul blocului, fara a fi facut dovada vreunui act de proprietate. Nici nu stau la sedinta intreaga, sunt pusi sa semneze si ei semneaza aiurea acel PV. Doamna Ionica, poate trebuia in actiunea initiala sa puneti si anularea tuturor actelor care decurg din acea hotarare. Dar nu e clar daca instanta a decis anularea acelui PV ca toate actele sunt nule? SI toate deciziile lor sunt de asemenea nule? De ce mai trebuie altceva ca sa fie declarate nule de drept?
ionica1980 a scris:


care să poată anula (juridic și contabil) toate cele 11 hotărâri luate într-o Adunare ilegal convocată, care e nulă ca și cum n-ar fi existat în 2015 !


Instanta de judecata nu poate dispune hotarare prin care sa fie anulate contabil 11 hotarari ale unei adunari generale
Evidenta contabila a unei persoane juridice nu se poate anula
Daca au fost realizate acte si actiuni fara temei legal,creditorul asociatie se poate indrepta cu pretentii impotriva celor vinovati
In baza hotararii instantei de judecata,cenzorul asociatiei urmeaza sa realizeze verificari contabile sa intocmeasca raport asupra activitatii asociatiei de proprietari si daca apreciaza ca nu au fost respectate dispozitiile in vigoare,sau hotararile adunarilor generale au fost netemeinice si nelegale si au cauzat prejudicii asociatiei si membrilor proprietari-daca evidentiaza vinovatii,poate consemna in raport concluziile verificarilor,asociatia conditionat de interese,putand sa se instituire cu pretentii impotriva celor vinovati de producerea de eventual prejudiciu financiar

Alte discuții în legătură

În ce condiții se pot lua hotărârile la o adunare generala dacă locatarii nu vor să semneze tabelul convocator? loredana122 loredana122 Buna ziua, As dori sa stiu care este temeiul legal pentru luarea hotararilor la o adunare generala reconvocata in conditiile in care s-a facut afis, iar in ... (vezi toată discuția)
Ce acțiune în justiție putem face dacă la asociația noastră nu s-a afișat niciodată la avizier nicio decizie a comitetului executiv ? flory_mr flory_mr Și în noua Lege nr. 196/2018, dar și în ne-abrogata Lege nr. 230/2007 (și în H.G. nr. 1588/2007) există stipulată obligația de a afișa la Avizierele ... (vezi toată discuția)
La ce articol din codurile civile și penale pot încadra fapta de compromitere a unui proces, prin declararea de către avocatrul părții adverse a unor fapte total ireale, probate cu martori polițiști ? ? flory_mr flory_mr Dacă în Instanța civilă avocatul părții adverse a vrut să inducă în eroare acea Instanță prin invocarea unor fapte total mincinoase, cu martori care ... (vezi toată discuția)