avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minori si familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minori si familie

Buna seara! In 2010 in urma unui proces de divort, cu minor, mi s-a incredintat spre crestere si educare fetita rezultata din casatorie, cu hotarare definitiva si irevocabila, iar tatal a primit doar drept de vizita. In acest moment lucrez si locuiesc in strainatate si as vrea sa imi iau copilul din tara, realocare de dimiciliu. Fetita in varsta de 11 ani are pasaport si eu acte de aici doveditoare ca am locuinta si job stabil. Tatal nu pastreaza legaturi cu fetita decat o data pe an( o suna), plateste pensie alimentara. Ce trebuie facut in acest caz? Pot scoate fata din tara? Cum procedez cu tatal? Cu pensia alimentara? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters433181 , utilizator 22:43, 26 Iunie 2017
Trebuie sa duceți o cerere în instanta pentru stabilirea domiciliului fetitei la domiciliul dvs din străinătate. Ii comunicați și tatălui fetei despre acest aspect.
O sa depun in instanta o instintare. Insa tatal cu siguranta nu va fi pozitiv. Ma intereseaza sa stiu daca mai am nevoie de acordul lui pentru a trece vama? Multumesc.
daca ati divortat pe codul vechi nu va trebuie decat hoatararea de divort legalizata, ptr a iesi din tara. ptr pensie va puteti face un cont bancar in tara, la care puteti avea acces cu un card de debit. problema va fi cu legaturile personale.....
Aveţi încredinţarea după vechiul cod civil, ieşiţi din ţară cu copila în baza acelei hotărâri, care trebuie să aibă pe verso ştampila cu "definitiv şi irevocabil".
Vedeţi ce scrie în dispozitivul sentinţei din 2010, dacă se menţionează undeva că fetiţa va locui cu mama la adresa :_____.Dacă scrie doar că încredinţează fetiţa spre creştere şi educare mamei, plecaţi liniştită.Acolo unde locuiţi o înscrieţi pe fetiţă la şcoală, îi faceţi un act de identitate care se poartă pe acolo, în care să fie specificată adresa din ţara respectivă.După ce aţi terminat cu acest demers, puteţi anunţa tatăl că programul de vizită îl poate exercita la noua adresă a fetiţei.
După legea recentă, minorii cu domiciliul în străinătate, chiar cu părinţii exercitănd autoritatea părintească comună (NU e cazul dvs.), pot ieşi din Romania dacă demonstrează că sunt rezidenţi în altă ţară.
Pensia alimentară o poate vira domnul la fel ca pănă acum în contul dvs., vedeţi cum rezolvaţi ca la acel cont să aveţi acces din localitatea de rezidenţă a dvs.

@asaofi, acum roamingul are acelaşi tarif ca şi convorbirile naţionale şi apelul telefonic este recepţionat identic în Romania sau în Paris :)
Ultima modificare: Luni, 26 Iunie 2017
Martonze, utilizator
Da, hotararea este pe vechiul cod, se precizeaza clar ca domiciliul minorului va fi la domicililul mamei, am toate stampilele posibile pe hotatare, o am si tradusa, am acte de la locul de munca, am cont bancar, pasapoarte, acte ca locuiesc la o adresa. Autoritatea tutelara este deja instiintata ca muncesc in strainatate. Am vrut sa ma asigur ca nu o sa am probleme la vama si ca nu o sa fiu acuzata de mai stiu eu ce. Va multumesc pentru mesaje si sper sa reusesc in acest demers.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cu un expat, pot pleca cu copilul meu sa locuim impreuna in eu? mariami mariami Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa inteleg ce am de facut in cazul meu. Cazul este urmatorul: sunt divortata de 3 ani si am o fetita din prima casatorie, ... (vezi toată discuția)
Calatorie cu minor in strainatate (parinti divortati) ContSters231389 ContSters231389 Buna seara. Sunt mama unei fetite de 5 ani, divortata anul trecut. Fetita mi-a fost incredintata spre crestere, prin hotarare judecatoreasca definitiva si ... (vezi toată discuția)
Asta inseamna ca au custodie comuna? vali m vali m Buna ziua.Cineva din familia mea are o nedumerire.Are o fetita lasata in grija tatalui.In hotararea de divort scrie ca se incredinteaza spre crestere si ... (vezi toată discuția)