avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contract de munca presedinte asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contract de munca presedinte asociatie de proprietari

Buna. Este considerata vechime in munca perioada in care un presedinte de asociatie de proprietari isi exercita functia?
Presedintele de asociatie poate fi angajat cu contract de munca normal dar cu jumatate de norma?
Va rog mult explicatii.
Stima.
Cel mai recent răspuns: danavaradi , utilizator 11:00, 5 Februarie 2021
Va multumesc pentru raspunsuri.
Eu nu inteleg de ce toata lumea, aproape fara exceptie, se adreseaza acestei functii de presedinte ca fiind ocupata de un pensionar.
Dar ce problema ar avea un tanar care ar fi presedinte, chiar cunosc persoana?
okdaniok a scris:

....
Dar ce problema ar avea un tanar care ar fi presedinte, chiar cunosc persoana?


Nu exista niciun text de lege care sa prevada ca postul de presedinte trebuie ocupat de o persoana care are si calitatea de pensionar.
Probabil ca se merge pe premisa timpului liber.
Nicio problema.
Numai ca dl Adam Grecu v-a spus cum trebuie sa procedeze un pensionar.

Pentru un tanar, ales in functia de presedinte de asociatie si indemnizat in baza unui contract de mandat, lucrurile stau exact ca si cand ar fi angajat.
La sfarsitul mandatului i se elibereaza o adeverinta cu perioada in care a activat pe acest mandat in care se specifica - anul, luna, indemnizatia bruta - adeverinta care ii va fi de folos atunci cand va iesi la pensie pentru calculul punctajului.

Presedintele nu poate avea contract de munca in asociatia de proprietari, ci contract de mandat cu sau fara indemnizatie.
Timpul sau de lucru, inscris in mandat poate fi sau nu specificat. Nu conteaza decat in interiorul asociatiei.

Vechimea in munca se considera numai pentru momentul in care un om care a avut una sau mai multe activitati de-a lungul vietii poate iesi la pensie (pentru conditiile de iesire la pensie), dar nu pentru calcularea punctajului individual.
La acesta (punctaj) contribuie numai venitul lui (indiferent din cate joburi simultane) declarat la fisc si platita contributia CAS. Daca nu s-a platit aceasta contributie, atunci nici venitul incasat din aceasta functie nu contribuie la calculul punctajului, deci nici adeverinta nu i se poate da, ca ar fi fals in declaratii.
Ultima modificare: Vineri, 7 Iulie 2017
elga50, moderator
Multumiri tuturor.
Buna seara,

Tot nu inteleg din raspunsurile postate. In Legea Asociatiilor de locatari singurii care sunt alesi ,este Presedintele si Cenzorul. Acestia au contract de mandat in baza adunarii generale si hotararea comitetului pentru cuantumul salariului. (Procesul verbal de infiintare a asociatiei)

Intrebare:

Cu noile legi se poate face contract individual de munca (CIM) pentru cenzor si presedinte ? Presedintele este obligatoriu sa fie din asociatie, stiam ca si cenzorul dar nu obligatoriu.
Astept un raspuns clar si urgent, multumesc. In cazul angajarii chiar partiale, darile la stat se pot da toate de la asociatie? chiar daca presedintele (sau cenzorul) mai are un serviciu partial sau nu in alta parte ?

Mentionez ca nu sunt pensionari.!

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2017
Motorola, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajare cenzor maria207 maria207 Buna seara Va rog mult sa ma lamuriti la urmatoarea problema : s-a hotarat la sedinta angajarea cenzorului si a presedintelui . Stiu ca se face un ... (vezi toată discuția)
Obligatii fiscale asociatii de proprietari Rusty Rusty Ce obligatii fiscale are asociatia de proprietari in cazul contractelor de mandat pentru presedintele si cenzorul asociatiei? Obligatiile fiscale ale ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale in cadrul asociatiei avantaj avantaj Buna ziua, Va solicit informatii cu privire la: formele de angajare, remunerare si care sunt contributiile care se achita pentru urmatoarele functii: - ... (vezi toată discuția)