avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendarea permisului auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendarea permisului auto

Buna ziua,

In data de 3 iulie 2017 mi-am parcat masina intr-o parcare in spatelele careia se afla o linie de tramvai. Masina fiind destul de lunga am incercat sa o duc cat mai in spate posibil pentru a putea lasa liber in fata acesteia. Fara sa imi dau seama am depasit "conturul" parcarii si am intrat cu spatele masinii in zona terasamentului tramvaiului. Dupa aproximativ 2 ore am fost chemat la masina unde ma asteptau 3 echipaje de politie. ( 9 persoane )
Vatmanul sesizase la politie faptul ca masina mea ii bloca traseul, a stationat circa o ora si jumatate.
Ca sanctiune pentru fapta mea mi-a fost luat permisul de conducere pe o perioada "nedeterminata" fara drept de dovada de 15 zile (sau macar 1 zi pentru a putea duce masina inapoi acasa) deoarece in aceste situatii se intocmeste dosar penal si se incepe un proces in instanta.

Problema mea este urmatoarea: Este normal sa imi fie luat permisul pe loc in aceste conditii? Mentionez ca pentru acesta situatie nu exista proces verbal tip. doar o foaie A4 pe care este trecuta toata situatia de la inceput la sfarsit, si nici macar nu am fost amendat. am primit doar o dovada ca mi-a fost luat permisul.

Nu cunosc legislatia sau detalii despre astfel de situatii, de aceea apelez la dvs.

Astept raspunsurile dvs.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Marilena34 , utilizator 08:29, 7 Octombrie 2019
Cred ca fapta dvs se incadreaza in cele de mai jos

Împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice
Art. 339 Cod Penal

(3) aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Vi s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 339 c.p.
PV intocmit este de constatare a infractiunii flagrante, nu se comunica, constituie actul de sesizare al organelor de urmarire penala penală şi nu poate fi supus controlului pe calea contenciosului administrativ.
Dovada care se elibereaza in cazul alin. 3 este fara drept de circulatie.
Mai departe urmeaza un proces penal, va recomand sa va asigurati apararea.
ART. 339 c.p.
Împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice
(1) Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente, de natură să inducă în eroare participanţii la trafic ori să îngreuneze circulaţia pe drumul public se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic.
(4) Lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanţe periculoase se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Art. 111 OUG 195/2002
.............................
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c) din prezenta ordonanţă de urgenţă, precum şi în cele menţionate la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
............................
Buna ziua ! Ati recuperat permisul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cai de acces fordfiesta fordfiesta Buna ziua va rog sa ma ajutati cu o prob, Pot face reclamatie la politie ,pt un cetatean care a inchis un drum public ce face accesul catre o propietate ... (vezi toată discuția)
Care este inaltimea maxima la limitaorul de viteza? iustintinu89 iustintinu89 buna ziua este vorba despre un drum comunal care o familie si-a pus limitator de viteza in fata porti lor este legal sa isi puna ei fara un acord de la ... (vezi toată discuția)
Este lege care să-mi permită să interzic vecinilor să parcheze ... Calin2679 Calin2679 Este lege care să-mi permită să interzic vecinilor să parcheze mașina sau să depoziteze materiale în fața casei mele ? Dacă da care este aceea lege? (vezi toată discuția)