avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Anulare act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anulare act aditional

Buna ziua.

Situatia pentru care sciru astazi aici sta in felul urmator.

Sunt angajatul unei banci destul de mari din romania, de aproape 1 an, fiind si primul meu job. Dupa 1 luna suntem anuntati ca putem sa participam la cursurile unei alte firme, pentru perfectionare. Singura parte nasoala era ca trebuia semnat un act aditional, prin care te forta in cazul in care pleci la plata sumei esalonata pe 2 ani.

Am fost la curs care s-a dovedit ceva super banal pentru noi, dar nu am mai putut da in spate. Imediat dupa ce ne-am intors de la curs, am fost presati sa semnam actele aditionale, iar abia dupa 2 luni eu am semnat acel act.

Totul se schimba acum, in momentul in care vreau sa plec, la o alta firma, pentru ca efectiv m-am saturat pana peste cap de ceeea ce se intampla aici.

Dar, surpriza, baietii imi baga actul aditional pe gat, si ma obliga la plata unei sume destul de mari.

Ei spun ca nu se poate anula acest act aditional, dar din ce am citit eu, s-ar putea.

2. Avand in vedere ca lucrez la 4 ore, ei ar dori intr-o luna sa semnez un contract prin care sa trec la 8 ore.

Daca eu in acest punct refuz propunerea lor de salar pe 8 ore, as putea sa cer eu un anumit salar plus anularea actului aditional care ma obliga la plata referitoare la cursul respectiv.

Iar daca ei refuza sa ofere conditiile de mai sus, sa raman la 4 ore fara alte modificari de salar?

Multumesc frumos
Ultima modificare: Marți, 27 Iunie 2017
fusionache, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 29 Iunie 2017
1. Nerespectarea de catre salariat a clauzei "de a nu avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional" determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

2. Partile c.i.m., de comun acord, pot decide incetarea efectelor juridice ale acelui act aditional.

3. Puteti negocia cu angajatorul, in sensul mentionat de dvs.
Avand in vedere ca noi nu am facut nici o cerere expresa pentru a participa la acest curs, iar actul aditional a fost semnat dupa terminarea cursului ar putea sa ma avantajeze intr-o anumita masura?

Multumesc
Iniţiativa participării la o formă de pregătire profesională o poate avea atat angajatorul , cat si salariatul.

Cu toate ca legea nu prevede momentul in care trebuie incheiat acel act aditional, opinia mea este ca acesta trebuie incheiat anterior datei de incepere a cursurilor sau stagiilor de formare profesionala
Nu reusesc sa cad la un acord cu ei si imi cer suma respectiva de bani. Am incercat sa nu se ajunga la partea asta in care sa apelez la un avocat, dar daca as avea siguranta ca as putea sa castig acest proces, as apela imediat la unul.

Nimeni nu va poate garanta castigarea litigiului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca plec din firma inainte de perioada agreata in actul aditional pentru curs formare platit de firma si refuz sa platesc suma restanta? cnv_c cnv_c Buna ziua, Am semnat un act aditional sa raman intr-o firma pe o perioada de 22 luni ca urmare a urmarii unor cursuri platite de firma. Perioada ... (vezi toată discuția)