avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de risc maternal

buna ziua.
incepand cu ce luna se poate lua concediu de risc maternal de catre o femeie insarcinata sau exista un altfel de concediu in afara de cel prenatal care se poate lua mai devreme?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 21:05, 17 Octombrie 2009
Numai un medic va poate sfatui ce concedii medicale puteti primi, in functie de afectiunile pe care le aveti.
am si eu niste nelamuriri.eu lucrez din luna februarie acum sunt insarcinata in 6 saptamani.pot sa imi iau risc maternal?adica nu am facut inca un an de cand sunt angajata.daca imi iau risc maternal mai am dreptul la indemnizatie?lamuriti-ma va rog
Buna seara. In primul rand trebuie sa instiintati oficial angajatorul despre acest lucru. Instiintarea se face in scris(luati numar de inregistrare) si se ataseaza o copie dupa un document medical care sa ateste starea dvs. (il veti solicita de la medicul specialist sau medicul de familie).
Concediul de risc maternal se acorda in anumite situatii (angajatorul nu poate indeplini obligatiile prevazute la art. 9 din OUG 96/2003) si perioada in care beneficiati de acest tip de concediu este asimilata stagiului de cotizare necesar pentru obtinerea indemnizatiei crestere copil.
Buna! Citeste OUG 96/2003 actualizata si vei afla ce drepturi si obligatii ai tu ca angajata, dar si angajatorul. Acolo se specifica clar cine poate beneficia de diferite tipuri de concedii, dar si in ce conditii. Eu personal pe durata sarcinii am citit-o de mai multe ori dar mi-a fost de folos. Am beneficiat de toate drepturile (reducerea programului, pauze, ore libere pt consultatii, etc) in afara concediului de risc maternal care nu am avut de ce sa-mi iau, dar care se acorda nu numai daca angajatorul nu-si poate indeplinii obligatiile privind anumite aspecte, ci si daca medicul care urmareste sarcina, evaluand antecedentele tale medicale considera ca orice tip de efort sau multe altele, dauneaza bebelusului, iti poate recomanda acest concediu de risc maternal. Dar iti spun ca nu se acorda usor si oricum acest tip de concediu. Trebuie sa fi avut sau sa ai probleme serioase cu sarcina, sau sa lucrezi intr-unul din mediile care le specifica ei.
Consultati medicul de familie...oricum, el este in masura sa va consilieze in acest sens, nu noi

Alte discuții în legătură

Sarcina cu risc și medicina muncii Madalina Prise Madalina Prise Buna ziua! In cat timp este obligat angajatorul să anunțe medicina muncii că eu sunt însărcinată? Și dacă am o sarcina cu un risc foarte mare de a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! lucrez in aviatie si sunt insarcinata. teoretic indeplinesc ... CrissDim CrissDim Buna ziua! Lucrez in aviatie si sunt insarcinata. Teoretic indeplinesc conditiile pentru a intra in concediu de risc maternal:vibratii, lucrat in timpul ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal mela2008 mela2008 Buna ziua. Lucrez intr-o institutie publica, sunt insarcinata in 19 sapt si am beneficiat in ultimele 12 luni de 58 zile concediu medical (intre acestea fiind ... (vezi toată discuția)