Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati cum sa procedez pentru a-mi rezolva urmatoarea problema:
Lucrez la o firma aflata in stare de insolventa, dar nu s-a dat hotararea definitiva. Nu am luat salariul de 7 luni. Patronul ne tot duce cu vorba ca redreseaza firma si ca ne va da salariile. In somaj nu vrea sa ma dea.
As putea sa fortez intrarea in somaj?
Am aflat ca as putea cere recuperarea a o parte din salarii de la fondul de garantare a creantelor salariale. Cum ar trebui sa procedez si daca sunt in somaj mai pot apela la fondul de garantare?
Multumesc,
Din Fondul de garantare se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare, denumiţi în continuare angajatori în stare de insolvenţă.
Va puteti adresa instantei pt a solicita obligarea societatii la plata salariilor restante . Puteti cere nu numai plata acestora dar si dobânzile aferente ca urmare a intârzierilor neplăţii salariului precum si obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs .
1. Pana la urma tot o sa va concedieze ca nu are ce face daca firma nu-si revine.
2. Deocamdata angajatorul ori este inconstient de ce i se intampla ori ii este lene sa procedeze la concedierea salariatilor in conformitate cu art.65 din Codul muncii, pentru a va inscrie la AJOFM si a primi indemnizatia de somaj. Puteti sa luati legatura cu ITM care poate lua legatura cu angajatorul si sa-i dea o solutie de rezolvare legala a situatiei.
3. Cu recuperarea drepturilor banesti (salariile la zi, compensare CO neeectuat, salarii compensatorii) este mai dificil. Vorbiti cu un avocat sa vedeti daca e cazul sa va inscrieti la masa credala sau sa il dati in judecata pe angajator.
In cazul unei societati aflate in stare de insolventa inscrierea salariilor restante in Tabelul definitiv al creantelor se face in baza actelor contabile ale societatii de catre lichidatorul judiciar in mod direct fara sa fie necesara depunerea unei cereri de inscriere la masa credala de catre salariti. Prin noile modificari ale legii 85/2006 privind insolventa, salariatii pot participa la adunarile creditorilor.
In prezent judecarea unei cerere in judecata pentru plata salariilor se va suspenda pana la inchiderea procedurii de faliment conform aceleiasi legi a insolventei.
Asa cum insa prevede legislatia romana salariile vor fi prioritare la plata creantelor inscrise in tabel.
Salariu neplatit
dani dani
buna ziua , as dori un sfat va rog ! firma unde lucrez a incetat activitatea si ne-a trimis acasa fara sa ne plateasca de 2 luni salariile si fara alte ... (vezi toată discuția)