avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... licenta neexclusiva utilizare muzica ambientala
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

licenta neexclusiva utilizare muzica ambientala

Buna ziua.
doresc sa atrag atentia supra unei noi taxe aberante.. Acum cateva zile am primit prin intermediul postei electronice o notificare de plata din care rezulta ca societatea are de achitat o remuneratie ce reprezinta taxa " de LICENTA NEEXCLUSIVA de utilizare a a muzicii in scop ambiental" . O data cu acesta notificare de plata, UPFR - "organismul abilitat sa colecteze remuneratia echitabila #-o" imi trimite si contractul pe care sunt obligat sa-l semnez in maxim 10 zile sub amenintarea faptului ca NESUPUNEREA si NEACHITAREA acestei remuneratii constituie INFRACTIUNE.
Cred ca au innebunit cu totii!!!
Cate taxe voi mai fi obligat sa achit ? Precizez ca achit deja taxa radio-tv, iar activitatea societatii mele este vanzare de autovehicule, nicidecum bar, discoteca, restaurant. etc.
Am verificat si stiu ca exista hotarari de guvern pare reglementeaza aceasta situatie dar mie totusi mi se pare o aberatie. In curand va trebui sa achitam si taxa pe aer sau pe faptul ca avem posibilitatea sa privim copacii de la fereastra biroului.....#-o.
In fine, pana la urma, intrebarea mea este: daca nu semnez contractul si nici nu dau curs notificarii UPFR, ce pot sa imi faca?

MULTUMESC pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: OANA GORAN , Consilier juridic 14:24, 2 Octombrie 2009
Corect, ce spuneti dvs. Dar cred ca asa rezulta din topicul lui oana1. Normal ca nu trebuie sa semnam si sa platim acel contract daca nu folosim muzica ambientala. Ascultarea de muzica in biroul directorului nu se incadreaza in asemenea contracte!
Plata taxei radio-tv este altceva!
Cu stima,
In legatura cu ceea ce a supus atentiei noastre oana1 fac urmatoarele precizari:
- suma pe care o platiti nu este "taxa", ci este "remuneratie unica si echitabila" acordata producatorilor de fonograme (casele de discuri) reprezentati de UPFR si artistilor interpreti si sau executanti reprezentati de CREDIDAM;
- remuneratia unica si echitabila se datoreaza, in functie de domeniul in care va incadrati, in conformitate cu Decizia Directorului General al ORDA nr. 192/2007 (M.Of. 382/06.06.2007) sau cu Decizia Directorului General al ORDA nr. 399/2006 (M.Of. 982/08.12.2006) care reglementeaza Metodologiile privind comunicarea publica a fonogramelor si drepturile patrimoniale datorate producatorilor de fonograme si a artistilor interpreti sau executanti;
- pentru aceeasi activitate si utilizare a operei muzicale se plateste si remuneratia datorata titularilor de drepturi de autor (reprezentati de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor UCMR-ADA) stabilita in baza Deciziei Directorului General ORDA 365/2006 (M.Of.857/19.10.2006) care reglementeaza Metodologia privind utilizarea operelor muzicale prin comunicare publică şi remuneraţiile reprezentând drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere muzicale;
- daca v-au trimis "somatie" de semnare a licentei prin e-mail, va sfatuiesc sa le dati le raspundeti ori prin telefon, ori prin email, ca nu folositi opera muzicala pentru activitatea dvs comerciala, sau ca nu va incadrati in nici una din Metodologiile mai sus mentionate;
- daca totusi va aflati in una din situatiile prevazute de Metodologii, sfatul meu este sa le platiti remuneratia, care nu este foarte mare, evitand astfel, intradevar, tragerea la raspundere penala.
Va spun din experienta mea ca UPFR, CREDIDAM, mai putin UCMR-ADA, sunt foarte razboinici, si au niste avocati (banuiesc bine platiti) care asta fac toata ziua: colecteaza remuneratii pe orice cale.
si eu am avut probeme cu cele 3 institutii, ceea ce ma uimeste este ca toate cele trei institutii imi cer sa pletasc la fiecare acceasi taxa in baza aceleiasi decizii ORDA, deci platesc o taxa de 3 ori si am 3 licente pt aceeasi chestie.

iar cei de la UPFR la f scurt timp dupa trimiterea somatiei au facut dosar penal administratorului ....X-( nu e de glumit cu asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ucmr -ada sau upfr A. Ionut A. Ionut Pentru activitatea desfasurata la un bar-club la care din cele doua organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor (UCMR-ADA sau UPFR) se achita taxele ... (vezi toată discuția)
Muzica în cafenea andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care deschid o cafenea in care vreau sa pun muzica sau sa ruleze programe tv, ce autorizatie am nevoie sau unde se platesc drepturile ... (vezi toată discuția)
Cui platesc pt muzica??? ContSters94154 ContSters94154 am un bistro si tot apar noi \"domni\" care pretind bani pe motivul ca este muzica ambientala. am facut deja un contract si platesc pt asta la ceva uniune cu ... (vezi toată discuția)