avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligata sa demisionez
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligata sa demisionez

In urma unor schimb de replici cu sefa mi s.a comunicat ca pot pleca si sa nu mai vin si sa ii duc demisia. Eu ce sa inteleg. Ca sunt concediata sau ca plec singura?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 3 Iulie 2017
1. Daca ii duceti demisia , inseamna ca dvs aveti initiativa incetarii c.i.m.

2. Daca va concediaza , inseamna ca angajatorul are initiativa incetarii c.i.m.

3. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

4. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.) sau renunta total la termenuld e preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)
Ea mi.a spus scurt si la obiect: sa pleci, sa nu te mai vad si asa te platesc degeaba, nu esti buna de nimic. Sa iti semnezi preavizul acum si sa nu te mai vad. Totul a plecat de la o simpla intrebare: de ce mi s.a oprit bani din salariu pt ca nu am fost anunta. Si mi s.a spus ca eu nu sunt platita pt a cere explicatii.
Asa cum am mentionat anterior, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Este decizia dvs daca va dati demisia sau solicitati angajatorului sa va concedieze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in data de 23.10.2021 ar fi trebuit sa reincep munca ... Lorena2 Lorena2 Buna ziua, In data de 23.10.2021 ar fi trebuit sa reincep munca dupa concediu crestere copil,postul a fost ocupat sau nu se poate cu alte cuvinte, ca ... (vezi toată discuția)
Somare depunere demisie utilizatornou_2014 utilizatornou_2014 Buna ziua, Sora mea este angajata la o banca pe un post de recuperator creante de 11 ani. Pe fiecare luna au targeturi, enorm de mari de indeplinit, din ce ... (vezi toată discuția)
Codul muncii Liana-Gabriela Liana-Gabriela Ma poate obliga patronul sa îmi dau demisia cu art.79 (1) din codul muncii cu preaviz ,dacă eu doresc sa plec plec plin articolul 55 ? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)