avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abordare notificari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abordare notificari

Institutia unde lucrez a fost verificata de Curtea de Conturi care a constatat ca amgajatii au primit sume necuvenite in perioada octombrie 2014-noiembrie 2015. Sumele respective au fost acordate in baza Contractului de Munca valabil cu tot ce trebuie si in baza CIM. Noi, angajatii consideram ca, daca cineva a gresit, a gresit angajatorul.
Angajatorul a intocmit Notificari si Angajamente de plata pt fiecare angajat. Noi nu semnam si nici nu ridicam hartiile. Acum le trimit prin posta. De unde nu le ridicam.
Angajatorul, daca nu semnam angajamentul de plata, vrea sa ne dea pe fiecare in judecata (circa 9000 de angajati la nivel national!).
Cum e cel mai bine sa procedam?
Cine ridica din greseala de la posta Notificarea si Angajamentul de plata ce sa faca cu ele?
Multumiri!
Cel mai recent răspuns: TEREC ANDREI , utilizator 21:02, 3 Iulie 2017
Ridicarea actelor de care ati facut vorbire NU reprezinta in niciun caz ca sunteti de acord cu continutul lor. Este vorba numai de comunicare, luare la cunostinta.
Aspect penal vis-a-vis de angajati NU exista.
Raportul Curtii de Conturi ar trebui sa contina identificarea celui/celor care au gresit.
Angajatii -in optica mea- ar putea fi obligati la restituirea sumelor primite in temeiul prevederilor legale privind imbogatirea fara justa cauza.
Invoc in acest sens prevederile art. Articolul 1.345 din Codul civil:
"Cel care, în mod neimputabil, s-a îmbogăţit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire, în măsura pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană, dar fără a fi ţinut dincolo de limita propriei sale îmbogăţiri."

Multumesc pt raspuns.
Din cate stiu eu nici semnarea Angajamentului de plata nu permite angajatorului sa retina bani din salariu. Angajatorul iti vireaza banii si apoi platesti 'datoria'. E corect?
In Contractul Colectiv de Munca este prevazuta suma de 200o lei in caz de deces ruda de gradul I. Angajatul primeste acesti bani in oct 2014. Ca doar asa e scris in legea partilor. Vine Curtea de Conturi dupa 1 an si spune ca banii au fost dati ilegal.
Nu e obligatia angajatorului sa actualizeze CCM cu legislatia.
Curtea de Conturi cere angajatorului recuperarea prejudiciului. Acesta il plateste ( desi exista proces pe rol intre aceste 2 parti!!!). Si acum angajatorul cere banii respectivi de la angajat.
Noi nu ridicam actele si lungim cat putem. Ajungem ca in octombrie 2017 sa se prescrie octombrie 2014. Si tot asa.
Iar cand om ajunge in instanta ar fi absurd sa se constate ca angajatul a primit bani pe care angajatorul i-a dat in baza CCM si in urma unei aprobari in consiliul de conducere al institutiei.
Angajamentul de plata nu constituie titlu executoriu si in baza acestuia nu se pot efectua retineri din salariu.

Prin contractele/acordurile colective de muncă încheiate în sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi în bani şi în natură, altele decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru categoria respectivă de personal.
Multumesc pentru raspuns.
Nu angajatorul are obligatia sa respecte legea la incheierea CCM sau sa modifice in acord cu legislatia daca se modifica ceva?
Azi incheiem un CCM care prevede acordarea a x lei pt o chestie. Peste 2 luni chestia respectiva nu mai poate fi acordata datorita unei legi/ OUG/HG ivite intre timp. Si totusi angajatorul o acorda.
Dupa un an o terta persoana spuna ca s-a acordat un drept necuvenit.
Raspunde angajatorul sau angajatul?
Daca raspunde angajatul nu vad ce rost mai au CCM sau ce face conducerea...
Ar fi culmea ca angajatul in fiecare luna sa caute legi sa vada daca venitul lui este legal sau nu
Nu si de aceea are institutia juristi?
TEREC ANDREI a scris:


Daca raspunde angajatul nu vad ce rost mai au CCM sau ce face conducerea...



"Orice intelegere intre parti, in afara legii, este nula si neavenita", spune un principiu de drept. Contractul este "legea partilor". Deci CCM-ul, incheiat cu incalcarea legii, nu are nicio valoare in partile care incalca legea. Faptul ca ati incasat sume necuvenite in baza CCM, nu face decat sa va scuteasca de alte acuzatii. Angajatorul, daca are curaj, va retine banii, ca sume incasate necuvenit, dvs. il dati in judecata, iar instanta decide ca are dreptate. Fiindca aici nu este vorba de executare silita, ci de recalculare a sumelor cuvenite.

Sigur, exista un avocat foarte vocal, sigur il stiti, dupa care salariatul, sau cel care are credit la o banca, are intotdeauna dreptate, dar nu va luati dupa el.

Dar traim in Romania, mai asteptati, se mai da o amnistie fiscala, se mai taraganeaza, intervine prescriptia fiscala, etc.

Alte discuții în legătură

Diminuare salariala fara hotarare judecatoreasca, este legal? ttino ttino Buna ziua, Este legal sa mi se diminueze drepturile salariale printr-o decizie de primar motivata de punerea in aplicare a unei recomandari a Curtii de ... (vezi toată discuția)
Actiune in restituirea de catre salariat a unei plati primite fara drept jalaboi jalaboi in perioada 1.05. 2009- 28.02.2010 am primit un spor mai mare cu 10% mai mare (de la 15% la 25%) fara a semnat nici un act aditional. In urma unui control la ... (vezi toată discuția)
Sporuri calculate gresit Hobitzi Hobitzi Lucrez la o institutie publica.Contabilul nou spune ca a descoperit nereguli in calcularea sporurilor,in sensul ca sporurile nu au fost calculate raportat la ... (vezi toată discuția)