As dori sa stiu daca, am desfasurat activitate prin munca, la un angajator dintr-o tara UE (Danemarca) si nu mi-au fost respectate drepturile cu privire la normele muncii (desfasurarea activitatii in oricare din conditiile microclimatului, avand in vedere ca activitatea se desfasura sub cerul liber), salarizare (cu peste jumatate mai putin fata de contractul semnat si de ~4-5 ori fata de cel al cetatenilor nativi raport la orele in care am lucrat), cazare oferita (mai mica ca suprafata decat normativele europene), daca as putea fi numita victima a traficului de persoane (referire la art. 210 CP)!
De legislatia romana, simplu: cine e samsar de muncit in strainatate si nu are toate actele-n ordine poate fi luat la scarmanat de organele de cercetare penala.
Problema consta in faptul ca, locul de munca a fost obtinut sub supraveghera ANOFM, care incearca sa musamalizeze... . Loc de munca postat pe web siteul ANOFM de catre un angajator danez si reprezentata sa romanca. Reprezentantii ANOFM au participat la selectia organizata, s-a precizat precum ca se castiga un venit minim al tarii respective in urma activitatii (~18 euro brut/ora sau 120 dkk cat castiga un danez), numai ca infrastructura nu permitea asta. Un alt exemplu, din contract lipseste salariul, fiind mentionat doar in anexa, data in care se plateste salariul nu e mentionata, salariul este maxim 50%, ca restul sa fie platit la finalul contractului, se lucrau 6 zile pe saptamana, ca asa era stipulat (in nicio tara europeana nu se lucreaza 6 zile!). Aspectele astea le cataloghez drept abuzuri...
In opinia mea, se cautau romanii, pentru ca putea fi platiti cu mult mai putin decat cetatenii lor, li se puteau incalca drepturile, altfel spus, exploatati prin munca.