Buna?
Se poate adopta o fata in varsta de 24 de ani, ai carei parinti au decedat de mult si care a fost data in plasament la o Fundatie din Suceava.
Adoptatorii ar fi matusa si sotul matusii ( in varsta de aprox. 60 de ani ), cu domiciliul in Timisoara. Nu au crescut-o ei.
Daca credeti ca ar fi sanse, unde ar trebui introdusa cererea de adoptie si ce acte ar trebui depuse?
Multumesc!
1. Evaluarea garanţiilor morale şi a condiţiilor materiale (evaluarea socială, evaluare psihologică şi pregătirea pentru asumarea rolului de părinte)
La cererea de evaluare pentru obţinerea atestatului de persoană/familie aptă să adopte adresată direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială domiciliază solicitanţii, aceştia trebuie să anexeze următoarele acte:
* copie de pe buletinul/cartea de identitate;
* copii legalizate ale actelor de stare civilă (certificat de naştere/ căsătorie/hotărâre de divorţ);
* copie legalizată de pe titlul de proprietate sau alt titlu care să ateste dreptul de folosinţă a locuinţei;
* certificat de cazier judiciar;
* certificat medical tip Ministerul Sănătăţii cu semnătura şi parafa fiecărui medic specialist (medicul de familie şi medicul psihiatru);
* adeverinţe de venit;
* caracterizări de la locul de muncă (minim două pentru fiecare persoană/membru al cuplului conjugal);
* declaraţie notarială că nu au fost decăzuţi din drepturile părinteşti;
* declaraţie privind motivaţia adopţiei şi aşteptări legate de copil (sex, vârstă, situaţia psihosociomedicală);
* declaraţie privind indicarea motivelor pentru care unul din soţi nu adoptă, în cazul în care cererea este formulată numai de către unul dintre soţi şi celălalt nu se asociază la cerere;
* certificatul de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieşte solicitantul;
* certificat medical privind starea de sănătate a celorlalte persoane cu care locuieşte solicitantul.
2. Eliberarea atestatului de persoană/familie aptă să adopte (atestatul este valabil pentru o perioadă de un an de la data emiterii)
Obţinerea atestatului nu este necesară în următoarele cazuri:
* pentru adopţia persoanei majore,
* pentru adopţia copilului de către soţul părintelui firesc sau adoptiv.
Legislatie
* Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei;
Multumesc!
Au fost la Directa de protecte a copilului si le-au spus ca ei nu au nici o implicare, atata timp cat adoptatul e major.
Asta ma ingrijoreaza, ca fata e majora dar nu a fost crescuta de adoptatori. Si nu stiu daca merge. Ca din lege reiese ca doar asa se poate, nu? Ce ziceti?
Eu cred ca nu poate fi adoptata , deoarece in lege scrie clar ca poate fi adoptata o persoana majora numai daca a fost crescuta in timpul minoritatii de persoana care vrea sa o adopte !
Persoana majora poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale.Dovada de “crestere in timpul minoritatii” se poate realiza in fata instantei de judecata, cu orice mijloace de proba (inscrisuri, martori, etc).
Nu este necesar consimtamantul parintilor firesti, atestarea adoptatorului, deschiderea procedurii adoptiei interne si nici incredintarea in vederea adoptiei.
Sesizarea instantei judecatoresti pentru incuviintarea adoptiei majorului se realizeaza direct de catre persoana/familia adoptatoare, fara ca legea sa prevada efectuarea vreunei proceduri administrative prealabile.
vezi sit-ul Oficiului Roman pt. Adoptii
Adoptie
popa remus
am 30ani,necasatorit,un loc de munca stabil si bine remunerat,o locuinta proprietate personala si doresc sa adopt un copil dintr-un orfelinat,de preferinta ,in ... (vezi toată discuția)