avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitarea Autorității părintește exclusive
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitarea Autorității părintește exclusive

Prin exercitarea autoritatii părintesti exclusive celalalt părinte își pierde dreptul de a avea contact cu copilul sau cind si cum dorește?
Cel mai recent răspuns: stefanpopovici , utilizator 12:28, 28 Iulie 2023
Celalalt părinte are dreptul la program de vizitare a minorului.
Dreptul la legături personale și la viață de familie, nu se pierde, printr-o posibilă schimbare a exercitării autorității părintești.
Doar în situații limită când ambii părinți, sau unul dintre ei, sunt/este decăzuți/decăzut din drepturile părintești, nu mai au/are dreptul la a lua decizii și la exercitarea de legături personale cu copilul/copii.
Totodata, se poate decide de catre instanta exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre unul din parinti, din motive temeinice, cat si din cele prevazute de L 272/2004, art 36:
"Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti".
Prin urmare, nu doar decaderea din drepturile parintesti atrage dupa sine exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte!!!
Buna ziua doamna avocat.
Imi cer scuze ca deranjez la un topic din 2017. Aveti idee in baza caror prevederi, in cazul in care unul din parinti primeste autoritate exclusiva celalt parinte pastreaza dreptul la program de vizitare? Pentru ca, dupa cum stiti prin programul de vizitare se poate aproba luarea copilului la domiciliul parintelui nerezident.
D-le autoritatea părintească înseamnă ca deciziile privind creșterea și educarea minorului se iau de către un părinte dar nu înseamnă că celalalt părinte pierde dreptul de a vizita minorul,de a menține legături cu acesta etc.Daca nu aveți un drept de vizita solicitați în instanta..

Alte discuții în legătură

Custodie roxana_n roxana_n in ce conditii tatal isi poate vizita copilul minor doar in prezenta mamei ? (vezi toată discuția)
Neimplicare din partea tatălui - pot cere custodie exclusivă? CarmenBugeac CarmenBugeac Daca am o hotarare judecatoaresca in vare tatal a cerut program de vizita dar nu a venit nicodata de can am nascut chiar si dupa ce instanta ne dat custodie ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna cori1972 cori1972 dupa 8 ani de la incredintarea unui minor prin custodie unica , se mai poate cere de catre celalalt parinte custodie comuna? (vezi toată discuția)