avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vechime la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vechime la pensie

Doresc sa stiu daca perioada in care fetele au facut armata, odata cu facultatea ( inainte de revolutie ) , se poate considera vechime in munca. Ce acte trebuie depuse la dosar si legislatia unde se mentioneaza aceasta situatie.
De asemeni doresc sa stiu daca intreruperea serviciului pentru cresterea copilului timp de 7 ani, asa cum prevedea legislatia inainte de revolutie, poate constitui vechime in munca. Ce act se depune in acest caz si legislatia unde se mentioneaza acest lucru.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: silviana13 , utilizator 16:00, 1 Martie 2018
silviana13 a scris:

Doresc sa stiu daca perioada in care fetele au facut armata, odata cu facultatea ( inainte de revolutie ) , se poate considera vechime in munca. Ce acte trebuie depuse la dosar si legislatia unde se mentioneaza aceasta situatie.
..

O astfel de perioada nu constituie vechime in munca.

Perioada in care ati urmat cursurile unei facultati la zi nu constituie vechime in munca, ci stagiu de cotizare asimilat la pensie.

Legea nr.263/2010:
Art.49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

....
De asemeni doresc sa stiu daca intreruperea serviciului pentru cresterea copilului timp de 7 ani, asa cum prevedea legislatia inainte de revolutie, poate constitui vechime in munca. Ce act se depune in acest caz si legislatia unde se mentioneaza acest lucru.
Va multumesc anticipat.

Salariata care a încetat activitatea fiind gravidă sau pentru a-şi creşte un copil pînă la împlinirea vîrstei de 7 ani. beneficiază de vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate daca s-a încadrat în termen de 90 de zile de la încetarea motivului pentru care nu a mai lucrat.

In speta, punctul meu de vedere este ca , perioada la care va referiti constituie vechime in munca si se ia in considerare la pensie.

Baza legala : art.9 alin.2 din Legea nr.1/1970

Art. 279 C.mun.
(1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
...
Salariata care a încetat activitatea fiind gravidă sau pentru a-şi creşte un copil pînă la împlinirea vîrstei de 7 ani. beneficiază de vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate daca s-a încadrat în termen de 90 de zile de la încetarea motivului pentru care nu a mai lucrat.
Daca nu am reluat activitatea in aceeasi unitate , se pierde dreptul de a constitui vechime in munca , perioada de 7 ani - pentru cresterea copilului?
Am reluat activitatea dupa o pauza mai mare si in alta unitate, deoarece aveam doi copii mici si faceam naveta cu trenul , fiind economist la un IAS . Inteleg ca in aceasta situatie se pierde vechimea?
Referitor la prima intrebare, am dorit sa stiu daca se ia in considerare la pensie -perioada armatei- la fete, care se facea din anul 1 pana in anul 3 de facultate.
multumesc pentru raspunsuri
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se ia in considerare perioada armatei - la fete -.
Fetele efectuau "armata" in perioada facultatii ... prin urmare, beneficiaza de stagiu la pensie ca urmare a absolvirii facultatii la zi.
Buna ziua ! Scuze ca revin cu o explicatie abia acum, dar este gresit interpretat faptul ca perioada armatei coincide cu perioada in care s-au efectuat cursurile unei facultati la zi. In acea perioada era o zi pe saptamana in care mergeam la armata plus cursurile care in total ajungeau la 10 ore/zi sau poate mai mult, ceea ce e greu de presupus ca intr-o zi cursurile pot dura atatea ore. In alta ordine de idei, dupa ce toti studentii plecau in vacanta de vara noi, fetele care efectuam stagiul militar, ramaneam in continuare in campus, doar pentru a efectua pregatirea militara, nimic altceva. Toti studentii se aflau in vacanta de vara, mai putin noi. Daca nu este prevazut in nici o lege, este pentru ca cei care au avut posibilitatea de a legifera acest lucru, habar nu au de cum faceau fetele armata pe acele vremuri. Pacat ca inainte de a promulga o lege nu se consulta si oamenii care stiu despre ce este vorba. Bine, imi inchipui ca este pierduta cauza mea, si perioada armatei ca si cea de ingrijire a copilului , deoarece locuind in oras faceam naveta la tara, fiind economist la un IAS, asa cum se proceda pe atunci. Din acest motiv, fiind la al doilea copil, nu am mai reluat activitatea,decat mult mai tarziu, cu 2 copii mici si servici cu naveta, cam greu...iar legea...nu prea ne ajuta prea mult pe atunci..iar acum nici atat :) Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 1/1970, art. 9, lit. k) - intrerupere contract de munca pentru crestere copil constantad constantad art.9 alin.2 Legea nr.1/1970 - In aceleasi conditii beneficiaza de vechime neintrerupta in aceeasi unitate salariata care a incetat activitatea fiind gravida ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in data de 05.01.1976 am încetat activitatea pentru ... ranedo ranedo Buna ziua! In data de 05.01.1976 am încetat activitatea pentru a creşte copilul pînă la împlinirea virstei de 7 ani, dupa care am reluat activitatea prin ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca pentru pensie perioada de concediu crestere copil in baza legii nr1/1970 minval minval In 20.04.1987 am incetat activitatea conform art.9 lit \"k\" din Legea nr.1 din 1970 pentru crestere copil si am reluat activitatea dupa 1 an si 10 luni la ... (vezi toată discuția)