silviana13 a scris:
Doresc sa stiu daca perioada in care fetele au facut armata, odata cu facultatea ( inainte de revolutie ) , se poate considera vechime in munca. Ce acte trebuie depuse la dosar si legislatia unde se mentioneaza aceasta situatie.
..
O astfel de perioada nu constituie vechime in munca.
Perioada in care ati urmat cursurile unei facultati la zi nu constituie vechime in munca, ci stagiu de cotizare asimilat la pensie.
Legea nr.263/2010:
Art.49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...
....
De asemeni doresc sa stiu daca intreruperea serviciului pentru cresterea copilului timp de 7 ani, asa cum prevedea legislatia inainte de revolutie, poate constitui vechime in munca. Ce act se depune in acest caz si legislatia unde se mentioneaza acest lucru.
Va multumesc anticipat.
Salariata care a încetat activitatea fiind gravidă sau pentru a-şi creşte un copil pînă la împlinirea vîrstei de 7 ani. beneficiază de vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate daca s-a încadrat în termen de 90 de zile de la încetarea motivului pentru care nu a mai lucrat.
In speta, punctul meu de vedere este ca , perioada la care va referiti constituie vechime in munca si se ia in considerare la pensie.
Baza legala : art.9 alin.2 din Legea nr.1/1970
Art. 279 C.mun.
(1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010
se probeaza cu carnetul de munca.
...