avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala: inselaciune, fals si uz de fals
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala: inselaciune, fals si uz de fals

Buna ziua!
Am urmatoarea situatie:
- o persoana are o procura de vanzare valabila (procura veche, se supune Vechiului Cod, fiind facuta pe perioada nedeterminata)
- decide sa vanda imobilul
- il vinde si tot mandatarul il crediteaza pe cumparator, acesta neavand la momentul respectiv suma necesara achizitionarii imobilului
- primeste plangere penala pentru inselaciune, fals, uz de fals din partea mandantului, care sustine ca procura era falsa
- este acuzat si cumparatorul de catre mandant
- mandantul nu a cerut niciodata suma dobandita in urma vanzarii si a refuzat orice contact cu mandatarul, cerand in plangerea penala sa fie repus in drepturi (sa i se inapoieze imobilul)
Intrebare:
Daca procura nu era falsa, ci reala si valabila, verificata conform legii inainte de vanzare, ce riscuri exista pentru mandatar?
Care ar fi de fapt inselaciunea? Cumparatorul nu este considerat de buna credinta? Ii poate fi luat imobilul?

Multumesc!
Buna ziua,
Daca la incheierea contractului de vanzare cumparare acea procura a fost declarata valabila de catre notar si nu a existat nicio revocare expresa din partea mandantului atunci totul este in regula.
Mandatarul trebuia sa puna suma rezultata din vanzare la dispozitia mandantului de la momentul incheierii tranzactiei precum si socotelile vanzarii (cheltuielile legale si eventual comisionul sau oprit asa cum erau ele prevazute in mandat).
Daca mandantul nu vrea de buna voie sa primeasca suma atunci mandatarul poate sa-l tentioneze prin executor si sa depuna banii intr-un cont la dispozitia mandantului iar socotelile sa le lase in pstrarea exeutorului.
Ce nu spuneti?
Mie imi pare ca au existat discutii inainte, i s-a zis ca o revoce procura si nu a mai apucat.. in orice caz, pare o vanzare facuta la repezeala, doar sa fie pe numele altuia, ca banii nu s-au incasat.
In ce fel e creditat cumparatorul ?
Ar trebui sa dati detalii, iar daca nu vreti sa o faceti pe forum, mergeti la un avocat.
Multumesc pentru raspunsuri. Nu, nu a fost niciodata anuntat mandatarul ca se doreste revocarea acelei procuri sau ca nu mai doreste sa vanda. Se va apela la avocat, desigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandat irevocabil si netransmisibil? Adriana Irimia Adriana Irimia Am in fata o procura de vanzare in care \"x\"-proprietari imputernic pe \"y\" sa vanda oricui si la pretul cel mai avantajos, inclusiv siesi, imobilul ... (vezi toată discuția)
Procura speciala pentru vanzare teren henriettebondar henriettebondar Petentul X a fost mandatat prin procura speciala pentru vanzarea unui teren ,in continutul actului se specifica faptul ca poate sa-si vinda si lui ... (vezi toată discuția)
Ambasada ro din berlin poate sa emită o procura de împuternicire ... RAndreeaD RAndreeaD Ambasada ro din Berlin poate sa emită o procura de împuternicire pentru cumpărare/vanzare imobil? (vezi toată discuția)