x este surprins de un echipaj de politie circuland cu o viteza mai mare decat cea limita.
in cazul unei contestatii a procesului verbal se poate invoca ca motiv de nulitate lipsa datelor complete ale contravenientului , mai exact lipsa domiciliului - fiind trecuta localitatea si judetul, fara strada, nr. etc?
in aceeasi ordine de idei se poate invoca nulitatea motivat de faptul ca in loc de denumirea tehnica specifica a radarului agentul a trecut doar "aparat radar seria nr..ect" - se poate cere ca proba fisa tehnica a radarului cu care s-a constatat viteza si incazul in care poarta alta denumire, instanta sa constate ca exista o diferenta in numele tehnic al radarului si numele "popular", si ca atare sa anuleze procesul verbal?
Potrivit art.17 din O.G nr.2/2001: Art. 17
Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.
Ar trebui sa mai aveti in vedere si disp. art.16 din aceiasi ordonanta potrivit caruia: (1)Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.
Sunt deci doua tipuri de nulitati .. una absoluta si alta relativa. ... ceea ce implica doua tipuri de abordare diferite.